• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
22°Bratislava

Obama menoval ebolového cára, choroba má viac ako 4500 obetí

  • 20:09 17.10.2014
  • WASHINGTON
Obama menoval ebolového cára, choroba má viac ako 4500 obetí

Americký prezident Barack Obama vymenoval bývalého poradcu v Bielom dome a vplyvného člena Demokratickej strany za koordinátora snáh vlády o porazenie epidémie eboly. Informoval o tom v piatok nemenovaný predstaviteľ americkej administratívy.

Ron Klain, bývalý šéf kancelárie viceprezidenta Joa Bidena i viceprezidenta Al Gora, bude podávať správy poradkyni pre vnútornú bezpečnosť Lise Monacovej a poradkyni pre národnú bezpečnosť Susan Riceovej.

Podľa zdroja má Klain, advokát a podnikateľ, dobré riadiace schopnosti, rozsiahle skúsenosti v rámci federálnej vlády a dobré pracovné vzťahy s vedúcimi členmi Kongresu ako aj predstaviteľmi Obamovej administratívy vrátane prezidenta.

Odporúčame aj:

Účet zriadený na boj proti ebole zíva prázdnotou

Texaský úrad priznal chyby v prípadoch nakazenia ebolou

USA chcú využívať základne v Španielsku na boj proti ebole

Česko sa obáva eboly, ľudí na letisku skontrolujú lekári

V USA hľadajú 132 pasažierov letu do Dallasu, môžu mať ebolu


V USA sa nakazili dvaja ľudia

Vymenovanie takzvaného "ebolového cára" nasleduje po tom, čo sa v USA ochorením nakazili už dvaja ľudia. Vláda čelí v tejto súvislosti kritike pre pomalú a neadekvátnu reakciu.

Úrady v americkom štáte Texas, kde sa ebolou nakazili dve zdravotné sestry, vo štvrtok oficiálne priznali "pochybenia" v súvislosti s prípadmi. Priznali tiež nesprávne diagnostikovanie Thomasa Erica Duncana pochádzajúceho z Libérie, ktorý do USA prišiel už nakazený ebolou a neskôr tam na následky ochorenia zomrel.

Ebole podľahlo už viac než štyritisíc ľudí

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) so sídlom vo švajčiarskej Ženeve v piatok informovala o tom, že počet obetí smrtiaceho vírusu ebola oficiálne prekročil 4500. Organizácia doteraz eviduje presne 4 546 ľudí, ktorí podľahli ebole v afrických štátoch Libéria, Sierra Leone a Guinea. WHO v týchto najviac postihnutých krajinách zaznamenala celkovo 9191 nakazených touto chorobou.

Ďalších 20 prípadov a osem úmrtí registruje v Nigérii. Jeden prípad zaznamenali v Senegale a Španielsku, zo Spojených štátov hlásia tri prípady vrátane jedného úmrtia. WHO v piatok oficiálne vyhlásila, že epidémiu eboly v Senegale považuje sa skončenú. Rovnaké vyhlásenie sa v pondelok očakáva aj v prípade Nigérie. Organizácia tiež uviedla, že medzi smrteľnými prípadmi eboly je aj 239 zdravotníkov.

Podľa výpočtov expertov pribudne v Sierra Leone každú hodinu asi päť nových prípadov nakazenia ebolou. Súčasná epidémia eboly je najhoršia v zaznamenanej histórii..
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

DNES - 17:47Zahraničné

Leonid Volkov, blízky spojenec zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa nikdy nevzdá boja proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

DNES - 17:37Zahraničné

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily.

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

DNES - 17:02Zahraničné

Nemecký kancelár navštívil zaplavené regióny na juhozápade krajiny, kde sa po silných dažďoch rozvodnili rieky a spôsobili prívalové povodne a zosuvy pôdy.

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

DNES - 12:07Zahraničné

Koaličná SNS zvolala na pondelok svoj poslanecký klub, pričom očakáva definitívne stanovisko od Smeru-SD.

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

DNES - 7:45Zahraničné

Ukrajina s platnosťou od soboty obnovuje poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov v bojaschopnom veku, nachádzajúcich sa v zahraničí, oznámil Kyjev.