• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
21°Bratislava

NATO dá Ukrajine zbrane, Únia odobrila asociačnú dohodu

  • 13:56 09.09.2014
  • MOSKVA
NATO dá Ukrajine zbrane, Únia odobrila asociačnú dohodu

Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre zahraničné veci odporučil plénu odsúhlasiť asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou, ktorej časti podpísali predstavitelia bývalej sovietskej republiky v marci a v júni.

Podľa zverejnenej správy by mali poslanci dokument ratifikovať počas najbližšieho plenárneho zasadnutia naplánovaného na 15. až 18. septembra v Štrasburgu.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.
Parlament cituje poľského člena Jaceka Saryusza-Wolského v úlohe osobitného spravodajcu, ktorý vyzval na podporu dohody ako "signál solidarity Ukrajine za jej proeurópsku voľbu". Predseda výboru, nemecký poslanec Elmar Brok, zasa hovoril o naplnení "vôle a túžby ukrajinského ľudu".

Zrýchlené konanie by mohol ešte viac vyprovokovať Rusko

Väčšina účastníkov rozpravy pred hlasovaním sa podľa EP vyslovila v prospech prijatia asociačnej dohody v zrýchlenom konaní, iní však zdôraznili, že zrýchlené konanie by sa malo využívať len výnimočne, a niektorí tiež vyjadrili obavu, že takýto krok by mohol "ešte viac vyprovokovať Rusko".

Asociačná dohoda v prípade schválenia prehĺbi politickú spoluprácu medzi EÚ a Ukrajinou a odstránením ciel a iných obmedzení zabezpečí obojstranne voľný prístup na trh, pripomína EP. Dodáva, že v rovnakom čase ako europoslanci bude o dokumente rokovať aj ukrajinský parlament. Predpokladaným termínom vstupu do platnosti je 1. november.

Porošenko sa s NATO dohodol na dodávke moderných zbraní

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok oznámil, že Kyjev sa dohodol s viacerými členskými krajinami NATO na priamych dodávkach zbraní na Ukrajinu. Informovala o tom ruská agentúra RIA Novosti citujúca prezidentské stanovisko.

"S viacerými krajinami NATO bola uzavretá dohoda o priamych dodávkach moderných zbraní, ktoré nám pomôžu obrániť sa a zvíťaziť," uvádza sa podľa agentúry v stanovisku.

Poradca Porošenka v nedeľu v Kyjeve uviedol, že Ukrajina sa na summite NATO vo Walese dohodla na dodávkach zbraní a zaslaní vojenských poradcov s piatimi členmi aliancie. Malo by ísť o Spojené štáty, Francúzsko, Taliansko, Poľsko a Nórsko, štyri z nich dohodu však následne popreli. Porošenko navštívil vo štvrtok a piatok summit aliancie, kde sa stretol s podporou jej lídrov. NATO ako organizácia síce zbrane Ukrajine neposkytne, no jednotlivé členské krajiny tak môžu urobiť.

Severoatlantická aliancia prisľúbila Ukrajine konkrétnu pomoc zameranú na zlepšenie bezpečnosti krajiny. Ide o pomoc v oblasti kybernetickej bezpečnosti, logistike, pri reforme obranného sektoru ale aj pri liečbe zranených v súčasnom konflikte. Pomoc dosiahne hodnotu približne 15 miliónov eur.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

DNES - 17:02Zahraničné

Nemecký kancelár navštívil zaplavené regióny na juhozápade krajiny, kde sa po silných dažďoch rozvodnili rieky a spôsobili prívalové povodne a zosuvy pôdy.

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

DNES - 12:07Zahraničné

Koaličná SNS zvolala na pondelok svoj poslanecký klub, pričom očakáva definitívne stanovisko od Smeru-SD.

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

DNES - 7:45Zahraničné

Ukrajina s platnosťou od soboty obnovuje poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov v bojaschopnom veku, nachádzajúcich sa v zahraničí, oznámil Kyjev.

KĽDR potvrdila vypálenie balistickej rakety, Kim vyzval na urýchlenie produkcie

KĽDR potvrdila vypálenie balistickej rakety, Kim vyzval na urýchlenie produkcie

DNES - 6:28Zahraničné

Severná Kórea v sobotu potvrdila skúšobné odpálenie taktickej balistickej rakety vybavenej novou technológiou navádzania.

Čínskeho premiéra tiež šokoval útok na Fica, želá mu skoré zotavenie

Čínskeho premiéra tiež šokoval útok na Fica, želá mu skoré zotavenie

DNES - 6:16Zahraničné

Čínsky premiér Li Čchiang v piatok informoval, že ho šokoval stredajší útok na slovenského premiéra Roberta Fica v Handlovej.