• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
14°Bratislava

Fitch znížil rating Chorvátska, Poľsku potvrdil spoľahlivosť

  • 14:16 10.08.2014
  • BRATISLAVA
Fitch znížil rating Chorvátska, Poľsku potvrdil spoľahlivosť

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch zhoršila Chorvátsku dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej mene na stupeň BB z úrovne BB+. Zároveň krajine znížila emisný rating v domácej mene na úroveň BB+ z BBB-. Výhľad týchto ratingov je stabilný.

Rating dlhodobých nezabezpečených záväzkov v zahraničnej mene Fitch Chorvátsku znížil na BB z úrovne BB+ a v domácej mene na BB+ z úrovne BBB-. Stropný rating krajiny agentúra zhoršila na BBB- zo stupňa BBB. Krátkodobý emisný rating v zahraničnej mene potvrdila na úrovni B.

Emisné ratingy Chorvátska znížili

Zhoršenie dlhodobých emisných ratingov je dôsledkom presvedčenia agentúry Fitch o tom, že sa zvýšili riziká ohrozujúce schopnosť Záhrebu stabilizovať v strednodobom horizonte deficit verejných financií, ktorý je v pomere k hrubému domácemu produktu na vysokej úrovni. Dlhotrvajúca recesia naďalej poškodzuje perspektívu fiškálnej konsolidácie Chorvátska, konštatoval Fitch.

Ratingová agentúra však uviedla, že ratingy Chorvátska a ich stabilný výhľad podporuje to, že krajina má vysoký príjem na obyvateľa v porovnaní s inými štátmi s ratingom na úrovni BBB a BB. Okrem toho domáci kapitálový trh je dobre rozvinutý a spolu so silným bankovým sektorom zväčšuje flexibilitu vo fiškálnej oblasti.

Poľskej ekonomike sa darí zotavovať

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch ďalej potvrdila Poľsku dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej mene na stupni A- a emisný rating v domácej mene na úrovni A. Výhľad týchto ratingov je stabilný.

Zároveň potvrdila rating dlhodobých nezabezpečených záväzkov v zahraničnej mene na stupni A- a v domácej mene na úrovni A. Stropný rating krajine potvrdila na úrovni AA- a krátkodobý emisný rating v zahraničnej mene na stupni F2.

Potvrdenie hodnotenia úverovej spoľahlivosti Poľska vyplýva z pokračovania ekonomického zotavovania, ktoré je relatívne silné a čoraz viac je poháňané domácim dopytom.

Fitch prognózuje, že v tomto roku sa hrubý domáci produkt krajiny (HDP) zväčší o 3,4 percenta. Agentúra pritom predpovedá mierne zrýchlenie hospodárskeho rastu Poľska v rokoch 2015 a 2016, keďže sa zlepšujú ekonomiky kľúčových obchodných partnerov krajiny.

Podľa agentúry poľský bankový sektor je naďalej podporou ratingov krajiny. Sektor je dobre kapitalizovaný a ziskový. Objem úverov súkromnému sektoru v máji medziročne posilnil o zhruba šesť percent. "Silnejší ekonomický rast a ďalšia štrukturálna konsolidácia by mali viesť k poklesu deficitu verejných financií v tomto roku na úroveň zhruba 3,2 až 3,3 % HDP z úrovne 4,3 % HDP, na ktorej bol v minulom roku," konštatovala agentúra.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečný produkt

Action sťahuje z predaja nebezpečný produkt

VČERA - 21:13Ekonomické

Výrobok môže predstavovať zdravotné riziko.

Z trhu sťahujú dva polotovary

Z trhu sťahujú dva polotovary

VČERA - 20:15Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto potraviny nemajú doma.

ZSSK spúšťa novinku: Vlakvedúci budú mať telové kamery

ZSSK spúšťa novinku: Vlakvedúci budú mať telové kamery

VČERA - 19:29Ekonomické

ZSSK spustila projekt bezpečnostných telových kamier pre vlakvedúcich.

Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

VČERA - 15:42Ekonomické

Vláda nechce brať ľuďom peniaze z ich účtov ani z druhého dôchodkového piliera. Naopak, chce im pomôcť k lepšiemu zhodnoteniu. Počas pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok v Národnej rade SR to vyhlásil premiér.

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

VČERA - 15:37Ekonomické

Pokiaľ by občania chceli investovať peniaze usporené na dôchodky, majú na výber indexové alebo akciové fondy, v ktorých je úrok výrazne vyšší, ako sa dá očakávať pri štátnych dlhopisoch.