• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
18°Bratislava

Rusko útočí na Ukrajinu, pritvrdil rétoriku Rasmussen

  • 15:46 04.09.2014
  • MOSKVA
Rusko útočí na Ukrajinu, pritvrdil rétoriku Rasmussen

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen vo štvrtok na začiatku summitu aliancie pritvrdil rétoriku Západu proti Moskve a otvorene ju obvinil z útoku na Ukrajinu.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

"Čelíme dramaticky zmenenému bezpečnostnému prostrediu. Na východe Rusko útočí na Ukrajinu," povedal Rasmussen novinárom po príchode na summit v britskom meste Newport.

Na otázku týkajúcu sa mierových plánov ruského prezidenta Vladimira Putina pre východ Ukrajiny Rasmussen povedal, že aliancia tieto úsilia víta, počíta sa však reálna situácia v konfliktnej zóne.

Rusko má podľa NATO na Ukrajine tisícky vojakov

Moskva stále popiera, že má svojich vojakov na Ukrajine, NATO však tvrdí, že na území Ukrajiny sú tisícky vojakov a niekoľko stoviek tankov a obrnených vozidiel.Vo štvrtok to pre agentúru Reuters uviedol nemenovaný vysoko postavený dôstojník Severoatlantickej aliancie. Tá ešte predtým oficiálne vyhlásila, že na Ukrajine pôsobí "viac ako tisíc" ruských vojakov.

"Stále vidíme niekoľko tisíc ruských vojakov vnútri Ukrajiny, vyzbrojených stovkami tankov a obrnených vozidiel," uviedol predstaviteľ v čase, keď vo Walese prebieha ostro sledovaný summit aliancie. Ako dodal, na hranici s Ukrajinou je rozmiestnených ďalších 20-tisíc ozbrojených príslušníkov ruskej armády.

Porošenko avizuje piatkové vyhlásenie prímeria

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok oznámil svoj plán vyhlásiť v piatok na východe Ukrajiny prímerie. Porošenko tak urobil počas prítomnosti vo Walese, kde sa aktuálne začal summit NATO. Podľa jeho slov je prímerie podmienené piatkovým rokovaním v bieloruskom Minsku, kde sa plánujú stretnúť zástupcovia Ruska, Ukrajiny a OBSE.

Porošenko podľa svojich slov o 13:00 SELČ poverí generálny štáb realizáciou "obojstranného prímeria" medzi vládnymi silami a proruskými povstalcami. Ukrajinský líder zároveň vyjadril vieru, že "mierový plán sa začne uskutočňovať od zajtra".

Moskva varuje pred vstupom Ukrajiny do NATO, kritizuje USA

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov zopakoval odmietavý postoj Ruska k vstupu Ukrajiny do NATO. Lavrov tiež varoval Spojené štáty, aby sa nesnažili bývalej sovietskej republike vnútiť "vlastnú vôľu".

Kyjev a proruských separatistov na východe Ukrajiny vyzval, aby podporili mierové snahy načrtnuté prezidentom Vladimirom Putinom. Putin predostrel sedembodový plán v stredu, v predvečer summitu, ktorého hlavnou témou je kríza na Ukrajine.

Členstvo Ukrajiny v NATO Rusko považuje za hrozbu

Moskva dlhodobo tvrdí, že prípadné členstvo Ukrajiny v NATO by považovala za národnú bezpečnostnú hrozbu. "Je to nehorázny pokus zmariť všetky úsilia zamerané na iniciovanie dialógu o národnom zmierení," povedal Lavrov.

Viac správ o summite Nato:

Rumunsko povolilo prítomnosť stíhačiek NATO, obáva sa Ruska

Slovensko má jasný postoj, vyhlásil Kiska pred summitom NATO

Na summite NATO bude hlavnou témou situácia na Ukrajine

Na margo obáv Ruska týkajúcich sa amerického vplyvu uviedol, že "niektorí naši západní partneri vrátane bohužiaľ najvplyvnejších hráčov - Spojených štátov - chcú víťazstvo NATO a situáciu, kde Američania každému diktujú svoju vôľu". Lavrov tiež prisľúbil, že Rusko podnikne "praktické kroky" na deeskaláciu situácie na Ukrajine a vyzval Kyjev i povstalcov, aby prijali Putinove návrhy prímeria.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

DNES - 22:06Zahraničné

Izrael podnikol v pondelok večer intenzívne letecké útoky na mesto Rafah. Urobil tak po opätovnej výzve, aby ľudia opustili východnú časť tohto mesta na juhu Pásma Gazy.

Česko zasiahli prívalové dažde

Česko zasiahli prívalové dažde

DNES - 21:20Zahraničné

Českú republiku zasiahli v pondelok prívalové dažde. Voda prerušila železničnú dopravu na trati z Českých Budějovíc do Strakoníc či obmedzila dopravu na časti diaľnice D1.

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

DNES - 20:29Zahraničné

Izraelská výzva Palestínčanom, aby opustili mesto Rafah v Pásme Gazy, je nehumánna. V pondelok to vyhlásil Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

DNES - 20:27Zahraničné

Rusko si v pondelok predvolalo francúzskeho veľvyslanca, aby vyjadrilo protest proti "provokačnej" politike Francúzska.

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

DNES - 19:30Zahraničné

Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi "svoj jasný postoj" v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.