• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
15°Bratislava

Slovensko uisťuje Ukrajinu, že reverzné dodávky plynu dodrží

  • 15:41 08.10.2014
  • BRATISLAVA
Slovensko uisťuje Ukrajinu, že reverzné dodávky plynu dodrží

Slovenská diplomacia uisťuje ukrajinských partnerov, že svoje záväzky v súvislosti s reverznými dodávkami plynu na Ukrajinu dodržíme. Vyhlásil to pri tohtotýždňovej návšteve Ukrajiny štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Peter Burian.

"Rozumieme, aká je táto záležitosť pre Ukrajinu dôležitá. Je to jedna z najdôležitejších vecí v rámci energetickej bezpečnosti," cituje Burianove slová agentúra Interfax. Ako dodal, za slovenskú stranu môže potvrdiť záväzok zabezpečiť reverzné dodávky plynu. "Tieto dodávky sa momentálne realizujú a dosiahnu 10 miliárd metrov kubických za rok," dodal Burian.

Odporúčame aj:

Gazprom očakáva zvýšenie produkcie plynu v budúcom roku

Slovensko chce od Európskej únie kompenzácie za ruský plyn

Výpadok plynu z Ruska je menší ako spotreba, tvrdí Pavlis


Ukrajina si rezervovala maximálny možný objem plynu

Štátny tajomník slovenského rezortu zahraničných vecí sa k tejto téme vyjadroval v rámci stretnutia diplomatov Visegrádskej štvorky a Ukrajiny. Visegrádske štáty pritom podľa Interfaxu Ukrajine taktiež navrhli projekt energetickej udržateľnosti.

"Veríme, že by to pomohlo Ukrajine znížiť závislosť na energetických zdrojoch zo zahraničia, najmä znížením spotreby v súkromnom sektore a znižovaním energetických strát," doplnil Burian.

Reverzný tok dodávok plynu zo Slovenska na Ukrajinu bol po testovaní do komerčnej prevádzky spustený 2. septembra tohto roka. Plynovodom, spájajúcim slovenské Vojany a ukrajinský Užhorod, je možné dodať našim východným susedom ročne zhruba desať miliárd metrov kubických plynu, čiže približne 27 miliónov metrov kubických denne.

Plyn cez plynovod Vojany-Užhorod Ukrajincom dodávajú jednotlivé dodávateľské spoločnosti. Do roku 2019 si u slovenského prepravcu plynu, spoločnosti Eustream, rezervovali prepravné kapacity v maximálnom možnom objeme, čiže 10 miliárd metrov kubických plynu ročne.

Ukrajina je bez dodávok plynu z Ruska

Po dosiahnutí maximálnych objemov prepravy sa vďaka slovensko-ukrajinskému reverzu pokryje približne 20 percent z celkovej spotreby plynu na Ukrajine, ktorá je v súčasnosti bez dodávok plynu z Ruska.

Ruský Gazprom zastavil dodávky plynu na Ukrajinu v júni po tom, čo sa Moskva a Kyjev nedohodli na vyriešení cenového sporu. Vtedy Kyjev prešiel na reverzné dodávky alebo swapové obchody s európskymi krajinami.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

DNES - 11:08Ekonomické

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny.

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

DNES - 6:27Ekonomické

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila v piatok rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

VČERA - 21:17Ekonomické

Európska únia formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám.

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

VČERA - 20:23Ekonomické

SOI varuje pred nebezpečným produktom na slovenskom trhu.

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

VČERA - 15:17Ekonomické

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície.