• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
13°Bratislava

Úprava poplatkov u lekárov má viac ako stovku pripomienok

  • 7:14 04.10.2014
  • BRATISLAVA
Úprava poplatkov u lekárov má viac ako stovku pripomienok

Legislatívu, ktorou sa ministerstvo zdravotníctva (MZ) pokúša urobiť poriadok v poplatkov u lekárov, podrobili organizácie pôsobiace v zdravotníctve rozsiahlym pripomienkam. Rezort dostal celkovo 156 pripomienok, z toho až 64 bolo zásadných.

Administratívne úkony by mohli byť u doktora zadarmo

Ministerstvo okrem iného navrhuje, aby objednanie poistenca (okrem prednostného vyšetrenia), vypísanie lekárskeho predpisu alebo poukazu, vypísanie návrhu na kúpeľnú liečbu a potvrdenie o návšteve lekára boli súčasťou zdravotného výkonu a lekár ich tak nemohol navyše spoplatniť.

Asociácii súkromných lekárov (ASL) napríklad chýba špecifikácia, súčasťou ktorých výkonov majú byť spomínané administratívne úkony. Súčasne žiada navýšenie bodových hodnôt dotknutých výkonov.

Asociácia tiež podotýka, že návrh na kúpeľnú liečbu je samostatný výkon a nie je súčasťou žiadneho iného výkonu. "Tento výkon znamená 20 - 25 minút odbornej práce lekára, a to zväčša po skončení riadnej ordinačnej doby lekára," konštatuje ASL. Navrhuje preto zostať pri súčasnej právnej úprave, podľa ktorej ak je kúpeľná liečba indikovaná, bolo vystavenie návrhu samostatným výkonom, ktorý uhrádzajú zdravotné poisťovne. Ak sa kúpeľná liečba realizuje na žiadosť pacienta, asociácia žiada ponechať možnosť úhrady.

Asociácia pripomienkovala aj ďalšie ustanovenia

Asociácia pripomienkovala aj ustanovenie, podľa ktorého poskytovateľ nesmie požadovať od poistenca úhradu za zdravotnú starostlivosť poskytnutú pri liečbe choroby uvedenej v zozname prioritných chorôb.

Takáto úprava podľa ASL však obmedzí slobodnú voľbu občana a to vtedy, ak ten bude chcieť podstúpiť vyšetrenie u lekára, s ktorým jeho poisťovňa nemá zmluvu. "Rovnako to obmedzí občana, ak žiada poskytovateľa o poskytnutie výkonu s materiálom, alebo prístrojom, ktoré zdravotná poisťovňa občana poskytovateľovi neuhrádza vôbec," vysvetľuje asociácia.

Pacienti sa nebudú môcť objednať ihneď za poplatok

Podľa Slovenskej lekárskej komory (SLK) obmedzí pacienta aj ďalší návrh MZ, podľa ktorého bude môcť lekár žiadať poplatok za prednostné poskytnutie starostlivosti, len vtedy, ak mu ju poskytne do piatich dní od objednania. Komora svoje stanovisko zdôvodňuje tým, že pacientovi, ktorý sa bude chcieť objednať ihneď za poplatok na konkrétny čas, návrh takýto postup znemožní.

"Namiesto toho, aby mal istotu vyšetrenia v daný deň a vedel si dopredu zorganizovať pracovný čas, bude musieť čakať do piatich dní pred plánovaným vyšetrením na možnosť objednania sa na prednostné poskytnutie zdravotnej starostlivosti s neistotou, či čas vyhradený na prednostné poskytnutie zdravotnej starostlivosti nebude obsadený," konštatuje komora. Tá navyše namieta aj to, že zoznam výkonov, za ktoré môže lekár požadovať úhradu, majú schvaľovať samosprávne kraje. SLK podotýka, že nemajú kapacitné možnosti, aby kontrolovali jednotlivé položky.

Združenie zdravotných poisťovní iniciatívu rezortu upraviť poplatky u lekárov uvítalo. Podotýka však, že pokiaľ nebude určený štandard a nadštandard a ak nebude stanovené, aká zdravotné výkony pri akom ochorení má poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vykonať, návrh zákona sa s najväčšou pravdepodobnosťou minie účinku. Združenie poukazuje aj na to, že poskytovatelia môžu v dôsledku toho návrhu tlačiť na zdravotné poisťovne, aby im vykompenzovali výpadky zo zrušených poplatkov pacientov.

Zmeny vo vyberaní poplatkov navrhuje ministerstvo zdravotníctva v zákone o rozsahu zdravotnej starostlivosti.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny

Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny

VČERA - 16:08Ekonomické

Nemecká spravodajská služba varovala domáce firmy, aby boli opatrné pri rokovaniach s autoritárskymi zahraničnými vládami, ako je Čína.

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

VČERA - 13:05Ekonomické

Česi opäť dostali chuť na nákupy nehnuteľností. V Prahe, ktorá je najväčším realitným trhom, predali developeri v 1. kvartáli 1600 nových bytov, čo je najväčší počet za posledné tri roky.

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

VČERA - 11:08Ekonomické

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny.

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

VČERA - 6:27Ekonomické

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila v piatok rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

21:17 26.04.2024Ekonomické

Európska únia formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám.