• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

Dni majstrov ÚĽUV sú tkané na mieru, budú v znamení tkáčstva

  • 18:04 05.09.2014
  • BRATISLAVA
Dni majstrov ÚĽUV sú tkané na mieru, budú v znamení tkáčstva

Utkané na mieru majú byť Dni majstrov ÚĽUV, ktoré tento víkend slávnostne uzavrú Bratislavské kultúrne leto 2014. Na Hviezdoslavovo, Rybné, Hlavné a Primaciálne námestie zavíta v sobotu 6. a v nedeľu 7. septembra denne už od 10:00 viac než sto remeselníkov a majstrov ľudovej umeleckej výroby z celého Slovenska.

Popri stánkoch výrobcov sa otvoria tvorivé dielne pre deti, na programe sú vystúpenia folklórnych skupín. Gurmánov poteší tradičná kuchyňa a milovníkov módy módna prehliadka, agentúru SITA o tom informovala vedúca oddelenia marketingu a PR Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) Jana Melicherčíková.

Primaciálne námestie sa zaplní krosnami

Okrem tradičných majstrov sa predstavia aj členovia čipkárskych a tkáčskych klubov, Regionálne centrum remesiel ÚĽUV so svojimi tvorivými dielňami a tiež mladí dizajnéri a tvorcovia etnomódy, ktorí nachádzajú inšpiráciu v tradičných technikách. Súčasnej móde inšpirovanej tradíciou je venovaná módna prehliadka Tradícia v novom šate, kde svoju tvorbu predstavia Ina Budovská, Jana Gavalcová, Ľubica Poncik a Slovakiagift.

"Každý rok sa upriamuje pozornosť na vybrané remeslo. Tento rok je to tkáčstvo. Primaciálne námestie bude zaplnené krosnami. Tkáči z celého Slovenska ukážu, ako sa kedysi vyrábali koberce, obrusy či tkalo plátno na oblečenie. Krosná budú k dispozícii aj pre všetkých dospelých návštevníkov, ktorí si budú chcieť tkanie vyskúšať," upozornila Melicherčíková.

Deti sa vyberú na Vandrovku za remeslom

Festival Dni majstrov nezabúda na deti. Čakajú na ne tvorivé dielne, súťaže, školička tanca, vystúpenia detských folklórnych súborov, ale aj program z dielne SĽUK-u Zvuky nie sú muky. Atrakcie pre najmenších doplní drevený kolotoč na ručný pohon, drevené chodúle a rôzne hry, ktoré sa zvykli deti v minulosti hrávať. "Pre veľký úspech v minulom roku sa opäť deti vyberú na Vandrovku za remeslom," avizoval ÚĽUV.

Súčasťou festivalu je i hudobno-tanečný program. Počas celého víkendu sa na pódiu na Hlavnom námestí a na Hviezdoslavovom námestí vystriedajú známe folklórne skupiny a jednotlivci. Občerstviť sa bude dať na Rybnom a Primaciálnom námestí. Návštevníci si pochutia na jedlách zo salaša, párancoch či podpecníkoch.

Vrcholom festivalu Dni majstrov ÚĽUV bude slávnostné odovzdanie ocenenia Majster ľudovej umeleckej výroby za rok 2014. Ústredie ľudovej umeleckej výroby udeľuje ocenenie už od roku 1959 a do dnešného dňa udelilo 393 čestných titulov. Od tohto ročníka titul Majster ľudovej umeleckej výroby udeľuje ÚĽUV spoločne s Ministerstvom kultúry SR.

Ceny udelia počas galaprogramu

Podľa generálnej riaditeľky ÚĽUV-u Dany Kľučárovej "je našou povinnosťou a zároveň aj cťou oceniť dlhoročnú prácu ľudovoumeleckých výrobcov. Vďaka ich remeselnej zručnosti a vernému vzťahu k tradíciám sa pre budúce generácie zachováva kultúrne dedičstvo, z ktorého môžeme stále čerpať a inšpirovať sa". Ceny udelia v sobotu 6. septembra počas galaprogramu, ktorý sa od 18:30 do 20:00 uskutoční na Hlavnom námestí.

Medzi vlaňajších nositeľov titulu Majster ľudovej umeleckej výroby patria Jozefína Bíliková z Trnavy (za výnimočnú tvorbu ľanových úžitkových výrobkov ručne tkaných na krosnách), Juliana Boboňková z Košíc (za tvorivý prístup pri inovácii miniatúrnych krojovaných bábik), Jozef Franko z Bacurova (za originálnu tvorbu v oblasti keramiky a kachliarstva), Cyril Horák z Košíc (za zachovanie tradičného kováčskeho remesla a umelecké stvárnenie), Ján Krnáč z Detvy (za zachovanie pôvodných slovenských ľudových výrobkov - krojových doplnkov z kože a kovu) a Martin Mešša z Komárova (za originálny prístup v oblasti rezbárskej tvorby).

Podrobný program Dní majstrov ÚĽUV-u možno nájsť na webstránke - http://www.uluv.sk.

Pre triatlon zmenia niektoré autobusy trasu

Dopravný podnik Bratislava upozorňuje, že v sobotu 6. septembra približne od 06:00 do 19:00 bude pre športové podujatie uzavretá Ružinovská ulica od Bajkalskej až k obratisku električiek. Autobusy č. 50, 66, 67, 87 a 96 budú preto jazdiť po zmenených trasách a zastavovať na náhradných zastávkach. Dopravný podnik Bratislava o tom informuje na svojej internetovej stránke.

Linka č. 50 v smere k OD Slimák za zastávkou Dulovo nám. z Košickej ulice odbočí doprava na Miletičovu smerom k Prievozskej. Linka sa zastaví na zastávke trolejbusov Trhovisko, odtiaľ pôjde na Trenčiansku, na jej konci doľava na Bajkalskú (smer Trnavská) a odtiaľ na Drieňovú ulicu. Tu sa zastaví na zastávkach Bratislavská župa a Solivarská.

Policajti budú v prípade potreby riadiť dopravu

Potom pôjdu autobusy doľava na Tomášikovu a od zastávky VD Úsvit už pôjdu po svojej trase. Smerom k Auparku odbočia autobusy za zastávkou Haburská na Tomášikovu a odbočia doprava na Drieňovú. Zastavia sa na zastávkach Solivarská a Bratislavská župa. Autobusy potom odbočia doľava na Bajkalskú, pôjdu cez Záhradnícku a od zastávky Slovanet sa napoja na svoju stálu trasu.

Autobusy č. 66 v smere na Trhovisko za zastávkou Krásna odbočia z Kaštieľskej ulice doľava na Mierovú (smerom do mesta). Zastavia sa na dočasne obnovených zastávkach trolejbusov Kaštieľska, MiÚ Ružinov a Hraničná-OC Retro. Cez Hraničnú ulicu autobusy odbočia doľava na Prievozskú, zastavia sa na zastávke Pažítková, pôjdu na Bajkalskú a potom doľava na Trenčiansku.

Tu sa od zastávky Mliekarenská napoja na svoju trasu. V smere na Domkársku pôjdu autobusy č. 66 za zastávkou Slovanet na Bajkalskú ulicu a odtiaľ na Prievozskú, odtiaľ pokračujú na Gagarinovu. Od zastávky Mierová sa napoja sa svoju pôvodnú trasu.

Linky č. 67 a 87 pôjdu v smere na Astronomickú cez Ružinovskú ulicu. V smere na Podunajské Biskupice a Ovsište pôjdu linky cez Vrakunskú cestu.

Neprejazdná bude Ružinovská ulica

Autobusy č. 96 v smere na Letisko za zastávkou Prístavný most budú pokračovať cez Bajkalskú ulicu a zastavia sa na zastávke Mliekarenská. Odtiaľ odbočia doprava na Drieňovú ulicu, potom pôjdu na Tomášikovu a od zastávky Haburská pokračujú po svojej stálej trase.

V smere do Petržalky obočia autobusy za zastávkou Haburská na Drieňovú a zastavia sa na zastávke Solivarská. Odtiaľ pôjdu na Bajkalskú a za podjazdom Prievozská sa od zastávky Prístavný most napoja na svoju trasu.

Na dopravné obmedzenia v súvislosti s podujatím Triatlon pre všetkých 2014 upozorňujú vodičov aj policajti. V sobotu nebude prejazdná Ružinovská ulica od križovatky s Bajkalskou až po križovatku s Tomášikovou ulicou. Od križovatky s Tomášikovou až po obratisko električiek na Ružinovskej bude prejazdný v oboch smeroch pravý jazdný pruh, informovala bratislavská policajná hovorkyňa Karina Považanová.

Na mieste budú policajti a v prípade potreby budú riadiť premávku. "Vyzývame všetkých účastníkov cestnej premávky, aby sa riadili pokynmi polície a zvýšili pozornosť," uviedla Považanová.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: Prezidentka mala svoj 1. máj a vláda svoj, politický konsenzus chýbal

Hrabko: Prezidentka mala svoj 1. máj a vláda svoj, politický konsenzus chýbal

DNES - 7:12Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová si pripomínala 20. výročie vstupu Slovenska do Európskej únie osobitne a vláda oslavovala tiež samostatne.

Polícia pátra po nezvestnej Márii, trpí stratou pamäte

Polícia pátra po nezvestnej Márii, trpí stratou pamäte

VČERA - 21:51Domáce

Mária odišla od dcéry a odvtedy sa už rodine neozvala.

V súvislosti s reedukačnými centrami sa začalo viacero trestných stíhaní

V súvislosti s reedukačnými centrami sa začalo viacero trestných stíhaní

VČERA - 19:44Domáce

Generálna prokuratúra dospela k záveru, že tieto zariadenia neplnia svoj účel a porušujú práva detí.

Štát odškodní obete policajnej akcie vo Vrbnici

Štát odškodní obete policajnej akcie vo Vrbnici

VČERA - 18:37Domáce

Slovenská republika uzavrela zmier s obeťami policajnej akcie vo Vrbnici z roku 2015.

5-ročného chlapca našli pod vplyvom alkoholu, mal vyše 2,5 promile

5-ročného chlapca našli pod vplyvom alkoholu, mal vyše 2,5 promile

VČERA - 17:56Domáce

Päťročný chlapec sa mal napiť z fľaše s alkoholom.