• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 21.5.2024Meniny má Zina
23°Bratislava

Treba sa zmobilizovať, no nie pre vojnu, vyzval Putin

  • 21:30 14.08.2014
  • MOSKVA
Treba sa zmobilizovať, no nie pre vojnu, vyzval Putin

Ruský prezident Vladimir Putin odmieta uzavieranie sa Ruska pred svetom, a to aj napriek súčasnej kríze vo vzťahoch medzi Moskvou a západnými krajinami.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Putin na výjazdovom zasadnutí parlamentu v krymskej metropole Jalta uviedol, že Rusko si neželá vojnu a preto sa bude usilovať o čo najskorší koniec násilia na východnej Ukrajine.

Zákazom dovozu potravín chráni ruské záujmy

Trojnásobný ruský prezident taktiež poslancom a niektorým prítomným členom vlády povedal, že zákaz dovozu potravín z Európy zaviedol v snahe ochrániť ruské národné záujmy.

Vďaka tomu sa totiž podľa neho vytvoril priestor na pomoc domácim výrobcom a taktiež to umožnilo novým spojencom z Južnej Ameriky a taktiež Turecku zohrávať na ruskom trhu väčšiu úlohu.

Vo veci Krymu označil obvinenia Západu z násilného pričlenenia územia k Rusku za "smiešne a hlúpe" a dodal, že vláda podporí ďalší rozvoj polostrova a taktiež zriadi na jeho území základňu pozemných síl.

Súvisiace:

Ukrajina považuje ruský konvoj za cynický, nevpustí ho

Ukrajina schválila sankcie voči Rusku, môžu ohroziť Európu

Fico trvá na tom, že sankcie Ruska a Únie sú nezmyselné

Na plynovú krízu sme pripravení, ubezpečuje Slovákov Fico

Švajčiarsko rozšíri zákaz exportu zbraní Rusom a Ukrajincom

"Musíme pokojne, s dôstojnosťou a efektivitou budovať našu krajinu, nie sa uzatvárať pred vonkajším svetom. Musíme sa konsolidovať a mobilizovať sa, no nie pre vojnu alebo akúkoľvek konfrontáciu, ale pre tvrdú prácu v záujme Ruska a pre Rusko. Všetci naši partneri musia pochopiť, že Rusko ako iné veľké, silné a suverénne krajiny, má rôzne spôsoby a prístupy na zaistenie vlastných národných záujmov, a to zahŕňa aj silové zložky," povedal na Jalte Putin, ktorý je pod paľbou kritiky Západu za údajnú podporu povstalcov na východe Ukrajiny. Výsledkom niekoľko mesiacov trvajúcej krízy bolo vzájomné uvalenie hospodárskych sankcií.

Monopol dolára poškodzuje ruskú ekonomiku

Prezident Putin počas návštevy Krymu vyslovil aj myšlienku, že Rusko by sa malo snažiť predávať svoju ropu a zemný plyn za ruble, keďže monopol dolára poškodzuje pri obchodovaní s energiami ruskú ekonomiku. "Mali by sme konať opatrne. V súčasnej dobe sa snažíme dohodnúť s niektorými krajinami na obchodovaní v národných menách," povedal Putin.

Podľa nemenovaného zdroja z Jednotného Ruska bola štvrtková návšteva predovšetkým "politickým odkazom, že Krym je neoddeliteľnou súčasťou Ruska a že niet návratu i navzdory sankciám". Na programe stretnutia boli rokovania o domácich záležitostiach vrátane ťažkostí so štátnym rozpočtom či plánov rozvoja Krymu, ale aj o sankciách Západu, ktorý odtrhnutie územia od Ukrajiny odmieta uznať.

Ruský prezident vyjadril vieru, že viacerí európski lídri sú za čo najskoršie uvoľnenie vzájomných hospodárskych sankcií, ktoré voči sebe recipročne zaviedli EÚ a Rusko. Putin síce nespomenul konkrétne mená, no hovoril o "politikoch a svojich kolegoch". Tí sa podľa neho chcú vymaniť zo situácie, ktorá poškodzuje vzájomnú spoluprácu. Trojnásobný ruský prezident dodal, že nedávno hovoril so svojim francúzskym náprotivkom Françoisom Hollandom a podľa jeho slov sa súčasný stav odráža na nálade francúzskeho lídra, píše agentúra Reuters. Tá vo štvrtok priniesla aj kritické slová slovenského premiéra Roberta Fica na adresu sankcií, ktoré podľa neho ohrozujú vzmáhajúce sa hospodárstvo EÚ.

Od anexie Krymu išlo už o druhú návštevu ruského lídra na spornom území. Prvýkrát sa tak stalo deviateho mája počas osláv porážky nacistického Nemecka. Putin sa vtedy zúčastnil na slávnostnej vojenskej prehliadke v meste Sevastopoľ.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na juhu Ruska sa začalo cvičenie s taktickými jadrovými zbraňami

Na juhu Ruska sa začalo cvičenie s taktickými jadrovými zbraňami

DNES - 18:41Zahraničné

Rusko v utorok oznámilo začiatok prvej fázy plánovaných vojenských manévrov s použitím taktických jadrových zbraní neďaleko Ukrajiny.

Tusk: Za pokusmi o prepašovanie migrantov do Európy stojí Rusko

Tusk: Za pokusmi o prepašovanie migrantov do Európy stojí Rusko

DNES - 18:41Zahraničné

Poľský premiér Donald Tusk v utorok obvinil Rusko z pokusov o prepašovanie tisícov migrantov z Afriky do Európy.

VIDEO: Silné turbulencie počas letu si vyžiadali život jedného pasažiera

VIDEO: Silné turbulencie počas letu si vyžiadali život jedného pasažiera

DNES - 17:27Zahraničné

Obeťou na palube lietadla spoločnosti Singapore Airlines z Londýna do Singapuru, ktoré sa v utorok dostalo do silných turbulencií a núdzovo pristálo v thajskom Bangkoku, je 73-ročný Brit.

O prijatie do armády žiada vyše 3000 ukrajinských väzňov

O prijatie do armády žiada vyše 3000 ukrajinských väzňov

DNES - 16:05Zahraničné

Niekoľko tisíc ukrajinských väzňov prejavilo záujem o vstup do armády na základe nedávno schváleného zákona.