• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
18°Bratislava

USA pripravujú možnosti nátlaku na Islamský štát v Sýrii

  • 21:39 25.08.2014
  • BEJRÚT
USA pripravujú možnosti nátlaku na Islamský štát v Sýrii

Spojené štáty už pripravujú vojenské možnosti nátlaku na extrémistickú skupinu Islamský štát v Sýrii. V pondelok to povedal Ed Thomas, hovorca náčelníka generálneho štábu americkej armády, generála Martina Dempseyho.

Dodal, že USA zatiaľ neplánujú rozšírenie operácie proti islamistom, ktorá pozostáva z cielených náletov na severe Iraku. "Centrálne velenie pripravuje možnosti proti Islamskému štátu v Iraku a v Sýrii, ktoré zahŕňajú viaceré nástroje vrátane náletov," vyhlásil Thomas.

Jeho slová potvrdili ďalší dvaja nemenovaní predstavitelia rezortu obrany, obaja však zdôraznili, že zatiaľ nehrozí žiaden vojenský zásah v Sýrii. Na agresívnejší postup voči sunnitským povstalcom v Iraku a Sýrii vyzývajú v USA najmä republikánski poslanci, podľa ktorých umiernenosť voči Islamskému štátu ohrozuje Spojené štáty.

Islamský štát je väčšia hrozba než al-Kájda

Sýrska vláda je pripravená spolupracovať v boji proti medzinárodnému a regionálnemu teroru, no tieto snahy musia byť s ňou koordinované, povedal v pondelok sýrsky minister zahraničia Valíd al-Mualím. Na otázku, či je Sýria pripravená aj na spoluprácu so Spojenými štátmi a Britániou minister povedal: "Sú vítaní."

Al-Mualím na tlačovej konferencii, ktorú vysielala sýrska štátna televízia, tiež komentoval zabitie amerického novinára Jamesa Foleyho predstaviteľom Islamského štátu, ktorý vytvorili radikálni islamisti v Iraku a Sýrii.

Extrémistická skupina Islamský štát, ktorá už zabrala rozľahlé územia v Sýrii a na severe Iraku, predstavuje hrozbu, ktorá môže byť väčšia, než akú predstavovala teroristická sieť al-Kájda. Vo štvrtok to konštatoval americký minister obrany Chuck Hagel. Skupina je podľa neho výborne vycvičená, organizovaná a dobre financovaná. Islamský štát bude podľa neho predstavovať hrozbu, kým bude mať bezpečné úkryty v Sýrii, kde vládne občianska vojna a chaos.

Súvisiace:

Sýrski povstalci prepustili uneseného amerického novinára

Amerického novinára Foleyho mal popraviť rapper z Londýna

OSN označila vraždu novinára islamistami za hyenistický čin

Islamisti chceli za popraveného novinára 100 miliónov eur

Islamský štát je pre USA nepoznanou hrozbou, tvrdí Hagel

Video: Islamský štát popravil novinára s odkazom pre Obamu

Západ musí podľa Ruska spolupracovať so Sýriou

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v pondelok vyzval západné a arabské krajiny, aby prekonali svoj odpor k sýrskemu prezidentovi Baššárovi al-Assadovi a spolupracovali s ním v boji proti extrémistom zo skupiny Islamský štát. Mnohí západní politici si už podľa Lavrova uvedomujú rastúcu a rýchlo sa šíriacu hrozbu terorizmu zo strany Islamského štátu, ktorý už zabral rozsiahle územia v Sýrii aj v Iraku, kde vyhlásil islamský kalifát.

Šéf ruskej diplomacie je presvedčený, že Spojené štáty urobili v súvislosti s Islamským štátom tú istú chybu ako v prípade al-Kájdy, ktorú vytvorili v 80. rokoch Američanmi podporovaní povstalci bojujúci proti vtedajšiemu Sovietskemu zväzu."Budú si čoskoro musieť vybrať, čo je dôležitejšie - zmena sýrskeho režimu, čo uspokojí osobné antipatie, no môže viesť k vyhroteniu situácie mimo kontroly alebo nájdenie pragmatického spôsobu na zjednotenie snáh na boj proti spoločnej hrozbe," vyhlásil Lavrov.

Rusko je najväčším zahraničným podporovateľov al-Assadovej vlády, USA a Západ, naopak, podporujú povstalcov, ktorí ho chcú zbaviť moci. Američania podľa Lavrova spočiatku vítali boj Islamského štátu proti al-Assadovi a podobne vítali aj mudžahedínov v Afganistane, ktorí neskôr vytvorili al-Kájdu. "Potom však al-Kájda zaútočila ako bumerang 11. septembra 2001," vyhlásil.

Nemecká vláda nemá v pláne spojiť sa s al-Asadom

Nemecko nemá diplomatické kontakty s vládou sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada a neuvažuje o ich oživení z dôvodu nebezpečenstva, akým je radikálna militantná skupina Islamský štát, povedal to v pondelok hovorca nemeckého ministerstva zahraničia. "Režim prezidenta al-Asada spáchal nepredstaviteľné zločiny počas občianskej vojny trvajúcej tri a pol roka. Takmer 200-tisíc ľudí v nej zahynulo," povedal hovorca Martin Schaefer v pondelok na tlačovej konferencii nemeckej vlády.

"Je ťažké si predstaviť, že by sa dalo toto všetko ignorovať, keďže máme teraz Islamský štát, ktorý je horší ako al-Asad," povedal hovorca. "Neviem o žiadnych diplomatických kontaktoch Nemecka a sýrskej vlády," dodal hovorca.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Putin zložil prezidentský sľub a prisľúbil: Spolu zvíťazíme

Putin zložil prezidentský sľub a prisľúbil: Spolu zvíťazíme

DNES - 12:02Zahraničné

Vladimir Putin zložil v utorok v Moskve prezidentský sľub a ujal sa svojho piateho funkčného obdobia na čele Ruskej federácie.

Vo veku 30 rokov zomrel dvojnásobný majster Európy Pieliešenko

Vo veku 30 rokov zomrel dvojnásobný majster Európy Pieliešenko

DNES - 11:25Zahraničné

Na olympiáde v Riu de Janeiru skončil tesne pod stupňami víťazov na 4. priečke.

UNICEF: Vyše 600.000 detí v Rafahu je ohrozených ďalšou katastrofou

UNICEF: Vyše 600.000 detí v Rafahu je ohrozených ďalšou katastrofou

DNES - 7:38Zahraničné

Približne 600.000 deťom v meste Rafah na juhu Pásma Gazy hrozí "ďalšia katastrofa", varoval v pondelok Detský fond OSN (UNICEF).

Pápež vyzval nových členov Švajčiarskej gardy, aby pestovali komunitný život

Pápež vyzval nových členov Švajčiarskej gardy, aby pestovali komunitný život

DNES - 6:26Zahraničné

Do pápežskej Švajčiarskej gardy v pondelok slávnostnou prísahou vstúpilo 34 nových členov, vďaka ktorým sa najmenšia armáda na svete vrátila do plného stavu.

EÚ, Kanada ani Británia nevyšlú svojho zástupcu na Putinovu inauguráciu

EÚ, Kanada ani Británia nevyšlú svojho zástupcu na Putinovu inauguráciu

DNES - 6:08Zahraničné

Neúčasť avizovalo aj Nemecko a Česká republika.