• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
19°Bratislava

Svetoví lídri sú z leteckého nešťastia na Ukrajine v šoku

  • 10:27 18.07.2014
  • AMSTERDAM
Svetoví lídri sú z leteckého nešťastia na Ukrajine v šoku

Svetoví lídri vo štvrtok večer vyjadrili "šok" nad pádom lietadla spoločnosti Malaysia Airlines na území východnej Ukrajiny ovládanej separatistami. Sústrasť rodinám obetí vyjadril britský premiér David Cameron, francúzsky prezident Franocis Hollande, ruský prezident Vladimir Putin aj šéf Bieleho domu Barack Obama. Na palube stroja sa mali nachádzať Francúzi, Holanďania ako aj Američania, oficiálne zdroje však národnosť obetí zatiaľ nepotvrdili.

Holandský premiér Mark Rutte medzitým prerušil návštevu Bruselu a namieril si to domov. Pred holandským veľvyslanectvom v Kyjeve sa zhromaždili stovky Ukrajincov, ktorí tam zapaľujú sviečky a kladú vence.

Zo zodpovednosti za tragédiu sa navzájom obviňujú predstavitelia ukrajinskej vlády a východoukrajinskí separatisti. Ukrajinská vláda tvrdí, že stroj bol vo výške asi desiatich kilometrov nad zemou zostrelený s pomocou protilietadlového prenosného raketového systému BULK.

Medzi obeťami by nemali byť žiadni Slováci

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí vyjadruje sústrasť pozostalým obetí, ktoré zahynuli vo štvrtok 17. júla počas havárie lietadla Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny. Ministerstvo žiada nezávislé, medzinárodné vyšetrenie príčin tejto tragédie a vyvodenie príslušných konzekvencií. Podľa doterajších informácií by sa medzi obeťami nemali nachádzať občania Slovenska. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí s tým, že ministerstvo bude naďalej v spojení so všetkými relevantnými úradmi, aby mohlo definitívne a oficiálne potvrdiť túto skutočnosť.

Na palube lietadla spoločnosti Malaysia Airlines sa nachádzalo 295 ľudí a nikto z nich tragédiu neprežil. Zo zostrelenia sa navzájom obviňujú proruskí separatisti a ukrajinské sily. Stroj smeroval z Amsterdamu do Kuala Lumpur.

Záchranári už našli na mieste nešťastia pri východnej dedine Grabovo najmenej 100 tiel, trosky sú roztrúsené v oblasti s priemerom 15 kilometrov. Z hľadiska počtu obetí išlo o siedme najhoršie civilné letecké nešťastie v histórii. Malaysia Airlines len nedávno prišli o rovnaký Boeingu 777, ktorý zmizol nad Indickým oceánom. Z neho sa však zatiaľ nenašla jediná troska.

Odporúčame aj:

Boeing na Ukrajine zostrelili, našli druhú čiernu skrinku

Kyjev má nahrávku, povstalci hovoria o zostrelení Boeingu

Po tragédii na Ukrajine stopli spoločnosti lety nad krajinou

Obrazom: Pád malajzijského lietadla nikto neprežil

Video: Na Ukrajine sa zrútilo lietadlo s tristo ľuďmi


Putin a Obama hovorili o havarovanom boeingu

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok telefonoval s americkým prezidentom Barackom Obamom o havárii malajzijského boeingu nad ukrajinským územím. Informoval vo štvrtok Kremeľ. Telefonát o situácii na Ukrajine bol vopred plánovaný, počas neho sa však objavili informácie o havárii. "Môžem potvrdiť, že prezident Putin ku koncu telefonátu s prezidentom Obamom spomenul čerstvé správy o zostrelenom civilnom lietadle pri rusko-ukrajinských hraniciach," uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

Telefonát sa uskutočnil na žiadosť Moskvy deň po tom, čo Spojené štáty a Európska únia zaviedli nové sankcie proti Rusku. Obama Putina v telefonickom rozhovore varoval aj pred ďalšími sankciami, pokiaľ nezmení kurz v otázke Ukrajiny. Spojené štáty sa snažia zabezpečiť, aby dodržiavanie medzinárodnej normy rešpektovania teritoriálnej integrity iných krajín bolo prioritné, povedal Earnest .
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

DNES - 15:13Zahraničné

Minister obrany SR Robert Kaliňák sa v piatok poďakoval španielskej ministerke obrany Margarite Roblesovej Fernándezovej za príspevok jej krajiny do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku.

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

DNES - 14:47Zahraničné

Európska únia a Severoatlantická aliancia v piatok odsúdili ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

DNES - 13:17Zahraničné

Podľa Kremľa by plány európskych politikov mohli ohroziť celý systém bezpečnostnej architektúry Európy.

WHO: Núdzový plán pre prípad operácie proti mestu Rafah je iba náplasťou

WHO: Núdzový plán pre prípad operácie proti mestu Rafah je iba náplasťou

DNES - 12:34Zahraničné

Svetová zdravotnícka organizácia má pripravený núdzový plán pre prípad izraelskej pozemnej operácie v meste Rafah v Pásme Gazy.

Slovensko si v rebríčku slobody tlače pohoršilo o 12 miest

Slovensko si v rebríčku slobody tlače pohoršilo o 12 miest

DNES - 10:06Zahraničné

Sloboda tlače na celom svete je ohrozovaná zo strany politických úradov, ktoré by mali byť jej ochrancami.