• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
16°Bratislava

Polovicu obetí obchodovania s ľuďmi tvoria muži

  • 12:41 14.10.2014
  • BRATISLAVA
Polovicu obetí obchodovania s ľuďmi tvoria muži

Upozorňuje na to kampaň, ktorú dnes oficiálne spustila Medzinárodná organizácia pre migráciu.

Polovicu identifikovaných obetí obchodovania s ľuďmi v súčasnosti tvoria muži. Nový vizuál kampane na pomoc obetiam obchodovania s ľuďmi, ktorý dnes oficiálne spustila Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v Slovenskej republike, preto reflektuje na túto skutočnosť a upozorňuje na riziko nútenej práce pod názvom "Nestaň sa otrokom".

"V porovnaní s obdobím spred desiatich rokov, keď sa obeťami stávali najmä ženy, zneužívané na sexuálne služby, od roku 2009 zaznamenávame zmenu trendu a nárast mužov ako obetí obchodovania s ľuďmi," priblížila na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave vedúca Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu v Slovenskej republike Zuzana Vatráľová. Kampaň, ktorej cieľom je upozorniť na existenciu bezplatnej linky pomoci 0800 800 818, takisto reaguje na skutočnosť, že hoci sa obeťou môže stať každý, najviac prípadov obchodovania s ľuďmi pochádza z východného Slovenska a smeruje do Veľkej Británie.

Kampaň sa preto zamerala na mestá v Košickom kraji. "Plagáty a citylighty sú na autobusových staniciach v Košiciach, Trebišove i Michalovciach, reklama je umiestnená v regionálnych i diaľkových autobusoch smerujúcich do Veľkej Británie, upozornenie je takisto na obale cestovných lístkov," priblížila Vatráľová.

Podľa vedúcej úradu IOM SR sa záujem o kontaktovanie a asistenciu prostredníctvom bezplatnej linky 0800 800 818 zvyšuje. "Máme skúsenosti, že volajúci na túto linku často potrebujú preveriť pracovnú agentúru, ktorá im ponúka prácu v zahraničí, no stáva sa, že nám volajú aj priamo obete obchodovania s ľuďmi, prípadne známi potenciálnych obetí, ktorí upozorňujú na to, že ich známy odišiel do Anglicka a už dávnejšie sa neozval," uviedla Vatráľová.

Obete obchodovania s ľuďmi môžu zatiaľ zo zahraničia využiť linku bezplatne prostredníctvom SIM karty slovenských operátorov, podľa Vatráľovej IOM rokuje s mimovládnymi organizáciami v Británii o možnosti volať bezplatne aj prostredníctvom mobilnej siete britských operátorov.

Od roku 2006 až do konca augusta 2014 identifikovala IOM 177 obetí obchodovania s ľuďmi. Skutočný počet obetí, ktoré sa však neprihlásia o pomoc, je však podľa Vatráľovej oveľa vyšší. "Rátame ich na stovky, len v Británii to môže byť ročne až sto obetí," skonštatovala Vatráľová. Vedúca Úradu IOM SR dodala, že 137 identifikovaných obetí prijalo pomoc IOM a vstúpilo do programu, 97 osobám IOM pomohla vrátiť sa na Slovensko.

Okrem Veľkej Británie, kde je vykorisťovaná približne polovica obetí, sú častými cieľovými krajinami v prípade obchodovania s ľuďmi aj Holandsko, Belgicko, Švédsko, Nemecko, Česká republika a Švajčiarsko. Najčastejšie sú zneužívaní na nútenú prácu, prostitúciu i žobranie.

Novú kampaň pripravila IOM SR pri príležitosti Európskeho dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi, ktorý si Európska únia pripomína 18. októbra. Kampaň je realizovaná s podporou Medzinárodného vyšehradského fondu a okrem Slovenska prebieha aj Poľsku a Českej republike.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tragédia na ihrisku: Zomrela mladá slovenská športovkyňa

Tragédia na ihrisku: Zomrela mladá slovenská športovkyňa

VČERA - 18:02Domáce

Mladé dievča po niekoľkých dňoch boj o život prehralo.

Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

VČERA - 15:39Domáce

Miestni videli popoludní medveďa, upozornila polícia.

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

VČERA - 15:32Domáce

Čaputová naznačila, čomu sa plánuje v budúcnosti venovať.

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

VČERA - 14:32Domáce

Čaputová prezradila, čo chce ešte stihnúť na sklonku svojho mandátu.

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

VČERA - 13:12Domáce

Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR a exminister spravodlivosti Štefan Harabin by sa nemal stať členom Súdnej rady SR.