• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

Rusi odmietajú, že na Slovensko prúdi menej plynu

  • 16:59 02.10.2014
  • BRATISLAVA
Rusi odmietajú, že na Slovensko prúdi menej plynu

SPP uzatvoril so spoločnosťou E.ON novú päťročnú zmluvu o dodávkach zemného plynu, ktorá umožňuje pokrytie potrieb v období najvyššej spotreby.

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) naďalej dostáva z Ruska menej plynu. Ako informoval po mimoriadnom rokovaní vlády premiér Robert Fico, vo štvrtok dostali slovenskí plynári o 51,5 percenta menej plynu. "Ako reakciu na tento stav SPP uzatvoril so spoločnosťou E.ON novú päťročnú zmluvu o dodávkach zemného plynu, ktorá umožňuje v období najvyššej spotreby doviezť denne dva milióny metrov kubických plynu. Ide o ďalšie z preventívnych opatrení," povedal Fico.

Podľa plynárov nový kontrakt, ktorý nadobúda účinnosť v októbri 2014, nahrádza zmluvu podpísanú medzi SPP a E.ON Ruhrgas po plynovej kríze v roku 2009. "Oproti pôvodnému kontraktu zmluva ponúka pre SPP výhodnejšie podmienky v podobe väčšieho denného pevného výkonu s miestom dodania v rakúskom Baumgartene," dodal hovorca SPP Peter Bednár.

SPP taktiež v rámci preventívnych opatrení zrealizoval mimoriadny nákup plynu na spotovom trhu v Rakúsku na obdobie posledného štvrťroka 2014 a prvého štvrťroka 2015, ktorý bude v prípade potreby prepravený na Slovensko cez vstupný bod Baumgarten.

Gazprom zníženie dodávok odmieta

"Nad rámec existujúcich nástrojov sme prijali ďalšie opatrenia, vďaka ktorým sme v prípade mimoriadnej situácie schopní pre našich zákazníkov zabezpečiť vyše 30 percent štandardnej dennej spotreby z nezávislých zdrojov, a tým výrazne znížiť našu závislosť od dodávok z východu ako jediného zdroja zemného plynu," uviedol predseda predstavenstva SPP Štefan Šabík.

Ruský producent plynu Gazprom pritom odmieta, že by v posledných hodinách znižoval dodávky plynu na Slovensko. Podľa agentúry Reuters hovorca spoločnosti Sergej Kuprijanov na základe stredajších vyjadrení z Bratislavy uviedol, že dodávky plynu na Slovensko boli počas posledných 10 dní stabilné. Podľa neho sa cez kompresorovú stanicu v Užhorode na hraniciach Slovenska s Ukrajinou dodáva každý deň 48,1 miliónov metrov kubických ruského zemného plynu.

Eustream nižšie dodávky plynu nezaznamenal

S prepravou plynu z Ukrajiny na Slovensko zatiaľ nie sú žiadne problémy. Slovenský prepravca zemného plynu, spoločnosť Eustream, nehlásil vo štvrtok žiadne problémy na kompresorovej stanici vo Veľkých Kapušanoch.

"Preprava plynu z Ukrajiny prebieha v normálnom režime. Podľa stavu vo štvrtok ráno, spoločnosť Eustream nezaznamenala na kompresorovej stanici Veľké Kapušany, na hranici s Ukrajinou, zníženie tlaku alebo objemov plynu smerujúceho z východu do Európskej únie," uviedla spoločnosť Eustream na svojej internetovej stránke.

Na Slovensko podľa Slovenského plynárenského priemyslu ako aj najvyšších politických predstaviteľov prúdi z Ruska cez Ukrajinu menej plynu zhruba tri týždne. Slovenskí plynári najprv zaznamenali krátenie dodávok plynu o zhruba 10 percent, neskôr to bolo na úrovni 25 percent.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

VČERA - 20:36Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tento druh ryže nemajú doma.

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

VČERA - 16:34Ekonomické

Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu v piatok popoludní.

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

VČERA - 15:36Ekonomické

Banka upozorňuje na falošné SMS správy, ktoré chcú od ľudí získať platobné údaje.

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

VČERA - 14:07Ekonomické

Po dvoch rokoch skúmania odštartovala koncom minulého roka Európska centrálna banka, spoločne s centrálnymi bankami členských krajín Eurosystému, prípravnú etapu zavedenia digitálneho eura.

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

VČERA - 13:48Ekonomické

Počet čerpacích staníc petrochemickej firmy OMV na Slovensku sa rozšíri.