• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 21.5.2024Meniny má Zina
20°Bratislava

Protesty tureckých Kurdov si vyžiadali viac než desať obetí

  • 12:31 08.10.2014
  • ANKARA/ISTANBUL
Protesty tureckých Kurdov si vyžiadali viac než desať obetí

Pri násilných zrážkach naprieč Tureckom zahynulo v utorok najmenej 12 ľudí, informovali miestne médiá. Stalo sa tak v čase neistého osudu kurdského mesta Kobani na severe Sýrie, ktoré ohrozuje Islamský štát.

Ohrozenie vystupňovalo už aj tak desaťročia napäté vzťahy s tureckou kurdskou menšinou. Násilnosti vypukli v tureckých mestách prevažne kurdského juhovýchodu, keď demonštranti vyšli do ulíc a žiadali vládu, aby spravila viac pre ochranu Kobani. Úrady zaviedli zákaz vychádzania v najmenej piatich provinciách.

Zatkli takmer sto ľudí

Polícia použila slzotvorný plyn a vodné delá na rozohnanie demonštrantov, ktorí podpaľovali autá a pneumatiky, zatiaľ čo skupiny napojené na nelegálnu Stranu kurdských pracujúcich sa dostali do potýčok so sympatizantmi Islamského štátu.

Tlačová agentúra DHA uviedla, že osem ľudí zahynulo v najväčšom juhovýchodnom kurdskom meste Diyabakir. Ďalší zomreli podľa jej údajov pri zrážkach s políciou vo východných provinciách Mus, Siirt a Batman.

Kancelária istanbulského guvernéra uviedla, že pri "ilegálnych protestoch" v meste zatkli 98 ľudí a 30 vrátane ôsmich policajtov utrpeli zranenia. Demonštranti podpaľovali turecké vlajky a sochy zakladateľa krajiny Mustafu Kemala Ataturka.

Odporúčame aj:

Kanada vyšle stíhačky na boj proti Islamskému štátu

Erdogan sa bojí o Kobani, Islamský štát ovláda už tri štvrte


Tisíce Kurdov utiekli do Turecka

Islamský štát oblieha kurdské Kobani už tri týždne. Kurdi opakovane žiadajú Turecko i ostatné krajiny, aby pomohli odvrátiť pád Kobani. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan naposledy vyslovil domnienku, že Islamský štát mesto získa.

Boje medzi džihádistami a kurdskými bojovníkmi brániacimi Kobani si za posledné tri týždne vyžiadali najmenej 400 obetí, desaťtisíce Kurdov utiekli do Turecka.

Protestovalo sa aj v Hamburgu

Nočné zrážky medzi kurdskými demonštrantami a prívržencami radikálneho islamského hnutia v Hamburgu si vyžiadali najmenej 14 zranených, oznámila v stredu nemecká polícia. Podľa jej hovorkyne Kariny Sadowskej k násilnostiam došlo po tom, čo stovky Kurdov zorganizovali protestnú akciu proti Islamskému štátu.

Podobné demonštrácie sa konali v utorok naprieč Európou. Kurdi sa na nich snažili upozorniť na nebezpečie, ktoré hrozí zo strany džihádistov kurdskému mestu Kobani v severnej Sýrii.

Zrážky vypukli, keď sa demonštranti dostali do konfliktu s členmi neďalekej mešity spájanej so saláfistickým hnutím. Saláfizmus je prísny výklad islamu, ktorého prívržencov nemecké bezpečnostné služby podrobne monitorujú. Hovorkyňa povedala, že na rozohnanie protestu boli použité vodné delá a policajti zatkli 22 osôb.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lenka Poláčková vystúpila na Mt. Everest ako prvá Slovenka bez pomocného kyslíka

Lenka Poláčková vystúpila na Mt. Everest ako prvá Slovenka bez pomocného kyslíka

DNES - 10:18Zahraničné

Ultratrailová bežkyňa Lenka Poláčková sa v utorok stala prvou Slovenkou, ktorá vystúpila na najvyššiu horu sveta Mount Everest bez použitia pomocného kyslíka.

Pre vlnu horúčav v Indii predčasne ukončili školský rok

Pre vlnu horúčav v Indii predčasne ukončili školský rok

DNES - 10:11Zahraničné

Úrady v indickom hlavnom meste Naí Dillí nariadili predčasné zatvorenie škôl na letné prázdniny po tom, čo teploty dosiahli 47,4 stupňa Celzia a oblasť zachvátila vlna horúčav.

Baerbocková: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť svoju protivzdušnú obranu

Baerbocková: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť svoju protivzdušnú obranu

DNES - 10:09Zahraničné

Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť svoju protivzdušnú obranu na odrazenie pretrvávajúcich nemilosrdných ruských útokov, uviedla v Kyjeve nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.

Fínsko žiada celoeurópske riešenia, aby sa zastavil tok migrantov z Ruska

Fínsko žiada celoeurópske riešenia, aby sa zastavil tok migrantov z Ruska

DNES - 9:06Zahraničné

Fínsky premiér Petteri Orpo žiada Európsku úniu, aby našla spoločné opatrenia, ktoré by zabránili tzv. inštrumentalizovanej migrácii.

Do Kyjeva pricestovala šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková

Do Kyjeva pricestovala šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková

DNES - 7:59Zahraničné

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková pricestovala v utorok na znak podpory na návštevu ukrajinskej metropoly Kyjev.