• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Pápež František prešiel svoju krížovú cestu

  • 23:53 29.03.2013
  • RÍM
Pápež František prešiel svoju krížovú cestu

Pápež František si spolu s tisíckami veriacich pripomenul na Veľký piatok utrpenie, ukrižovanie a smrť svojho spasiteľa Ježiša Krista počas krížovej cesty z rímskeho Kolosea.

Hlava katolíckej cirkvi počas slávnosti spomenula v modlitbe náboženský fundamentalizmus a nepokoje na Blízkom východe.

Sedemdesiatšesťročný pontifikt sa pomodlil nielen za všetkých kresťanov v regióne, ale aj "za našich moslimských bratov".

"Kresťania musia odpovedať na zlo iba dobrom a vziať na seba kríž, ako to urobil Ježíš Kristus," povedal pápež František veriacim počas tradičnej procesie.

František tiež pripomenul minuloročnú návštevu svojho predchodcu Benedikta XVI. v Libanone. Kríž si počas cesty striedali veriaci z Brazílie, Číny, Talianska, Nigérie a Libanonu. Práve libanonskí veriaci čítali modlitby pre milióny katolíkov na celom svete. Túto úlohu im zveril ešte predchádzajúci pápež.

Vatikán už pred časom vyjadril znepokojenie nad situáciou na Blízkom východe a vzostupom radikálneho islamu.




Viac ako dve miliardy kresťanov po celom svete dnes slávili Veľký piatok, ktorým si pripomínajú utrpenie, ukrižovanie a smrť svojho spasiteľa Ježiša Krista. V rímskokatolíckych chrámoch sa v tento deň neslúži svätá omša, ale čítajú alebo spievajú sa pašie. Podľa Biblie ukrižovali Krista v bližšie nekonkretizovaný piatok v roku 33 na jeruzalemskej hore Golgota.

Stalo sa tak na príkaz vtedajšieho prefekta vtedajšej rímskej provincie Judea Piláta Pontského. Vládca konal podnet židovských duchovných, ktorí Ježiša obvinili z podnecovania vzbury a urážky rímskeho cisára.Hlava rímskokatolíckej cirkvi, pápež František dnes na jeho Ježišovu slávu recitoval pašie v Chráme sv. Petra a následne sa presunul do Kolosea, kde boli za Rímskej ríše usmrtené tisíce prvých kresťanov.

Obrazom: Krížovú cestu v Londýne sledovali tisícky divákov


Veriaci si v piatok pripomenuli aj Ježišovu cestu na Golgotu, kam podľa Biblie vystúpil aj s krížom chrbte. František ešte vo štvrtok dodržal svoj sľub a v rámci biblickej tradície umyl v rímskej väznici pre mladistvých nohy 12 trestancom. Boli medzi nimi aj dve ženy, a to navyše moslimky. Odklonil sa tak od kresťanskej histórie, podľa ktorej mal Ježiš Kristus pred poslednou večerou umyť nohy všetkým svojim dvanástim apoštolom. Tými boli výlučne muži.

Obrazom: Ukrižovanie Ježiša Krista si pripomenuli aj v Nemecku

František umývaním nôh na Zelený štvrtok symbolicky odštartoval veľkonočné sviatky, ktoré budú pokračovať Bielou sobotu a vyvrcholia v nedeľu, kedy mal Ježiš podľa Biblie vstať z mŕtvych. Ide o najväčší kresťanský sviatok, kedy pápež udelí tradičné požehnanie Urbi et Orbi.

Ukrižovanie Ježiša Krista si pripomenuli veriaci aj v americkej Philadelphii
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

DNES - 22:02Zahraničné

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

DNES - 21:58Zahraničné

Pri dopravnej nehode dvoch vozidiel v piatok večer neďaleko Tel Avivu sa zranili traja ľudia vrátane izraelského ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira.

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

DNES - 21:57Zahraničné

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie, uviedla tlačová agentúra AFP.

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

DNES - 21:56Zahraničné

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

DNES - 21:55Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom.