• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
14°Bratislava

Le Penová odsúdila zastavenie dodávky bojovej lodi pre Rusov

  • 15:33 04.09.2014
  • PARÍŽ
Le Penová odsúdila zastavenie dodávky bojovej lodi pre Rusov

Líderka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová vo štvrtok odsúdila rozhodnutie vlády pozastaviť dodávku prvej z dvoch bojových lodí typu Mistral do Ruska. Podľa jej slov je rozhodnutie prezidenta Francoisa Hollanda "veľmi závažné a ide proti záujmom krajiny".

Súvisiace:

Rusi nesplnili podmienky, od Francúzov nedostanú bojovú loď

Podľa europoslankyne a jednej z najpopulárnejších politikov v súčasnom Francúzsku totiž ohrozí pracovné pozície a Francúzsko bude čeliť pokute za porušenie zmluvy. Le Penová, ktorá sa v apríli postavila za Rusko a vinu za chladné vzťahy medzi Ruskom a EÚ pripísala únii, dodala, že vzniknutá situácia "ukazuje našu servilnosť k americkej diplomacii".

Rusi hrozili vysokými pokutami

Francúzska vláda v stredu oznámila, že pre nesplnenie podmienok predbežne nemôže do Ruska dodať prvú z dvoch objednaných lodí typu Mistral. V stredajšom vyhlásení kancelárie francúzskeho prezidenta sa uvádza, že aj napriek náznakom dosiahnutia prímeria na východe Ukrajiny nie je možné potvrdiť dodávku prvej lode, keďže udalosti na Ukrajine "idú proti základom bezpečnosti v Európe".

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Predaj plavidiel Mistral je dlhodobým problémom pre viaceré krajiny NATO, ktoré Paríž žiadali o zrušenie obchodu. Ruská vláda opakovane hrozila vysokými pokutami v prípade porušenia kontraktu francúzskou stranou.

Francúzsko kvôli dohode s Ruskom čelilo kritike

Tá zase ešte aj začiatkom septembra potvrdila dodanie plavidiel, ktoré sú schopné pojať 700 vojakov, 16 vrtuľníkov a desiatky obrnených vozidiel. Loď Vladivostok mala doraziť do Petrohradu v októbri, druhá loď typu Mistral s označením Sevastopoľ pomenovaná po prístave na Krymskom polostrove má prísť o rok neskôr.

Dosiaľ neoblomný zámer vlády v Paríži dodržať dohody s Ruskom sa vo svetle aktuálnej krízy na Ukrajine a čiernomorskom regióne stretlo s kritikou európskych krajín a USA. Dohodu v hodnote viac ako miliardy eur uzavreli ešte v roku 2011, čo znamenalo historicky najväčšiu transakciu medzi Ruskom a krajinou NATO od pádu Sovietskeho zväzu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

VČERA - 22:06Zahraničné

Izrael podnikol v pondelok večer intenzívne letecké útoky na mesto Rafah. Urobil tak po opätovnej výzve, aby ľudia opustili východnú časť tohto mesta na juhu Pásma Gazy.

Česko zasiahli prívalové dažde

Česko zasiahli prívalové dažde

VČERA - 21:20Zahraničné

Českú republiku zasiahli v pondelok prívalové dažde. Voda prerušila železničnú dopravu na trati z Českých Budějovíc do Strakoníc či obmedzila dopravu na časti diaľnice D1.

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

VČERA - 20:29Zahraničné

Izraelská výzva Palestínčanom, aby opustili mesto Rafah v Pásme Gazy, je nehumánna. V pondelok to vyhlásil Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

VČERA - 20:27Zahraničné

Rusko si v pondelok predvolalo francúzskeho veľvyslanca, aby vyjadrilo protest proti "provokačnej" politike Francúzska.

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

VČERA - 19:30Zahraničné

Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi "svoj jasný postoj" v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.