• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

SaS odmieta ochranu investícií, akú navrhujú Sieť a Most

  • 9:57 20.08.2014
  • BRATISLAVA
SaS odmieta ochranu investícií, akú navrhujú Sieť a Most

Nezaradený poslanec, zakladateľ strany Sieť Miroslav Beblavý a poslankyňa Lucia Žitňanská (Most-Híd) predkladajú do parlamentu spoločný návrh zákona o ochrane národnej bezpečnosti v oblasti zahraničných investícií. Na predaj strategického majetku v oblasti obranyschopnosti a energetickej bezpečnosti, ktorý určí vláda nariadením, bude podľa Beblavého potrebný súhlas vlády.

Kabinet sa má pri vydaní stanoviska opierať o stanovisko Bezpečnostnej rady SR, ktorá by mala zabezpečiť do 90 dní vypracovanie podkladu o bezpečnostných rizikách a výhodách pre Slovensko. "Vláda bude musieť politicky zvážiť riziká aj výhody, ktoré z takéhoto predaja budú plynúť," povedal na tlačovej besede opozičný poslanec.

Beblavý vidí riziká v predaji strategického majektu

Za bezpečnostné riziká sa podľa Beblavého bude považovať napríklad to, ak má byť kupcom strategického majetku štátna firma z krajín mimo Európskej únie, NATO a OECD. "Môže ísť aj o firmu, ktorej majitelia boli nejakým spôsobom v nedávnej minulosti kriminálne zásadne riešení," povedal.

Prezident ako vrchný veliteľ ozbrojených síl sa podľa poslanca bude môcť zúčastňovať na rokovaní vlády o prevode vlastníctva strategického majetku tak, ako mu to prislúcha z Ústavy. O celom procese majú byť informovaní aj poslanci povereného výboru Národnej rady SR.

"Porušovanie tohto zákona bude trestateľné tak, ako je v zákone o ochrane hospodárskej súťaže trestateľné zneužívanie dominantného postavenia na trhu, teda do desať percent obratu nadobúdateľa," upozornil Beblavý. Samotný nadobúdateľ strategického majetku sa bude môcť voči negatívnemu rozhodnutiu vlády odvolať na Najvyšší súd SR.

Podnetom návrhu bola situácia Slovenských elektrární

Podľa poslanca Beblavého bola inšpiráciou na vypracovanie návrhu zákona situácia v Slovenských elektrárňach, v ktorých chce spoločnosť Enel predať svoj podiel, pričom jedným z možných záujemcov o tento podiel je ruská spoločnosť Rosatom.

"Situácia v Eneli nás pomkla, naštartovala do toho, aby sme sa do toho pustili," povedal.

Poslankyňa Lucia Žitňanská (Most-Híd) upozornila na to, že návrh zákona nevstupuje do žiadnej otvorenej transakcie, o ktorej sa už rokuje. Ako doplnil Beblavý, zákon má navrhovanú účinnosť od prvého decembra 2014 a má platiť pre všetky transakcie ukončené po tomto dátume.

"Ak by Slovenské elektrárne boli predané po prvom decembri a tento zákon bol schválený, tak vláda určuje, aké aktíva budú patriť pod tento zákon, ale neviem si predstaviť, že by Slovenské elektrárne pod tento zákon nepatrili," povedal Beblavý.

V tomto prípade by sa podľa neho musel nadobúdateľ vlastníckeho podielu v Slovenských elektrárňach obrátiť na vládu, vláda by si vyžiadala podklady z Bezpečnostnej rady SR a musela by nakoniec vydať stanovisko.

"Strana Most-Híd podporuje prijatie tohto návrhu zákona," povedala Žitňanská. Zákon podľa nej dáva pre prípad potreby vláde do ruky nástroj, aby mohla účinne chrániť verejný záujem, v tomto prípade národnú bezpečnosť štátu.

"Možnosť kontrolovať, kto sa stane majiteľom strategického majetku a v prípade potreby pri bezpečnostnom riziku zablokovať nadobudnutie majetku, poznajú aj v zahraničí," tvrdí Žitňanská.

SaS odmieta ochranu investícií

Zámer predložiť do parlamentu návrh zákona o ochrane národnej bezpečnosti v oblasti zahraničných investícií oznámili predstavitelia strany Sieť už v polovici júla tohto roka.

Podporu strany Sloboda a Solidarita (SaS) však tento návrh nezíska. Ako vyhlásil jej predseda Richard Sulík, čuduje sa týmto politickým subjektom, že na pozadí konfliktu na Ukrajine a možného odchodu spoločnosti Enel zo Slovenských elektrární otvárajú otázku vlastníctva strategických podnikov. Takýto zákon podľa Sulíka poskytne vláde široké právomoci pri tvorbe zoznamu strategických podnikov a umožní jej vstupovať do vlastníckych vzťahov akcionárov týchto firiem spôsobom, ktorý poškodí Slovenskú republiku.

Strana SaS upozorňuje, že pri už existujúcich sprivatizovaných podnikoch by išlo o retroaktívny zásah do vlastníckych vzťahov, ktorý by vyvolal medzinárodné spory a poškodil dôveryhodnosť Slovenska v očiach zahraničných investorov.

"V prípade rizika, že súčasný akcionár v strategickom podniku má v pláne predať svoj podiel subjektu, ktorý by mohol predstavovať reálne ohrozenie politických a ekonomických záujmov SR, vláda musí postupovať v zmysle jestvujúcich akcionárskych zmlúv a voliť štandardné prostriedky vyjednávania," skonštatoval Sulík. Podľa neho by prezentovaný návrh zákona z dielne Siete a Mostu-Híd priniesol viac zla ako dobra.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečný produkt

Action sťahuje z predaja nebezpečný produkt

VČERA - 21:13Ekonomické

Výrobok môže predstavovať zdravotné riziko.

Z trhu sťahujú dva polotovary

Z trhu sťahujú dva polotovary

VČERA - 20:15Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto potraviny nemajú doma.

ZSSK spúšťa novinku: Vlakvedúci budú mať telové kamery

ZSSK spúšťa novinku: Vlakvedúci budú mať telové kamery

VČERA - 19:29Ekonomické

ZSSK spustila projekt bezpečnostných telových kamier pre vlakvedúcich.

Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

VČERA - 15:42Ekonomické

Vláda nechce brať ľuďom peniaze z ich účtov ani z druhého dôchodkového piliera. Naopak, chce im pomôcť k lepšiemu zhodnoteniu. Počas pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok v Národnej rade SR to vyhlásil premiér.

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

VČERA - 15:37Ekonomické

Pokiaľ by občania chceli investovať peniaze usporené na dôchodky, majú na výber indexové alebo akciové fondy, v ktorých je úrok výrazne vyšší, ako sa dá očakávať pri štátnych dlhopisoch.