• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
12°Bratislava

Doneckom sa ozýva streľba, paľba zasiahla aj školu

  • 16:54 09.09.2014
  • KYJEV
Doneckom sa ozýva streľba, paľba zasiahla aj školu

Napriek prímeriu medzi ukrajinskými vládnymi a separatistickými silami predstavitelia mesta Doneck hlásia pokračujúce ostreľovanie, ktoré podľa nich v noci z pondelka na utorok zranilo jednu ženu.

Radnica v hlavnom ohnisku separatistického povstania uvádza, že paľba zasiahla tentoraz školu a viacero obytných budov. Prímerie platiace od piatkového večera narušila sporadická paľba už aj cez víkend, v pondelok však mesto zverejnilo vyhlásenie, podľa ktorého počas predošlej noci neboli hlásené žiadne útoky s obeťami na životoch.

Doneck sa začiatkom augusta ocitol v obkľúčení vládnych síl a ostreľovanie raketami bolo v uplynulých týždňoch pre obyvateľov bežnou súčasťou života. Z porušovania najnovšieho prímeria, ktoré je súčasťou širšieho mierového plánu, sa vzájomne obviňujú obe strany konfliktu. Ukrajina, Rusko i Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa však vyjadrili, že dohoda sa vo všeobecnosti dodržiava.

Hovorca Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Ukrajiny Andrij Lysenko v utorok oznámil, že od uzavretia prímeria vládne sily prišli už o piatich vojakov a ďalších 33 utrpelo zranenia.

Separatisti prepúšťajú zajatcov

Proruskí separatisti prepustili 648 ukrajinských zajatcov na základe dohody o prímerí, ktorá začala platiť v piatok. Ako v utorok informoval hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko, ukrajinská strana sa pripravuje na prijatie ďalších asi 500 svojich zajatcov zadržiavaných povstalcami. Nepovedal, koľko zajatých povstalcov odovzdá Ukrajina separatistom.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok povedal, že separatisti doteraz prepustili asi 1200 zajatcov z radov ukrajinskej armády. Prezident podľa Lysenka však uvádzal celkový počet zajatcov, ktorých podľa odhadov povstalci zadržiavajú. Na základe piatkovej dohody o prímerí by mali obe strany pustiť na slobodu všetkých zajatých vojakov a bojovníkov.

Prímerie sa dodržuje, treba začať rokovať

Rusko je presvedčené, že prímerie na východe Ukrajiny, ktoré bolo dohodnuté minulý piatok, sa v celku dodržiava. Novinárom to povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov s tým, že rokovania o budúcom štatúte Doneckej a Luhanskej oblasti by sa mohli začať čo najskôr. "Prímerie sa vo všeobecnosti dodržiava, no bolo tu pár incidentov, z ktorých sa obviňujú obe strany," vyhlásil Lavrov.

Dodal, že Moskvu znepokojuje rozmiestňovanie ukrajinských vojakov v niektorých častiach východnej Ukrajiny, čo by mohlo znamenať, že vládne sily sa pripravujú na útok.

Počas prímeria zahynulo šesť ľudí

Východoukrajinskí povstalci uzavreli s Kyjevom v piatok dohodu o prímerí, ktorá okrem pokoja zbraní zahŕňa aj výmenu zajatcov.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá má v nepokojnej oblasti pozorovateľov, ešte v pondelok potvrdila, že armáda i separatisti prímerie "vcelku" dodržiavajú, v Donecku a okolí prístavu Mariupoľ ho však narušila sporadická paľba. Pri ostreľovaní vládnych síl východne od Mariupoľa cez víkend zahynula jedna žena a najmenej štyria ďalší civilisti utrpeli zranenia.

Zástupca generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Šimonović v pondelok vyhlásil, že boje na Ukrajine si už vyžiadali vyše 3000 mŕtvych, v čom sú zarátané i obete júlového zostrelenia malajzijského lietadla smerujúceho z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Najnovšie prímerie je súčasťou širšieho mierového plánu, o ktorom zástupcovia znepriatelených strán minulý týždeň rokovali v bieloruskom Minsku.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

VČERA - 18:50Zahraničné

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Zacharovová: Cvičenia NATO ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na konflikt s nami

Zacharovová: Cvičenia NATO ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na konflikt s nami

VČERA - 17:47Zahraničné

Štvormesačné vojenské cvičenia NATO blízko ruských hraníc, ktoré sú známe ako Steadfast Defender, sú dôkazom toho, že Severoatlantická aliancia sa pripravuje na potencionálny konflikt s Ruskom.

Slovenská turistka našla v rieke ľudskú hlavu

Slovenská turistka našla v rieke ľudskú hlavu

VČERA - 15:40Zahraničné

Hlava bola v značnom štádiu rozkladu.

Po ruských útokoch dronmi na Ukrajine hlásia požiare a zranených

Po ruských útokoch dronmi na Ukrajine hlásia požiare a zranených

VČERA - 13:50Zahraničné

Rusko počas uplynulej noci útočilo dronmi v ukrajinskej Charkovskej a Dnepropetrovskej oblasti.

Biden prijme v Bielom dome jordánskeho kráľa, hovoriť budú o prímerí v Gaze

Biden prijme v Bielom dome jordánskeho kráľa, hovoriť budú o prímerí v Gaze

VČERA - 8:53Zahraničné

Americký prezident Joe Biden privíta budúci týždeň v Bielom dome jordánskeho kráľa Abdalláha II.