• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Podľa Mihála by vianočné príspevky mali dostávať aj rodičia

  • 11:25 11.09.2014
  • BRATISLAVA
Podľa Mihála by vianočné príspevky mali dostávať aj rodičia

Nárok na vianočný príspevok by podľa poslanca Jozefa Mihála (SaS) mali mať aj poberatelia materských dávok a rodičovských príspevkov. Ako uviedol v rozprave k novele zákona o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku, ide o jeho takzvaný fiktívny pozmeňujúci návrh.

"Rád by som ho podal, ale nie som pre časový stres schopný získať ďalších 14 podpisov pod svoj návrh," povedal. O novele zákona k vianočným príspevkom pre penzistov s nižším dôchodkom totiž parlament rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Exminister práce a sociálnych vecí by tiež navrhol znížiť hranicu dôchodku, do ktorej štát poskytuje penzistom vianočný príspevok, z terajších 60 percent priemernej mzdy na Slovensku (494,4 eura) na dvojnásobok životného minima (396,18 eura). Dôchodok v sume 494,4 eura totiž Mihál považuje na slovenské pomery za nadpriemerný.

Mihál by príspevky rozdelil solidárnejšie

Zmenil by tiež vzorec pre výpočet výšky vianočného príspevku tak, aby bolo jeho poskytovanie solidárnejšie. Podľa Mihála tiež treba zvážiť, či by sa nemalo zohľadňovať aj to, aký druh dôchodku osoba dostáva. Ako príklad uviedol krátené invalidné dôchodky pri poklese schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o 40 percent až 70 percent.

Súvisiace:

Rozhnevaná opozícia koná, obráti sa na Kisku aj ústavný súd

Na Pašku sa hnevajú aj vlastní, no chcú zostať v anonymite

Smer odvolal zo súdnej rady Harabinovho kritika Čima

Opozícia zúri, Smer jej v parlamente stopol desať návrhov

O Ukrajine bude najprv rokovať zahraničný výbor parlamentu

Poslanec za SaS tiež poukázal na vyplácanie vianočných príspevkov poberateľom sirotských dôchodkov. Ako príklad uviedol otca desiatich detí s dôchodkom 300 eur. Ten bude mať v decembri tohto roka nárok na vianočný príspevok v sume takmer 82 eur. Ak by zomrel, tak by každé z jeho nezaopatrených detí malo nárok na sirotský dôchodok v sume 30 eur mesačne.

Keďže ich sirotský dôchodok by bol pod životným minimom, mali by v decembri tohto roka nárok na vianočný príspevok v maximálnej sume 100 eur. Spolu by tak desať sirôt dostalo podľa Mihála vianočný príspevok v celkovej výške 1 000 eur.

Príspevky dôchodcom sa majú postupne znižovať

Penzisti s dôchodkom do 396,18 eura majú dostať v decembri tohto roka vyšší vianočný príspevok ako vlani. Maximálna suma vianočného príspevku sa má oproti súčasnosti zvýšiť zo 75 eur na 87,26 eura. Okrem toho dôchodcovia s dôchodkom do 396,18 eura dostanú posledný mesiac tohto roka aj jednorazový príplatok k vianočnému príspevku v sume 12,74 eura.

Najvyššia suma vianočného príspevku spolu s príplatkom tak dosiahne 100 eur a budú mať na ňu nárok penzisti, ktorých dôchodok je do 198,09 eura.

So stúpajúcou výškou dôchodku, resp. úhrnu súm dôchodkov, sa má výška vianočného príspevku postupne znižovať, suma príplatku k príspevku však bude rovnaká až do výšky 396,18 eura. Vyšší vianočný príspevok má dostať približne 784,8 tisíc penzistov.

Statisíce dôchodcov si pohorší

Približne 374 tisíc penzistov s dôchodkom nad 396,18 eura si oproti vlaňajšku pohorší. Ak ich dôchodok čo i len o jeden cent prekročí spomínanú sumu, nebudú mať nárok na príplatok k príspevku vo výške 12,74 eura. Poškodí im aj zmena vo vzorci na výpočet výšky vianočného príspevku.

Kým vlani sa od maximálnej sumy príspevku odpočítavala desatina rozdielu medzi výškou dôchodku a životným minimom, po novom sa má od najvyššej možnej sumy vianočného príspevku odpočítavať 18 percent rozdielu medzi výškou dôchodku a životným minimom. Pri dôchodku vo výške 400 eur má byť vianočný príspevok oproti vlaňajšku nižší o 3,89 eura a pri dôchodku v sume 450 eur má ísť o medziročný pokles o 7,89 eura.

Vianočný príspevok dostanú v decembri tohto roka poberatelia starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, pozostalostných dôchodkov a sociálneho dôchodku, ak suma ich dôchodku nepresiahne 494,4 eur. Ide o hranicu, ktorá je stanovená ako 60 percent z priemernej mzdy na Slovensku za rok 2013
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

DNES - 20:36Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tento druh ryže nemajú doma.

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

DNES - 16:34Ekonomické

Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu v piatok popoludní.

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

DNES - 15:36Ekonomické

Banka upozorňuje na falošné SMS správy, ktoré chcú od ľudí získať platobné údaje.

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

DNES - 14:07Ekonomické

Po dvoch rokoch skúmania odštartovala koncom minulého roka Európska centrálna banka, spoločne s centrálnymi bankami členských krajín Eurosystému, prípravnú etapu zavedenia digitálneho eura.

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

DNES - 13:48Ekonomické

Počet čerpacích staníc petrochemickej firmy OMV na Slovensku sa rozšíri.