• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

O nezávislosti Katalánska bude len neoficiálne referendum

  • 16:08 14.10.2014
  • BARCELONA
O nezávislosti Katalánska bude len neoficiálne referendum

Katalánsko sa síce dočasne vzdalo plánov na usporiadanie referenda o odtrhnutí sa od Španielska, tamojšia vláda však uskutoční neoficiálne hlasovanie o nezávislosti regiónu.

Takzvaná "konzultácia s občanmi" sa bude konať v termíne plánovaného referenda, to je 9. novembra. "Nové hlasovanie bude v súlade so zákonmi," povedal katalánsky premiér Artur Mas, ktorý pôvodné ľudové hlasovanie odvolal, kým ústavný súd nerozhodne, či je v súlade s ústavou.

Mas povedal, že v konzultačnom hlasovaní sa budú môcť všetci občania starší než 16 rokov vyjadriť k ďalšiemu smerovaniu Katalánska. "Bude to hlasovanie s volebnými miestnosťami a urnami," povedal. Španielsky premiér Mariano Rajo rozhodnutie katalánskeho vedenia odložiť referendum privítal a vyzval na dialóg.

Súvisiace:

Katalánci napriek odporu Madridu pripravujú referendum

Katalánci sľúbili odklad referenda, Barcelona nesúhlasí

Španieli nechcú prísť o Katalánsko, referendum stopol súd

Obyvatelia 7,5-miliónového Katalánska sú dlhodobo nespokojní s politikou vlády v Madride, ktorá bojuje proti kríze tvrdými úspornými opatreniami a podľa katalánskych politikov investuje do regiónu oveľa menej peňazí, ako z neho dostáva. Španielsky ústavný súd opakovane odmietol referendum o oddelení časti územia, na ktorom sa nezúčastnia všetci obyvatelia krajiny.

Podľa výsledkov prieskumu zverejnených začiatkom októbra si ľudové hlasovanie o odtrhnutí sa od zvyšku Španielska praje 70 percent obyvateľov bohatého regiónu. Poukazujú pritom na postoj britskej vlády, ktorá Škótom povolila vyjadriť svoj názor na nezávislosť od Londýna. Tí nakoniec v polovici septembra rozhodli o svojom zotrvaní v Spojenom kráľovstve.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

DNES - 8:08Zahraničné

Už 58 obetí si vyžiadali rozsiahle záplavy na juhu Brazílie vyvolané prudkým dažďom na juhu Brazílie.

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

DNES - 7:25Zahraničné

Štyri deti utrpeli ťažké zranenia po tom, ako sa v noci na nedeľu prepadli strechou športového centra na juhozápade Nemecka, vyhlásila polícia.

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

DNES - 6:20Zahraničné

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny zostrelili stíhací bombardér Su-25, vyhlásil počas príhovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

DNES - 6:07Zahraničné

Polícia v austrálskom Perth zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu, vyhlásila polícia a premiér štátu Západná Austrália.

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

VČERA - 18:50Zahraničné

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.