• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
20°Bratislava

Záujemcov o Slovenské elektrárne pribúda, Enel potvrdil Čínu

  • 14:47 03.10.2014
  • BRATISLAVA
Záujemcov o Slovenské elektrárne pribúda, Enel potvrdil Čínu

Čínske spoločnosti sa zaujímajú aj o majetok, ktorý Enel predáva v Rumunsku. Analytici banky Santander ohodnotili slovenský majetok Enelu.

O podiel Enelu v Slovenských elektrárňach majú záujem aj Číňania. Potvrdil to šéf talianskeho energetického koncernu Francesco Starace. Navyše sa čínske spoločnosti zaujímajú aj o majetok, ktorý Enel predáva v Rumunsku. "Sú tu čínske spoločnosti, ktoré sa zaujímajú o Rumunsko aj Slovensko," citovala Staraceho slová agentúra Reuters.

Záujemcov o Slovenské elektrárne vraj pribúda

Ktorá čínska spoločnosť prejavila záujem o kúpu 66-percentného podielu Enelu v Slovenských elektrárňach, však Starace neprezradil. Podľa Reuters však niektoré správy hovoria o záujme firmy China National Nuclear Corporation (CNCC). Pri Rumunsku bol šéf Enelu konkrétnejší. Tamojšie aktíva chce podľa neho kúpiť energetická spoločnosť State Grid Corporation of China (SGCC).

Súvisiace:

Slovenské elektrárne sú podľa Kažimíra možno nepredajné

Kontrola Slovenských elektrární sa blíži, terčom sú financie

Slovensko chce od talianskeho Enelu doplatok za elektrárne

Záujemcov o slovenský majetok Enelu, ktorý analytici banky Santander podľa agentúry Reuters ohodnotili na 3,6 miliardy eur vrátane dlhov, tak pribúda. Patria medzi ne aj české firmy ČEZ a holding EPH. Špekuluje sa pritom aj o možnosti, že by podiel Enelu v Slovenských elektrárňach, alebo aspoň jeho časť, mohol odkúpiť aj štát. Podobne je tomu napríklad aj v Rumunsku, kde miestna vláda vyjadrila záujem o predávaný majetok Enelu.

Zmena talianskeho majiteľa nie je istá

Šéf talianskeho energetického koncernu Enel však zároveň dodáva, že zatiaľ stále nie je isté, či všetky ponúkané aktíva firmy napokon majiteľa zmenia. "Nie je to dané, že opustíme všetky krajiny, kde ponúkame majetok na predaj," povedal Starace.

Záujem čínskych štátnych energetických firiem, ktoré majú dostatok prostriedkov na akvizície, o energetické aktíva v Európe, trvá už dlhšie, keď využívali najmä krízu eurozóny.

Najväčšia energetická firma na svete podľa obratu, čínska štátna State Grid Corporation, sa tak dostala k menšinovým podielom v prevádzkovateľoch prenosových a distribučných sústav v Portugalsku či Taliansku a taktiež zvažuje vstup do podnikov v Grécku či Španielsku.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny

Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny

DNES - 16:08Ekonomické

Nemecká spravodajská služba varovala domáce firmy, aby boli opatrné pri rokovaniach s autoritárskymi zahraničnými vládami, ako je Čína.

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

DNES - 13:05Ekonomické

Česi opäť dostali chuť na nákupy nehnuteľností. V Prahe, ktorá je najväčším realitným trhom, predali developeri v 1. kvartáli 1600 nových bytov, čo je najväčší počet za posledné tri roky.

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

DNES - 11:08Ekonomické

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny.

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

DNES - 6:27Ekonomické

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila v piatok rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

VČERA - 21:17Ekonomické

Európska únia formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám.