• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
13°Bratislava

Dlhšie ako štyri roky je bez práce takmer 75-tisíc Slovákov

  • 10:52 04.10.2014
  • BRATISLAVA
Dlhšie ako štyri roky je bez práce takmer 75-tisíc Slovákov

Úrady práce na Slovensku evidovali ku koncu augusta tohto roka vyše 74,5-tisíca osôb, ktoré boli bez práce viac ako štyri roky. Oproti augustu minulého roka ide o nárast o 3,4-tisíca nezamestnaných. Vyplýva to zo štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Počet nezamestnaných, ktorí sú evidovaní na úrade práce viac ako jeden rok, ku koncu minulého mesiaca medziročne klesol o 3,2 tisíc na 206,9 tisíc osôb.

Nezamestnanosť najviac vzrástla v Prešove

Počet dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky od augusta minulého roka stúpol vo všetkých krajoch na Slovensku. Najvýraznejší nárast zaznamenal Prešovský kraj, a to takmer o 1,1-tisíca na minulomesačných 20,4-tisíca. Nasleduje Košický kraj, v ktorom sa počet dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky medziročne zvýšil o 756 osôb na takmer 17,4-tisíca.

Tretí najhorší je v náraste počtu dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky Trenčiansky kraj. Kým v auguste vlaňajška v ňom bolo bez práce viac štyri roky 3,3 tisíca nezamestnaných, v auguste tohto roka už išlo o 3,7-tisíca uchádzačov o prácu. V Žilinskom kraji počet dlhodobo nezamestnaných v tejto kategórii za rovnaké obdobie stúpol o 398 osôb na takmer 5,2-tisíca.

Bratislavský kraj vykázal ku koncu minulého mesiaca vyše 1000 nezamestnaných, ktorí si hľadajú zamestnanie viac ako štyri roky. Oproti augustu minulého roka ide o nárast o 333 ľudí. V Banskobystrickom kraji sa počet dlhodobo nezamestnaných nad štyri roky v rovnakom období zvýšil o 228 osôb na 17,9-tisíc.

V evidencii úradov práce viac štyri roky bolo v Trnavskom kraji ku koncu minulého mesiaca 2,2-tisíca ľudí, čo je medziročné zvýšenie o 90 osôb. Najnižší nárast v tejto kategórii dlhodobo nezamestnaných zaznamenal Nitriansky kraj, a to o 77 ľudí na 6,8-tisíc osôb.

Množstvo uchádzačov o prácu výrazne kleslo

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v auguste tohto roka 12,56 percent. V porovnaní s júlom išlo o pokles o 0,11 percentuálneho bodu. Medziročne sa evidovaná miera nezamestnanosti minulý mesiac znížila o 1,14 percentuálneho bodu.

Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol na konci minulého mesiaca 338,8-tisíc osôb. V porovnaní s júlom tohto roka ide o pokles takmer o 3 100 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo v auguste o 30,8-tisíc osôb.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny

Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny

VČERA - 16:08Ekonomické

Nemecká spravodajská služba varovala domáce firmy, aby boli opatrné pri rokovaniach s autoritárskymi zahraničnými vládami, ako je Čína.

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

VČERA - 13:05Ekonomické

Česi opäť dostali chuť na nákupy nehnuteľností. V Prahe, ktorá je najväčším realitným trhom, predali developeri v 1. kvartáli 1600 nových bytov, čo je najväčší počet za posledné tri roky.

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

VČERA - 11:08Ekonomické

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny.

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

VČERA - 6:27Ekonomické

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila v piatok rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

21:17 26.04.2024Ekonomické

Európska únia formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám.