• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 9.5.2024Meniny má Roland
22°Bratislava

Horolezci Ján Matlák a Vladimír Švancár zahynuli v Nepále

  • 19:31 16.10.2014
  • KÁTHMANDU
Horolezci Ján Matlák a Vladimír Švancár zahynuli v Nepále

Po pátracej akcii to potvrdili nepálske úrady.

Nepálske úrady dnes potvrdili smrť dvoch Slovákov Jána Matláka a Vladimíra Švancára, ako aj troch nepálskych horských vodcov, ktorí boli nezvestní po páde lavíny v základnom tábore pod vrchom Dhaulágirí v strednom Nepále. S odvolaním sa na nepálsku televíziu o tom informovala agentúra DPA.

Agentúra AP bez upresnenia zdroja uviedla, že telá dvoch nezvestných slovenských horozelcov a troch Nepálčanov našli záchranári dnes.

Podľa webovej stránky Expedition.sk po páde lavíny ostali nezvestní Janko Matlák a Vlado Švancár spolu s tromi nepálskymi pomocníkmi. V osudný večer 14.októbra 2014 boli práve títo dvaja vo svojich stanoch, ktoré lavína zasypala. Ostatní ôsmi členovia expedície boli v spoločenskom stane, ktorý lavína zrejme nezasiahla plnou silou a podarilo sa helikoptérami ich dopraviť do mesta Pokhara. 

Osem členov expedície sa podarilo zachrániť

Podľa webu Expedition.sk nie je celkom jasné, či lavína z Dhaulagiri v utorok dopadla priamo na základný tábor alebo v jeho blízkosti.

"Vieme o tomto prípade. Sme v kontakte s naším honorárnym konzulom, ktorý je priamo v Nepále a poskytuje starostlivosť ôsmim zachráneným," uviedol pre TASR šéf tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Susko. Tých z hory odviezla do bezpečia helikoptéra. Všetci sú v poriadku.

Desať členov skialpinisticko-horolezeckej výpravy sa vybralo na expedíciu Dhaulagiri 2014. Na pokus o výstup a zlyžovanie siedmej najvyššej hory sveta si vybrali september a október 2014. Na webovej stránke expedície zverejňovali aktuality, posledná je z 13. októbra, teda pondelka. "Sneží, sneží, stále sneží .... Stále čakáme v BC na lepšie počasie :( Všetci veríme, že sa počasie ešte umúdri," uviedli vtedy členovia expedície.

Členovia expedície presne popísali, čo majú na hore v pláne. "Začína v Beni a údolím rieky Myagdi Khola sa za štyri dni dostaneme do BC. Cesta bude pozvoľna stúpať, čím si zabezpečíme pomalú aklimatizáciu. Druhou možnosťou je využiť severnú časť treku a za dva dni vystúpať z údolia rieky Kali Gandaki cez Dhampus a French pass (5360 m) do výšky 4740 m, kde leží základný tábor. Tento variant je náročnejší na adaptáciu na výšku, ale je rýchly. Po príchode do BC sa rozbehne kolotoč vynášok spojených s aklimatizačnými túrami. Celkovo by sme mali postaviť tri až štyri výškové tábory. Po zhruba 30 až 35 dňoch pobytu pod “Bielou horou” by sme sa pokúsili o výstup a následné zlyžovanie. V prípade priaznivého počasia, zdravia a celkovej pohody by sme sa zo základného tábora presunuli údolím Kali Gandaki pod severnú stenu Annapurny a pokúsili sa o výstup alpským štýlom aj s pokusom o jej zlyžovanie". 

Prudké zhoršenie počasia v Nepále sa pripisuje cyklónu Hudhud prichádzajúcemu od Bengálskeho zálivu, ktorý v nedeľu dosiahol juhovýchodné pobrežie Indie.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: expedition.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Predsedníčka Európskeho parlamentu Metsolová v Kyjeve vyzvala na zvýšenie podpory pre Ukrajinu

Predsedníčka Európskeho parlamentu Metsolová v Kyjeve vyzvala na zvýšenie podpory pre Ukrajinu

DNES - 16:38Zahraničné

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová počas návštevy Kyjeva požiadala európske krajiny, aby dodržali svoje sľuby o pomoci pre Ukrajinu a zvýšili podporu pre túto vojnou zmietanú krajinu.

Španielsky súd zrušil vyšetrovanie Shakiry

Španielsky súd zrušil vyšetrovanie Shakiry

DNES - 15:27Zahraničné

Barcelonský súd vo štvrtok zrušil vyšetrovanie kolumbijskej speváčky Shakira za údajné daňové podvody vo výške 6,6 milióna eur z roku 2018.

Putin: Rusko nechce globálnu konfrontáciu, ale nedovolí, aby ho ohrozovali

Putin: Rusko nechce globálnu konfrontáciu, ale nedovolí, aby ho ohrozovali

DNES - 10:06Zahraničné

Rusko urobí všetko pre to, aby sa vyhlo globálnej konfrontácii, ale zároveň nedovolí, aby ho niekto ohrozoval, uviedol vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin.

Námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostáva vo väzení

Námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostáva vo väzení

DNES - 8:59Zahraničné

Moskovský súd zamietol žiadosť právnikov námestníka ruského ministra obrany Timura Ivanova o premiestnenie z väznice do domáceho väzenia.

Maďarsko podporuje každú iniciatívu za mier, povedal Orbán Zelenskému

Maďarsko podporuje každú iniciatívu za mier, povedal Orbán Zelenskému

DNES - 5:39Zahraničné

Maďarský premiér Viktor Orbán viedol v stredu telefonický rozhovor s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.