• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
19°Bratislava

Veliteľ povstalcov priznal, že separatisti mali rakety BUK

  • 12:03 24.07.2014
  • LONDÝN
Veliteľ povstalcov priznal, že separatisti mali rakety BUK

Chodakovský však v rozhovore obvinil úrady v Kyjeve, že leteckými útokmi v oblasti provokovali separatistov hoci vedeli, že majú rakety schopné zostreliť lietadlo.

Veliteľ povstalcov bataliónu Východ Doneckej ľudovej republiky potvrdil, že proruskí separatisti mali k dispozícii raketový systém BUK, o ktorom Washington hovorí, že zostrelil malajzijské civilné lietadlo s 298 osobami na palube, a že vstrelená raketa mohla pochádzať z Ruska.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate -----> TU.

Aleksander Chodakovský v rozhovore pre agentúru Reuters po prvýkrát od pádu lietadla na východe Ukrajiny ovládanej proruskými separatistami priznal, že povstalci mali k dispozícii raketový systém BUK a že ho mohli už odviezť do Ruska, aby zahladili dôkazy. Pred zostrelením lietadla sa separatisti chválili vlastníctvom rakiet schopných zostreliť lietadlo. Od pádu civilného lietadla však hlavná separatistická skupina v samozvanej Doneckej ľudovej republike opakovane držbu takýchto zbraní odmieta.

Chodakovský v rozhovore obvinil úrady v Kyjeve, že leteckými útokmi v oblasti provokovali separatistov, hoci vedeli, že majú rakety schopné zostreliť lietadlo. Podľa veliteľa jednej z povstaleckých skupín Ukrajina nesie vinu za zostrelenie lietadla, pretože chybou Ruska sa dozvedela, že povstalci vlastnia raketový systém. Namiesto toho, aby robila všetko pre ochranu bezpečnosti, vyprovokovala použitie rakety proti civilnému lietadlu. "V ten deň intenzívne lietali a presne vo chvíli, keď tadiaľ letelo civilné lietadlo, začali letecký útok. Aj keby to bola raketa BUK, aj keby bola vystrelená, Ukrajinci urobili všetko preto, aby bolo zasiahnuté civilné lietadlo," povedal Chodakovský.

Súvisiace:

Čierna skrinka zo zostreleného lietadla je neporušená

Prvé telá obetí z boeingu dorazili do trúchliaceho Holandska

Napriek sankciám Londýn vyváža zbrane do Ruska

Čierne skrinky z boeingu sú už v rukách britských expertov

Hovorkyňa Pentagonu Eileen Lainezová povedala, že Chodakovského vyjadrenia potvrdili to, čo americkí predstavitelia už dávno hovoria, že proruskí separatisti na Ukrajine dostávajú zbrane a vojenskú podporu z Ruska. Obvinenia, že Kyjev je vinní zo zostrelenia lietadla, sú podľa nej len ďalšou snahou "zamútiť vodu a odviesť pozornosť od faktov".

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

DNES - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

DNES - 16:15Zahraničné

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

DNES - 12:23Zahraničné

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii.

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

DNES - 11:07Zahraničné

Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu.

V Nemecku naďalej pátrajú po nezvestnom chlapcovi s autizmom

V Nemecku naďalej pátrajú po nezvestnom chlapcovi s autizmom

DNES - 10:03Zahraničné

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.