• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Potravinovú sebestačnosť Slovenska môžu zvýšiť investície

  • 13:22 12.09.2014
  • BRATISLAVA
Potravinovú sebestačnosť Slovenska môžu zvýšiť investície

Potravinovú sebestačnosť Slovenska by mohli zvýšiť investície do technologickej modernizácie výroby a spracovania, či efektívnejšie využívanie existujúcich kapacít, ale aj inovácie a výroba nových druhov potravín. Vyplýva to z analýzy sebestačnosti vybraných komodít, ktorú v rámci prípravy Koncepcie rozvoja potravinárskeho priemyslu 2014 až 2020 vypracovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

"Potravinársky priemysel je veľmi dôležité odvetvie, ktoré má potenciál zabezpečiť do roku 2020 potravinovú sebestačnosť našej krajiny na úrovni 80 percent, čo patrí medzi strategické ciele koncepcie," uviedla generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu MPRV Zuzana Nouzovská.

Najväčšie pokrytie spotreby má produkcia ražnej múky

Rezort pôdohospodárstva čerpal v analýze z údajov z roku 2012 o výrobe a spotrebe, pričom nezohľadnil vývoz. "Situácia nie je vôbec uspokojivá v konzervárenskom, cukrovarníckom, tukovom priemysle a v mäsopriemysle, ďalej vo výrobe hydinového mäsa, mlieka, mliečnych produktov, trvanlivého pečiva a vína," upozornila Nouzovská.

Najväčšie pokrytie spotreby bolo v prípade produkcie ražnej múky (124,7 percenta), pšeničnej múky (96,7 percenta), hovädzieho mäsa (108 percenta) a vajec (93 percenta).

Najmenšiu sebestačnosť vykazuje konzervárenské odvetvie

Najnižšie hodnoty sebestačnosti sa vyskytli v konzervárenskom odvetví, kde sa spracované ovocie pohybuje na úrovni 48,8 percenta a spracovaná zelenina na 16,1 percenta. Vysoká nie je ani sebestačnosť vo výrobe jedlých olejov a tukov, ktorá predstavuje v priemere 53,5 percenta.

Priemysel nealkoholických nápojov pokrýva svojou výrobou spotrebu Slovenska na 96,3 percenta, pričom výroba vína v SR nepokrýva ani polovicu domácej spotreby (46,8 percenta).

Spomínaná koncepcia rozvoja sa bude podľa MPRV snažiť posilniť postavenie slovenského potravinárskeho priemyslu na domácom trhu, ale aj zvýšiť export a konkurencieschopnosť.

Okrem strategických cieľov má vytýčené aj strategické oblasti, a to rast efektívnosti a produktivity potravinárskeho priemyslu, či zvýšenie významu potravinárskeho priemyslu v zamestnanosti a rozvoji vidieka.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečný produkt

Action sťahuje z predaja nebezpečný produkt

VČERA - 21:13Ekonomické

Výrobok môže predstavovať zdravotné riziko.

Z trhu sťahujú dva polotovary

Z trhu sťahujú dva polotovary

VČERA - 20:15Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto potraviny nemajú doma.

ZSSK spúšťa novinku: Vlakvedúci budú mať telové kamery

ZSSK spúšťa novinku: Vlakvedúci budú mať telové kamery

VČERA - 19:29Ekonomické

ZSSK spustila projekt bezpečnostných telových kamier pre vlakvedúcich.

Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

VČERA - 15:42Ekonomické

Vláda nechce brať ľuďom peniaze z ich účtov ani z druhého dôchodkového piliera. Naopak, chce im pomôcť k lepšiemu zhodnoteniu. Počas pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok v Národnej rade SR to vyhlásil premiér.

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

VČERA - 15:37Ekonomické

Pokiaľ by občania chceli investovať peniaze usporené na dôchodky, majú na výber indexové alebo akciové fondy, v ktorých je úrok výrazne vyšší, ako sa dá očakávať pri štátnych dlhopisoch.