• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
25°Bratislava

Úrady práce umelo znižujú nezamestnanosť, povrdila ombudsmanka

  • 12:25 15.08.2014
  • BRATISLAVA
Úrady práce umelo znižujú nezamestnanosť, povrdila ombudsmanka

Tvrdí to nezaradený poslanec Miroslav Beblavý s tým, že tieto jeho tvrdenia mu potvrdila už aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

Miroslav Beblavý

Úrady práce na Slovensku pokračujú v manipulovaní so štatistikami nezamestnanosti. Tvrdí to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý s tým, že tieto jeho tvrdenia mu potvrdila už aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Beblavý sa na ňu s prosbou o prešetrenie tejto situácie obrátil ešte v októbri minulého roka. 

"Potvrdilo sa, že úrady práce na základe pokynu ústredia práce namiesto hľadania práce umelo čistia evidenciu. Očakávam, že teraz už konečne ústredie práce interné pokyny zmení a prestane ľudí šikanovať. Zároveň sa potvrdilo, že za poklesom evidovanej nezamestnanosti je do veľkej miery administratívny zásah," uviedol v správe pre médiá Beblavý.

Ako totiž priblížil, verejná ochrankyňa práv mu po prešetrení napísala, že účelom predvolávania skupín osôb je informovať týchto uchádzačov o zamestnanie, že nemusia byť vedení v evidencii uchádzačov o zamestnanie. Pokiaľ tieto osoby na základe poskytnutého poradenstva požiadajú o vyradenie z evidencie uchádzačov o zamestnanie, otázka ich nezamestnanosti zostáva nevyriešená a pri hľadaní zamestnania im už nie sú poskytované služby zamestnanosti. Podľa Beblavého vyjadrení verejná ochrankyňa práv nesúhlasí s vyvíjaním takýchto aktivít na úradoch práce, a preto následne požiadala generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR, aby prehodnotil súčasné platné normy, ktorými sa majú riadiť pracovníci na úradoch práce. 

"Aj keď zistené nedostatky sú závažné, nedosahujú podľa môjho názoru takú intenzitu, aby som ich hodnotila ako porušenie niektorého zo základných práv. Zistené nedostatky sú v rozpore s princípmi dobrej správy a minimálnym štandardom jednotlivca. Rovnako je tento postup v rozpore so všeobecnými zásadami nášho správneho konania," uviedol stanovisko Dubovcovej Beblavý.

Zároveň priblížil, akým spôsobom úradníci vyraďujú nezamestnaných ľudí z evidencie. "Podľa zákona platí za nezamestnaných ľudí zdravotné poistenie štát. Ten ho však platí aj za invalidov, mamičky na materskej, či ľudí, ktorí poberajú dávku v hmotnej núdzi. Zároveň od januára 2013 sa platia zdravotné odvody aj z dohôd o vykonaní práce, takže dohodári sú automaticky tiež zdravotne poistení,"vysvetľuje Beblavý.

A práve na týchto ľudí majú pracovníci na úradoch práce apelovať, aby zvážili vyradenie z evidencie uchádzačov o zamestnanie na základe pokynu ústredia práce. "Takýto ľudia sú prvoradí kandidáti na to, aby ich úradník vytlačil z evidencie nezamestnaných. Odchodom totiž nestrácajú žiadne peniaze, pretože si nemusia začať platiť zdravotné poistenie, majú ho aj bez toho, aby boli v evidencii úradu práce. Preto sa dá očakávať, že systematickému tlaku podľahnú najľahšie," myslí si Beblavý.

Nezaradený poslanec preto žiada ministra práce Jána Richtera (Smer-SD), aby sa dištancoval od uvedeného pokynu a nariadil Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny, aby ho okamžite zrušil a vyvodil zodpovednosť voči generálnemu riaditeľovi ústredia práce.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najlákavejšími benefitmi pre zamestnancov sú financie a dovolenka

Najlákavejšími benefitmi pre zamestnancov sú financie a dovolenka

DNES - 13:47Ekonomické

Medzi najžiadanejšie benefity pre zamestnancov patria finančné odmeny, dovolenka nad rámec zákona a home office.

Poľsko 20 rokov po vstupe do EÚ nepovažuje prijatie eura za opodstatnené

Poľsko 20 rokov po vstupe do EÚ nepovažuje prijatie eura za opodstatnené

DNES - 12:44Ekonomické

Dvadsať rokov po vstupe do Európskej únie Poľsko stále nie je pripravené zaviesť spoločnú menu euro.

Vysoké nedoplatky za vykurovanie v tomto roku nehrozia, očakáva SZVT

Vysoké nedoplatky za vykurovanie v tomto roku nehrozia, očakáva SZVT

DNES - 8:46Ekonomické

Spotrebu tepla na vykurovanie ovplyvnilo najmä nezvykle teplé počasie, keď bol vlaňajší rok druhý najteplejší od roku 1931.

Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

VČERA - 17:12Ekonomické

Štátne dlhy sú najvyššie od napoleonských vojen, uviedol šéf Svetového ekonomického fóra Borge Brende.

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

VČERA - 16:27Ekonomické

Celkový počet podvodných transakcií z úhrad na Slovensku v prvom polroku 2023 dosiahol 7478 v celkovej sume 12 miliónov eur.