• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
17°Bratislava

Fitch potvrdil rating USA, Moody's spoľahlivosť Francúzska

  • 15:11 21.09.2014
  • LONDÝN
Fitch potvrdil rating USA, Moody's spoľahlivosť Francúzska

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Spojeným štátom americkým dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej aj domácej mene na stupni AAA so stabilným výhľadom. Rating nadriadených nezabezpečených záväzkov v zahraničnej a domácej mene agentúra tiež potvrdila na úrovni AAA. Stropný rating krajiny Fitch potvrdil tiež na stupni AAA a krátkodobý emisný rating v zahraničnej mene na úrovni F1+.

USA majú bezpríkladnú finančnú flexibilitu ako emitent poprednej rezervnej meny a ako domov najväčších a najlikvidnejších kapitálových trhov na svete. To znamená, že rating USA môže tolerovať vyššiu úroveň deficitu verejných financií, ako ratingy iných krajín s hodnotením úverovej spoľahlivosti na stupni AAA, uviedla agentúra.

Objem amerických štátnych cenných papierov, ktoré vlastnia zahraniční majitelia, rastie každý mesiac od októbra 2013, kedy bola v krajine krízová situácia v otázke stropu štátneho dlhu. To signalizuje, že rola amerického dolára nie je podkopaná, konštatoval Fitch.

Agentúra ďalej uviedla, že ekonomika USA je veľká, bohatá a diverzifikovaná a hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa podľa parity kúpnej sily je vyšší ako je stredná úroveň HDP na obyvateľa v iných štátoch s ratingom AAA. Americká ekonomika je jednou z najproduktívnejších, najdynamickejších a technologicky najvyspelejších vo svete, konštatovala agentúra. Dodala, že v USA sa dosiahla silná fiškálna konsolidácia. Preto prognózuje, že deficit rozpočtu federálnej vlády za účtovný rok 2014 klesne na úroveň 2,9 percenta HDP z výška 4,1 percenta HDP, na ktorej bol za účtovný rok 2013.

Moody's potvrdil úverovú spoľahlivosť Francúzska

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's ponechala rating francúzskej vlády na druhom najvyššom stupni v rámci svojej škály. Upozornila však, že výhľad je negatívny vzhľadom na ťažkosti pri realizácií reforiem. Agentúra v piatok večer potvrdila rating záväzkov Francúzska na úrovni Aa1, hoci vláda krajiny minulý týždeň priznala, že neplní svoje ciele v oblasti deficitu verejných financií.

Agentúra Moody's konštatovala, že veľkosť a bohatstvo francúzskej ekonomiky v kombinácií s terajšími mimoriadne nízkymi nákladmi na požičiavanie zatiaľ odôvodňujú ponechanie ratingu na terajšej úrovni. "Moody's pravdepodobne rating záväzkov francúzskej vlády zníži, ak by opäť oslabila dôvera agentúry voči schopnosti vlády prijať nevyhnutné opatrenia v oblasti fiškálnej konsolidácie a štrukturálnych ekonomických reforiem," uviedla agentúra vo vyhlásení.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

DNES - 10:09Ekonomické

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908.043 seniorom.

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

19:43 16.05.2024Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

10:02 16.05.2024Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

11:46 15.05.2024Ekonomické

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii.