• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
12°Bratislava

Video: Slovák prišiel na Ukrajinu zabíjať fašistov

  • 14:58 23.09.2014
  • DONECK
Video: Slovák prišiel na Ukrajinu zabíjať fašistov

Muž sa na videu predstavil ako Richard Branický, v auguste pri Donecku však zadržali muža s pasom 45-ročného Žilinčana srbského pôvodu Miroslava Roháča.

Predstavitelia samozvanej Doneckej ľudovej republiky, ktorú na východe Ukrajiny v máji vyhlásili tamojší proruskí separatisti, v utorok zverejnili videozáznam s mužom tvrdiacim, že je Slovák a dobrovoľne prišiel bojovať proti vládnym silám.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Muž sa na videu zverejnenom na konte doneckej republiky na ruskej sociálnej sieti V kontakte predstavil ako Richard Branický a ako dôvod svojho príchodu označil zverstvá páchané na obyvateľoch východných častí Ukrajiny zo strany armády.

Jej predstaviteľov a zástupcov vlády označil za fašistov, ktorých prišiel navždy zastaviť, a spolupodieľať sa tak na rozdelení Ukrajiny. Poukázal zároveň na rozdielnosť spôsobu informovania o situácii na Ukrajine v slovenských a západných krajinách v porovnaní s ruskými médiami.

"Priviedla ma sem situácia, ktorá je tu, že bombardujú a zabíjajú mierumilovných obyvateľov, deti, ženy, starcov. Preto som sem prišiel, lebo to sa mi nepáči. Keď bola vojna v bývalej Juhoslávii, nič som nerobil a nie som na to hrdý. Opustil som prácu, mal som dobrú prácu, mal som mesačne dvetisíc eur. Prišiel som sem zastaviť vrahov," povedal muž, podľa ktorého pre neho už nie je cesta na Slovensko možná pre hroziaci doživotný trest za boj v zahraničí.

Súvisiace:

Ukrajinská armáda stiahne delostrelectvo z východu krajiny

Video: V Moskve sa protestovalo, ľudia chcú mier na Ukrajine

Ukrajinci, Rusi a povstalci sa dohodli na nárazníkovej zóne

Muž sa vyjadril aj k otázke rozdelenia Československa. "Náš parlament rozhodol, že treba rozdeliť republiku a nikoho sa nepýtali. My, občania, sme to nechceli, neboli žiadne demonštrácie, zbrane, mierovým spôsobom." Situácia na Ukrajine je však podľa neho rozdielna. "Teraz sa to už nedá normálnym dialógom skončiť, treba zastaviť fašistov a rozdeliť republiku, lebo s vrahom vo vlasti nie je možné žiť," dodal.

Ešte v auguste ukrajinská vláda zverejnila informáciu o zadržaní slovenského občana bojujúceho na strane povstalcov. Muža s pasom 45-ročného Žilinčana srbského pôvodu Miroslava Roháča zatkli počas bojov v meste Ilovajsk, asi 35 kilometrov východne od Donecka.

 

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump uviedol, že Bidenova administratíva používa gestapácke postupy

Trump uviedol, že Bidenova administratíva používa gestapácke postupy

DNES - 6:29Zahraničné

Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump uviedol, že súčasný prezident Joe Biden vedie "gestapácku administratívu".

Netanjahu vyhlásil, že Izrael sa v prípade potreby ubráni sám

Netanjahu vyhlásil, že Izrael sa v prípade potreby ubráni sám

DNES - 6:25Zahraničné

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu odmietol nátlak medzinárodného spoločenstva, ktoré žiada pozastavenie vojnového ťaženia v Pásme Gazy.

Von der Leyenová plánuje so Si Ťin-pchingom rokovať o spravodlivej konkurencii

Von der Leyenová plánuje so Si Ťin-pchingom rokovať o spravodlivej konkurencii

DNES - 5:54Zahraničné

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že na rokovaniach s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom bude presadzovať spravodlivú konkurenciu EÚ s Čínou.

Vo veku 79 rokov zomrel herec Bernard Hill

Vo veku 79 rokov zomrel herec Bernard Hill

DNES - 5:34Zahraničné

Vo veku 79 rokov zomrel v nedeľu britský herec Bernard Hill, známy najmä vďaka svojim vedľajším úlohám v oscarových filmoch Titanic a Pán prsteňov.

Jourová: Mediálna platforma Voice of Europe bude na sankčnom zozname EÚ

Jourová: Mediálna platforma Voice of Europe bude na sankčnom zozname EÚ

VČERA - 22:04Zahraničné

Na novom sankčnom zozname Európskej únie voči Rusku bude aj mediálna platforma Voice of Europe, povedala česká eurokomisárka Věra Jourová.