• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
19°Bratislava

Južný prúd je nepriateľským krokom pre Kyjev, tvrdí Eustream

  • 10:50 22.10.2014
  • BRATISLAVA
Južný prúd je nepriateľským krokom pre Kyjev, tvrdí Eustream

Potvrdenie plynovodu Južný prúd zo strany EÚ by poslalo Ukrajine jasnú správu, že EÚ nie je pripravená podporiť ambície Kyjeva smerovať na Západ.

EÚ by zároveň poslala signál, že v oblasti tranzitu plynu nepovažuje Ukrajinu za spoľahlivú. Povedal to predseda predstavenstva spoločnosti Eustream Tomáš Mareček.

Južný prúd je navrhnutý tak, aby obchádzal Ukrajinu

Projekt ruského plynovodu Južný prúd dosahuje hodnotu zhruba 40 miliárd USD a je navrhnutý tak, aby mohol do južnej Európy priviesť viac ako 60 miliard metrov kubických plynu ročne. Obchádzal by pritom územie Ukrajiny.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

"Potenciálne podporenie Južného plynu, špeciálne v plnej miere, nie je pozitívnou podporou nášho ruského partnera, ale je to v skutočnosti absolútne nepriateľský krok voči Ukrajine," povedal Mareček pre agentúru Reuters. "Nerozumiem ako by mohla toto EÚ podporiť, predovšetkým teraz, v kontexte súčasných ukrajinských ambícií, potrieb a nádejí," dodal.

Únia zatiaľ projekt zastavila

EÚ zatiaľ projekt plynovodu Južný prúd vzhľadom na pravidlá o hospodárskej súťaži zastavila. Rusko však spolupracuje s niekoľkými krajinami EÚ na tom, aby bol tento projekt v súlade s pravidlami EÚ. Rusko spolupracuje napríklad s Bulharskom a Rakúskom.

Odporúčame aj:

Rusko nedostalo záruky, že Ukrajina načas zaplatí za plyn

Moskva sľúbila Kyjevu plyn na zimu, rokovania však pokračujú

Fico sa stretol s Merkelovou, hovorili o plyne aj Ukrajine


Mareček zároveň označil Moskvu za dlhodobo spoľahlivého partnera. "Zdôrazňujem, že som veľkým zástancom dodávok ruského plynu do Európy. Som presvedčený, že Gazprom je a bude spoľahlivý dodávateľ, ako bol v uplynulých viac než štyridsiatich rokoch," povedal.

Slovensko v septembri poskytlo voľné kapacity a reverzným tokom tak z EÚ na Ukrajinu môže pritiecť 10 mld. metrov kubických plynu. "Táto kapacita sa využíva skoro na 100 percent," povedal Mareček s tým, že neočakáva obmedzenia počas zimy.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovenské elektrárne mali vlani čistý zisk 559 miliónov eur

Slovenské elektrárne mali vlani čistý zisk 559 miliónov eur

DNES - 15:03Ekonomické

Slovenské elektrárne sa vlani prehupli zo straty 255 miliónov eur v roku 2022 do čistého zisku 559 miliónov eur. Spoločnosť zároveň znížila svoju zadlženosť o 139 miliónov eur na 4,075 miliardy eur.

Robert Kaliňák: Vysoká úroveň ťažkého a obranného priemyslu SR láka aj iné krajiny

Robert Kaliňák: Vysoká úroveň ťažkého a obranného priemyslu SR láka aj iné krajiny

DNES - 13:37Ekonomické

Slovenská republika je dlhodobo známa vysokou úrovňou ťažkého a osobitne obranného priemyslu. Mnohé krajiny chcú preto so Slovenskom v tejto oblasti spolupracovať.

Policajti zasahovali v pobočkách jednej z bánk na celom Slovensku

Policajti zasahovali v pobočkách jednej z bánk na celom Slovensku

DNES - 10:17Ekonomické

Viaceré pracoviská banky ostali zatvorené.

Saková: V Azerbajdžane vidíme obrovské príležitosti pre slovenské firmy

Saková: V Azerbajdžane vidíme obrovské príležitosti pre slovenské firmy

DNES - 9:57Ekonomické

Uviedla to v utorok pri príležitosti otvorenia podnikateľského fóra v hlavnom meste Azerbajdžanu Baku ministerka hospodárstva Denisa Saková.