• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
12°Bratislava

Počet cestujúcich na letisku v Košiciach stúpol o polovicu

  • 14:20 05.10.2014
  • BRATISLAVA
Počet cestujúcich na letisku v Košiciach stúpol o polovicu

Košické letisko vybavilo v prvom polroku tohto roka 124 049 cestujúcich. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to znamená rast o 49 percent, resp. o 40 616 osôb.

Pravidelné letecké linky troch dopravcov z Košíc do Prahy, Viedne, Londýna a Bratislavy podľa letiska využilo v prvom polroku 103 495 pasažierov, čo je medziročne o 56 percent viac.

Výsledky nadväzujú na pozitívne trend

Počet cestujúcich v nepravidelnej charterovej preprave dosiahol 19 406 a vzrástol o 23 percent. Druhé najväčšie domáce letisko za polrok zároveň evidovalo 3334 pohybov lietadiel a ich počet oproti vlaňajšku sa tak zvýšil o osem percent.

Súvisiace:

Z Bratislavy do Dubaja sa bude lietať po prvý raz priamo

Výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva košického letiska Karl Dandler povedal, že prevádzkové výsledky za prvý polrok nadväzujú na pozitívny trend zo začiatku roka.

"Okrem pozitívneho vývoja prepravy na pravidelných linkách do Bratislavy, Londýna, Prahy a Viedne bola zo strany dovolenkárov z východného Slovenska vrelo prijatá aj ponuka našich charterových letov," uviedol. Letisko počas letnej sezóny vybavovalo charterové lety do sedemnástich prímorských destinácií v desiatich krajinách.

Do Londýna už z Košíc letelo 100-tisíc ľudí

České aerolínie (ČSA) prevádzkujú pravidelnú linku z Košíc priamo do Prahy a tiež lety s pristátím v Bratislave. Austrian Airlines spájajú Košice s Viedňou a nízkonákladové aerolínie Wizz Air s Londýnom. Pravidelnú linku do britskej metropoly za viac ako jeden rok jej prevádzky využilo stotisíc ľudí.

"Po uvedení pôvodne plánovaných dvoch frekvencií týždenne silný dopyt inšpiroval Wizz Air k pridávaniu ďalších letov až na úroveň desiatich letov týždenne, ktoré boli v ponuke počas leta. Pre nadchádzajúci zimný letový poriadok 2014/15 sú v predaji letenky na sedem týždenných letov," povedal Dandler.

Viceprimátorka Košíc a predsedníčka predstavenstva Košice Turizmus Renáta Lenártová tvrdí, že význam linky do Londýna je z pohľadu rozvoja príjazdového cestovného ruchu nesporný. "Prvé ovocie v podobe osemtisíc britských turistov sme už pozbierali a verím, že v ďalších rokoch prevádzkovania linky sa bude toto číslo iba zvyšovať," uviedla.

Spoločnosť Letisko Košice - Airport Košice, a. s. vznikla v máji 2004, eviduje základné imanie 31,14 miliónov eur. Väčšinovým, 66-percentným vlastníkom košického letiska je spoločnosť KSC Holding, a. s. v ktorej má rozhodujúci vplyv letisko Viedeň. Štát vlastní v košickom letisku cez ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja 34 percent akcií.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny

Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny

DNES - 16:08Ekonomické

Nemecká spravodajská služba varovala domáce firmy, aby boli opatrné pri rokovaniach s autoritárskymi zahraničnými vládami, ako je Čína.

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

DNES - 13:05Ekonomické

Česi opäť dostali chuť na nákupy nehnuteľností. V Prahe, ktorá je najväčším realitným trhom, predali developeri v 1. kvartáli 1600 nových bytov, čo je najväčší počet za posledné tri roky.

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

DNES - 11:08Ekonomické

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny.

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

DNES - 6:27Ekonomické

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila v piatok rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

VČERA - 21:17Ekonomické

Európska únia formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám.