• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
19°Bratislava

Európska únia a Ukrajina schválili asociačnú dohodu

  • 16:16 16.09.2014
  • KYJEV
Európska únia a Ukrajina schválili asociačnú dohodu

Brusel a Kyjev ratifikovali asociačnú dohodu medzi Európskou úniou a Ukrajinou. Za návrh v Európskom parlamente v Štrasburgu hlasovalo 535 poslancov, 127 bolo proti. V kyjevskom parlamente hlasovalo za 355 zákonodarcov, proti bolo 26.

Dohoda, ktorú napoludnie schválil aj ukrajinský parlament, potvrdzuje politické pridruženie a hospodársku integráciu krajiny do EÚ a zabezpečuje vzájomne voľný prístup na trh.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Historický deň pre Ukrajinu

Súčasťou asociačnej dohody mala byť pôvodne aj dôležitá dohoda o voľnom obchode s Európskou úniou, jej implementáciu však minulý týždeň predbežne odložili až do konca roku 2015.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko napriek tomu plánované rokovanie o asociačnej dohode označil za "historický deň" pre jeho krajinu.

Ukrajina podpísala s Bruselom politické časti asociačnej dohody ešte v marci a definitívnu časť dohody odsúhlasil Porošenko spoločne s európskymi lídrami na summite koncom júna. Obe strany sa tým zaviazali k užšej politickej a ekonomickej spolupráci.

Rusko varovalo pred zavedením odvetných opatrení, keďže sa obáva, že po podpísaní dohody budú na Ukrajinu vo väčšej miere prúdiť výrobky z EÚ na úkor produkcie z Ruska. Tam zase smeruje až štvrtina ukrajinského exportu.

Rozhodnutie nepodpísať asociačnú dohodu, ktoré urobil Porošenkov predchodca Viktor Janukovyč, vyvolalo masívne protesty na Ukrajine a nakoniec viedlo k úteku Janukovyča do Ruska a ruskej okupácii a anexii ukrajinského polostrova Krym.

O krok bližšie k Európskej únii

Asociačná dohoda sa zameriava na politické pridruženie ako aj na voľný obchod medzi EÚ a Ukrajinou. Politická časť dohody približuje Ukrajinu o krok bližšie k EÚ. Otvára nové kanály pre politický dialóg a ustanovuje základné pravidlá pre spoluprácu napríklad v oblasti energetiky, dopravy a vzdelávania.

Od Ukrajiny požaduje uskutočnenie reforiem, rešpektovanie demokratických princípov, ľudských práv a zásad právneho štátu. Dohoda tiež okrem iného umožňuje voľnejší pohyb pracovníkov a stanovuje ciele pre zavedenie bezvízového cestovného režimu medzi EÚ a Ukrajinou.

Ustanovenia týkajúce sa vzájomného obchodu mali byť pôvodne uplatňované od 1. novembra 2014. Na základe dohody EÚ, Ukrajiny a Ruska z minulého týždňa bolo však predbežné uplatňovanie pravidiel vzájomného obchodu odložené na 31. decembra 2015.

Asociačná dohoda je podľa Štefanca vyjadrením solidarity

Asociačná dohoda medzi Európskou úniou a Ukrajinou prinesie podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca nielen vzájomné otvorenie trhov a liberalizáciu ciel, ale je aj významným vyjadrením solidarity celej demokratickej Európy s bojujúcou Ukrajinou. Ako povedal Štefanec v utorok pre agentúru SITA, schválenie asociačnej dohody je prvý krok k stabilizácii situácie a zároveň potvrdenie známeho princípu, že demokratické štáty sa konflikty snažia riešiť v prvom rade mierovou cestou a totalitné siahajú po násilí a agresii.

Zatiaľ čo ruské kroky na Kryme a na východe Ukrajiny priniesli podľa Štefanca chaos, ničenie, straty na životoch a ekonomický úpadok, asociačná dohoda posilní ukrajinskú ekonomiku, prinúti jej elity správať sa zodpovednejšie a zabezpečí jej obyvateľom viac slobody. "Zakotvenie Ukrajiny v európskom hospodárskom a politickom priestore zabráni tomu, aby sa vojna, ktorá tam dnes prebieha, zmenila na zmrazený konflikt, aký vidíme v Podnestersku, Abcházsku a Južnom Osetsku," zdôraznil. Slovenský parlament bude o asociačnej dohode rokovať v piatok.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

DNES - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.