• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
11°Bratislava

Austrálsky premiér chce tvrdými slovami zraziť Putina k zemi

  • 15:03 13.10.2014
  • SYDNEY
Austrálsky premiér chce tvrdými slovami zraziť Putina k zemi

Austrálsky premiér Tony Abbott chce novembrový summit skupiny G20 v Brisbane využiťna konfrontovanie ruského prezidenta Vladimira Putina so zostrelením lietadla Malaysia Airlines na východe Ukrajiny.

Austrálsky premiér Tony Abbott v pondelok vyhlásil, že novembrový summit skupiny G20 v Brisbane využije na konfrontovanie ruského prezidenta Vladimira Putina so zostrelením lietadla Malaysia Airlines na východe Ukrajiny, pri ktorom boli podľa neho "zavraždení" austrálski občania.

Výzvy na vylúčenie Putina zo stretnutia

Vzhľadom na podozrenie, že za usmrtením všetkých 298 cestujúcich a členov posádky stoja separatisti vyzbrojení raketami zem-vzduch z Ruska, sa v Austrálii objavujú výzvy, aby Putina zo stretnutia svetových lídrov vylúčili.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Abbott v súvislosti s tragédiou zo 17. júla vystupoval proti Rusku ako jeden z najhlasnejších kritikov, ešte v nedeľu však povedal, že jeho vláda nemá právomoc zakázať niektorému z predstaviteľov G20 účasť.

Viac o Boeingu 777, ktorý zostrelili nad Ukrajinou -----> TU.

"To si píšte, že to urobím," povedal Abbott reportérom, pričom v súvislosti s Putinom použil výraz používaný v športovej terminológii, ktorý sa dá preložiť ako "zraziť k zemi". "Poviem pánovi Putinovi, že boli "zavraždení" Austrálčania a že ich "zavraždili" Ruskom podporovaní povstalci používajúci Ruskom dodané vybavenie," dodal vo vyhlásení, ktoré agentúra Reuters označila za doposiaľ najtvrdšie slová zo strany západného lídra na adresu Putinovho údajného podielu na páde malajzijského lietadla.

V zostrelenom boeingu zahynuli aj Austrálčania

Lietadlo typu Boeing 777 podľa správy holandských vyšetrovateľov zasiahlo počas letu veľké množstvo predmetov letiacich vysokou rýchlosťou. Tie spôsobili rozpad stroja a jeho zrútenie. Zverejnená správa nehovorí priamo, že lietadlo zostrelili, predbežné závery však tomu napovedajú.

Vyšetrovatelia taktiež zatiaľ neuviedli, kto je za haváriu lietadla zodpovedný. Ukrajina a Západ podozrievajú z tohto činu proruských povstalcov, tí však vinu popierajú a tvrdia, že takýto typ zbrane nevlastnia.

Medzi 298 obeťami tragédie bolo 28 občanov Austrálie. Podľa Abbotta povstalci umožnili zahraničným vyšetrovateľom vstup na miesta dopadu trosiek až po tom, ako uskutočnili operáciu v "priemyselnom rozsahu" s cieľom zahladiť stopy. Premiér sa tiež otvorene vyjadroval, že by bol rád, keby mohol Putinovi zabrániť v účasti na summite G20.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

DNES - 6:20Zahraničné

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny zostrelili stíhací bombardér Su-25, vyhlásil počas príhovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

DNES - 6:07Zahraničné

Polícia v austrálskom Perth zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu, vyhlásila polícia a premiér štátu Západná Austrália.

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

VČERA - 18:50Zahraničné

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Zacharovová: Cvičenia NATO ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na konflikt s nami

Zacharovová: Cvičenia NATO ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na konflikt s nami

VČERA - 17:47Zahraničné

Štvormesačné vojenské cvičenia NATO blízko ruských hraníc, ktoré sú známe ako Steadfast Defender, sú dôkazom toho, že Severoatlantická aliancia sa pripravuje na potencionálny konflikt s Ruskom.

Slovenská turistka našla v rieke ľudskú hlavu

Slovenská turistka našla v rieke ľudskú hlavu

VČERA - 15:40Zahraničné

Hlava bola v značnom štádiu rozkladu.