• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
19°Bratislava

Belgické odbory ohlásili generálny štrajk pre zámery vlády

  • 10:59 16.10.2014
  • BRUSEL
Belgické odbory ohlásili generálny štrajk pre zámery vlády

Belgické odborové zväzy vyzvali svojich členov na sériu oblastných štrajkov, ktoré majú vyvrcholiť generálnym štrajkom v polovici decembra. Reagujú tak na zámery novej federálnej vlády, ktorá začala úradovať minulú sobotu a vyhlasuje, že zvýši dôchodkový vek zo 65 na 67 rokov, upustí od plánovaného prispôsobovania miezd inflácii a dosiahne ďalšie úspory vo verejnom sektore vrátane systému zdravotníctva a sociálneho zabezpečenia.

Brusel chce týmto spôsobom dosiahnuť vyrovnanie štátneho rozpočtu do roku 2018 a obmedziť zadlženie krajiny, ktoré dosahuje približne 100 percent hrubého domáceho produktu a je tak jedným z najvyšších v rámci eurozóny.

Podľa spoločného vyhlásenia troch najväčších odborových zväzov v krajine je vláda "hluchá voči pracovníkom a prijímateľom sociálnych dávok, no štedrá k zamestnávateľom a bohatým". Oblastné štrajky sa majú začať 24. novembra a pokračovať každý pondelok až do celoštátnej akcie naplánovanej na 15. decembra.

Novú belgickú vládu vytvorili štyri strany vrátane liberálov, kresťanských demokratov a flámskej regionálnej strany. Na jej čele stojí 38-ročný francúzsky hovoriaci liberál Charles Michel. Kabinet zložil prísahu viac ako štyri mesiace po parlamentných voľbách.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.

Szijjártó: NATO financovaním vojny smeruje k prekročeniu červených čiar

Szijjártó: NATO financovaním vojny smeruje k prekročeniu červených čiar

DNES - 13:08Zahraničné

Severoatlantická aliancia intenzívnejším financovaním vojny na Ukrajine robí míľové kroky smerom k tomu, aby prekročila predtým stanovené červené čiary, vyhlásil Péter Szijjártó.