• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

USA chcú využívať základne v Španielsku na boj proti ebole

  • 15:48 16.10.2014
  • MADRID
USA chcú využívať základne v Španielsku na boj proti ebole

Spojené štáty požiadali vládu v Madride o povolenie používať americké letecké základne v Španielsku pre svoje operácie proti kríze eboly v Afrike. Vo štvrtok o tom informoval zdroj zo španielskeho ministerstva obrany. "Americké úrady skutočne požiadali Španielsko, či by mohli používať svoje základne v krajine ako tranzitný bod pre logistiku a inžinierov budujúcich poľné nemocnice v Libérii a Sierra Leone," povedal zdroj agentúre Reuters.

Súvisiace:

Česko sa obáva eboly, ľudí na letisku skontrolujú lekári

V USA hľadajú 132 pasažierov letu do Dallasu, môžu mať ebolu

Podľa jeho údajov by mal Madrid s požiadavkou súhlasiť. Zdroj tiež dodal, že žiadne z lietadiel nebudú prepravovať pacientov alebo ľudí s podozrením na kontamináciu a Španielsko bude mať právo uskutočniť inšpekcie lietadiel a pasažierov. Spojené štáty majú v Španielsku štyri základne: v mestách Morón de la Frontera, Rota, Torrejón de Ardoz a Zaragoza.

Spojené štáty prisľúbili, že postavia 17 centier na liečbu eboly. Toto ochorenie si vyžiadalo najviac obetí v Libérii, kde nemajú dosť postelí ani izolačných miest. USA chcú pripraviť priestory pre stovky pacientov. Do západnej Afriky tiež posielajú 4 000 svojich vojakov, aby podporili boj s epidémiou.

Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete, keďže sa prakticky nedá liečiť a neexistuje proti nej účinná očkovacia látka. Prejavuje sa zvracaním a hnačkou ako aj vnútorným a vonkajším krvácaním. Úmrtnosť môže dosahovať až 90 percent, v prípade terajšej epidémie je však zhruba 70-percentná. Vírus si v štátoch západnej Afriky od decembra 2013 vyžiadal už životy takmer 4500 ľudí.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

DNES - 8:08Zahraničné

Už 58 obetí si vyžiadali rozsiahle záplavy na juhu Brazílie vyvolané prudkým dažďom na juhu Brazílie.

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

DNES - 7:25Zahraničné

Štyri deti utrpeli ťažké zranenia po tom, ako sa v noci na nedeľu prepadli strechou športového centra na juhozápade Nemecka, vyhlásila polícia.

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

DNES - 6:20Zahraničné

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny zostrelili stíhací bombardér Su-25, vyhlásil počas príhovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

DNES - 6:07Zahraničné

Polícia v austrálskom Perth zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu, vyhlásila polícia a premiér štátu Západná Austrália.

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

VČERA - 18:50Zahraničné

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.