• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
14°Bratislava

Výstavba R2 medzi Zvolenom a Pstrušou sa oficiálne začala

  • 14:25 11.09.2014
  • BRATISLAVA
Výstavba R2 medzi Zvolenom a Pstrušou sa oficiálne začala

Výstavba takmer osemkilometrového úseku rýchlostnej cesty R2 Zvolen, východ - Pstruša sa oficiálne začala vo štvrtok poklopaním základného kameňa. Nová rýchlostná cesta po plánovanom dokončení o dva roky podľa ministerstva dopravy výrazne uľahčí dopravu na známom nehodovom úseku cesty I. triedy.

R2 pri Zvolene odľahčí obce Zvolenská Slatina a Vígľaš od tranzitnej dopravy, ktorej intenzita dosahuje okolo 15-tisíc áut denne. Spolu s už rozostavaným 10-kilometrovým úsekom R2 Pstruša - Kriváň, ktorý by mal byť hotový na budúci rok, sa zároveň zrýchli cestovanie južnou trasou zo Zvolena smerom na Košice.

Cieľom je odklon tranzitnej dopravy z Detvy

Štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček počas otvorenia stavby povedal, že hlavným zmyslom oboch rozostavaných úsekov R2 na východ od Zvolena je odklon tranzitnej dopravy z obcí okolo Detvy a z Detvy samotnej.

"Obyvatelia južnej časti stredného Slovenska tak po dobudovaní oboch stavieb dostanú plnohodnotnú rýchlocestu v dĺžke bezmála 20 kilometrov. V sceľovaní rýchlostnej cesty R2 medzi Zvolenom a Košicami budeme pokračovať, do dvoch rokov začneme stavať tunel Soroška a južný obchvat Košíc," uviedol Stromček.

Výstavba je financovaná zo zdrojov Európskej únie

Úsek R2 Zvolen, východ - Pstruša postaví španielsko-slovenská skupina Corsan Corviam Construcción, S.A. so sídlom v Madride a Chemkostav IS, s.r.o. Michalovce. Zhotoviteľ sa zaviazal postaviť cestu za 82,33 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty, čo je 60,13 percenta z pôvodnej predpokladanej ceny 136,91 milióna eur.

Zmluvná cena vrátane dane predstavuje 98,79 milióna eur. Stavbári na úseku vybudujú 92 objektov, z toho sedem mostov v celkovej dĺžke deväťsto metrov a jednu mimoúrovňovú križovatku Zvolenská Slatina.

Stavba R2 pri Zvolene bude financovaná z Operačného programu Doprava najmä zo zdrojov Európskej únie, ktorá preplatí 85 percent oprávnených nákladov. Financovanie je zabezpečené z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, keďže minister dopravy Ján Počiatek už rozhodol o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na tento projekt.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

VČERA - 14:53Ekonomické

Novinky banka zaviedla automaticky a zadarmo pre všetkých klientov.

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

VČERA - 14:14Ekonomické

Opozičná SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov. Ak sa pod ňu podpíše viac ako 500 ľudí, Ministerstvo financií SR bude povinné sa ňou zaoberať.

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

VČERA - 12:42Ekonomické

Novú výšku predčasného starobného dôchodku prepočíta Sociálna poisťovňa automaticky.

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

18:27 05.05.2024Ekonomické

Výrobcovia potravín aj dodávatelia budú musieť zákazníkov upozorniť, ak objem svojich výrobkov zmenšili, cena však adekvátne nadol nešla.