• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
22°Bratislava

Vo vlakoch RegioJetu budú aj dotykové obrazovky

  • 14:53 07.10.2014
  • BRATISLAVA
Vo vlakoch RegioJetu budú aj dotykové obrazovky

RegioJet začne v nedeľu skúšobnú prevádzku na novej trati z Košíc cez Žilinu do Prahy, cestujúci budú mať v každom vozni k dispozícii stevarda alebo stevardku.

Súkromný vlakový dopravca RegioJet predstavil v utorok v Bratislave prvý z desiatich objednaných vozňov, ktoré bude používať medzi Bratislavou a Košicami. Vagón Astra bol navrhnutý priamo na mieru.

Výrobcom vozňov je rumunská firma Astra Vagoane Calatori v Arade a jeden vozeň stojí milión eur. Majiteľ holdingu Student Agency, ktorého súčasťou je RegioJet, Radim Jančura povedal, že v budúcom roku plánujú počet vozňov zvýšiť na 80.

V sedačkách budú zabudované dotykové obrazovky

Vlaková súprava bude mať desať vozňov v troch cenových kategóriách, v každom vlaku bude pätnásťčlenný personál. Ako prvý železničný vozeň v Európe má zabudované dotykové obrazovky s multimediálnym systémom priamo v sedačkách. Vozeň má dĺžku 26,4 metra, šírku 2,8 metra a kapacitu 80 miest, je schválený pre medzinárodnú prepravu po celej Európe a je registrovaný v Rakúsku.

"Sme prvý železničný dopravca, ktorý poskytne svojim cestujúcim v Českej republike a Slovenskej republike sedačky so zabudovanými dotykovými displejmi už v druhej triede. Klienti, ktorí pocestujú vo vagóne RegioJet - Astra, zažijú pohodlné a moderné cestovanie, ktoré by u iného dopravcu mali v prvej triede za výrazne vyššie cestovné," tvrdí Jančura.

Z Košíc do Prahy už v nedeľu

RegioJet začne v nedeľu 12. októbra skúšobnú prevádzku na novej trati z Košíc cez Žilinu do Prahy s jedným párom vlakov. Súpravy budú na novej predĺženej linke, fungujúcej doteraz z Prahy do Žiliny, zastavovať aj v staniciach Vrútky, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Štrba, Poprad - Tatry, Spišská Nová Ves (do 13. decembra) a Kysak, informovala v utorok spoločnosť.

Plánovaný odjazd vlaku z Košíc bude o 7:22 a príjazd do Prahy o 16:16, cesta tak potrvá osem hodín a 54 minút. Z Prahy bude vlak odchádzať o 7:44 a do Košíc by mal prísť o 16:46 po deviatich hodinách a dvoch minútach jazdy. Základné cestovné na uvedenej trase pri vnútroštátnej doprave by malo byť zhruba o štvrtinu nižšie oproti štátnemu vlakovému osobnému prepravcovi. Od začiatku nového cestovného poriadku 14. decembra by mala pribudnúť aj linka z Prahy do Martina.

RegioJet začne v polovici decembra jazdiť aj na hlavnej vnútroštátnej trati Bratislava - Žilina - Košice. Najprv na nej bude prevádzkovať tri páry IC vlakov so zastávkami aj v staniciach Trnava, Trenčín, Považská Bystrica, Vrútky, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad-Tatry a Kysak. Vlaky budú mať odchod z Bratislavy o 5:50, 11:50 a 17:50, príchod do Košíc o 10:43, 16:43 a 22:43, z Košíc budú odchádzať o 5:17, 11:17 a 17:17, do Bratislavy prídu o 10:10, 16:10 a 22:10. Cesta medzi Bratislavou a Košicami potrvá štyri hodiny 53 minút. V marci 2015 prepravca pridá štvrtý pár nočných vlakov z Bratislavy do Košíc a v júni aj spojenie Bratislava - Martin.

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. akceptuje príchod konkurenta na domáce železnice, ale v súčasnosti ešte nechce konkretizovať, ako bude na to reagovať.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

VČERA - 20:36Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tento druh ryže nemajú doma.

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

VČERA - 16:34Ekonomické

Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu v piatok popoludní.

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

VČERA - 15:36Ekonomické

Banka upozorňuje na falošné SMS správy, ktoré chcú od ľudí získať platobné údaje.

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

VČERA - 14:07Ekonomické

Po dvoch rokoch skúmania odštartovala koncom minulého roka Európska centrálna banka, spoločne s centrálnymi bankami členských krajín Eurosystému, prípravnú etapu zavedenia digitálneho eura.

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

VČERA - 13:48Ekonomické

Počet čerpacích staníc petrochemickej firmy OMV na Slovensku sa rozšíri.