• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
14°Bratislava

Obeťami obchodu s ľuďmi sú i deti, využívajú ich na žobranie

  • 7:51 18.10.2014
  • BRATISLAVA
Obeťami obchodu s ľuďmi sú i deti, využívajú ich na žobranie

Obeťami obchodovania s ľuďmi sa v dnešnej dobe stávajú už aj deti. Ide najmä o chlapcov vo veku od päť do 18 rokov, ktorí sú z detských domovov alebo zo sociálne vylúčených lokalít, uviedla to riaditeľka slovenskej pobočky organizácie Člověk v tísni Timea Stránská.

Deti sú často zneužívané na žobranie, no tiež na prostitúciu, pričom medzi páchateľmi bývajú aj rodičia. "Keby boli vo vylúčených lokalitách lepšie nastavené sociálne služby a koordinácia aktérov by bola dostačujúca, obetí by bolo menej," poznamenala.

Na žobranie zneužívajú ľudí so zdravotným hendikepom

Účelom obchodu s ľuďmi býva nútená práca, prostitúcia, nútené žobranie či nútené sobáše. Na nútenú prácu a prostitúciu sa obchoduje s mladými ľuďmi vo veku od 16 do 25 rokov, na prácu sú zneužívaní ľudia z lepších sociálnych a ekonomických vrstiev, a to zväčša ženatí muži od 25 do 35 rokov. Na nútené žobranie často zneužívajú obchodníci ľudí z najslabších sociálnych podmienok, často so zdravotným hendikepom.

Keďže obchodovanie s ľuďmi pripomenie v sobotu 18. októbra aj Európsky deň boja proti obchodovaniu s ľuďmi, organizácia Člověk v tísni, pobočka Slovensko organizuje dve podujatia. Jedným je víkendové školenie s mladými ľuďmi z vylúčených rómskych komunít k tejto téme, druhým diskusia so študentmi sociálnej práce ako potenciálnymi budúcimi aktérmi, ktorí dokážu pri tejto problematike asistovať.

Najzraniteľnejšou skupinou sú Rómovia

Ako uvádza organizácia vo svojich najnovších štúdiách, medzi najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva v súvislosti s obchodom s ľuďmi patria Rómovia, ktorí žijú v marginalizovaných komunitách. Zneužívajú ich najmä na nútenú prácu. Najčastejším cieľom migrácie slovenských Rómov sú Veľká Británia, Nemecko a Česká republika. Podľa výskumov, ktoré Člověk v tísni spravil vlani a tento rok, spôsob, ktorým páchatelia najčastejšie lákajú potenciálne obete, je osobný kontakt priamo v rómskej osade.

"Obeť je často naverbovaná členmi vzdialenej rodiny alebo niekým z okruhu známych," uviedla Timea Stránská. Okresy, v ktorých žije najväčší počet potenciálnych obetí, sú Michalovce, Košice – okolie, Snina, Sabinov a Lučenec. "Podľa našich zistení vidíme, že spôsoby vykorisťovania ľudí sú čoraz sofistikovanejšie a vyskytuje sa pomerne časté kumulatívne vykorisťovanie, čiže ľudia sú zneužívaní niekedy dvoma alebo aj tromi rôznymi spôsobmi naraz," doplnila.

Rómovia z vylúčených rómskych lokalít sa zo strachu, nedôvery alebo slabého právneho povedomia len zriedka v takomto prípade obrátia na políciu. Tá oficiálne za rok 2013 zistila 11 trestných činov obchodovania s ľuďmi. "Vhodnými prevenčnými aktivitami sú podľa zistení najmä individuálne sprostredkovanie rizík ľuďom priamo v rómskych lokalitách ako aj väčšie povedomie o znakoch obchodovania s ľuďmi u zástupcov lokálnych inštitúcií ako doposiaľ," uzavrela riaditeľka slovenskej pobočky Člověk v tísni.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ministri pod Poľanou hovorili o návrhu zákona na odstraňovanie drevín

Ministri pod Poľanou hovorili o návrhu zákona na odstraňovanie drevín

VČERA - 19:26Domáce

Podľa Tomáša Tarabu patrí Slovensko k európskym štátom, ktoré sú najmenej potravinovo sebestačné.

Na železničnom priecestí sa zrazil vlak s osobným autom

Na železničnom priecestí sa zrazil vlak s osobným autom

VČERA - 18:31Domáce

Železničnú dopravu ochromila nehoda vlaku s osobným autom.

Zmeny vo fungovaní detských pohotovostí: Ordinačné hodiny sa skrátia

Zmeny vo fungovaní detských pohotovostí: Ordinačné hodiny sa skrátia

VČERA - 18:09Domáce

Ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti by sa mohli od 1. júla skrátiť z 22.00 h na 20.00 h.

Na rýchlostnej ceste sa prevrátil autobus, vodič stratil kontrolu nad vozidlom

Na rýchlostnej ceste sa prevrátil autobus, vodič stratil kontrolu nad vozidlom

VČERA - 16:28Domáce

V dôsledku nehody ostal neprejazdný jeden pruh dopravu reguluje polícia.

V areáli nemocnice našli telo muža, prípadom sa zaoberá polícia

V areáli nemocnice našli telo muža, prípadom sa zaoberá polícia

VČERA - 15:45Domáce

Muža našli bez známok života v areáli nemocnice.