• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Chrípka naďalej zatvára školy, ustupuje len v Trenčíne

  • 16:46 22.03.2013
  • BRATISLAVA
Chrípka naďalej zatvára školy, ustupuje len v Trenčíne

Chrípkových ochorení v Žilinskom kraji oproti minulému týždňu pribudlo, respiračných je približne rovnako.

Najvýraznejší vzostup chrípky zaznamenali hygienici v okrese Dolný Kubín (o 178 percent), zatvoriť museli len jednu základnú školu v okrese Ružomberok.

Ako agentúru SITA ďalej informovala Renáta Kortišová z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline, komplikovaný priebeh ochorení sa vyskytol u každého 45. pacienta, pričom najčastejšou komplikáciou boli zápaly prínosových dutín, ktoré sa objavili u 92 pacientov a zápaly pľúc diagnostikované u 49 chorých.

Hygienikom v Žilinskom kraji nahlásili tento týždeň takmer osemtisíc akútnych respiračných ochorení, pričom príznaky chrípky lekári pozorovali u 1 138 z nich.

V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom tak zaznamenali o 31 respiračných ochorení menej a o 121 chrípkových ochorení viac. Trend vývoja chorobnosti chrípkových ochorení v Žilinskom kraji hodnotia hygienici ako mierne stúpajúci.
V Trenčíne je chrípka na ústupe

Počet akútnych respiračných ochorení v Trenčianskom kraji naďalej klesá. Tento týždeň ich hygienici evidujú 5 833, čo je o 22 percent menej ako v predchádzajúcom týždni. Najviac ochorení zaznamenali u detí do piatich rokov.

Z celkového počtu hlásených ochorení bolo 622 chrípkových, čo predstavuje chorobnosť 158,7 na 100 000 osôb. Oproti predchádzajúcemu týždňu počet chrípkových prípadov klesol o 36 percent. Najviac choré boli deti od šesť do 14 rokov. Zatvorená ostala už len jedna škola v kraji, a to v okrese Prievidza.

Informácie zverejnil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne na svojej internetovej stránke.
V Prešove zavreli 61 škôl

Počet chorých na akútne respiračné ochorenia v Prešovskom kraji sa za posledný týždeň zvýšil. Pre vysoký počet chorých detí bolo zatvorených 15 materských, 45 základných a jedna stredná škola. Najhoršie bol na tom okres Bardejov, kde sa nevyučovalo v 20 školských zariadeniach - a to v piatich materských, 14 základných a jednej strednej škole.

Nasleduje okres Vranov nad Topľou, kde bolo zatvorených osem základných a jedna materská škola. Situácia bola tento týždeň dokonca horšia ako pred jarnými prázdninami, keď mali chrípkové prázdniny v 58 školských zariadeniach.

Z preventívnych dôvodov sú naďalej zakázané návštevy pacientov na lôžkových oddeleniach v nemocniciach kraja.

V kraji tento týždeň evidovali 11 369 chorých na akútne respiračné ochorenia, čo je oproti predošlému týždňu nárast o 1 326 pacientov. Počet chorých na chrípku sa takmer nezmenil, predošlý aj tento týždeň skolila chrípka niečo nad 2 000 pacientov, rozdiel za týždeň tvorí 25 prípadov.

Najviac chorých na akútne respiračné ochorenia aj na chrípku bolo medzi deťmi od šesť do 14 rokov.

Informácie sú zverejnené na webovej stránke Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Prešov.
Trnava zatvorila dve škôlky

Napriek pokračujúcemu poklesu počtu akútnych respiračných a chrípkových ochorení v Trnavskom kraji ešte aj v tomto týždni chrípka zatvorila dve materské školy, po jednej v okrese Trnava a Galanta.

Lekári v kraji zaznamenali v tomto týždni 5 158 akútnych respiračných ochorení, z toho chrípkových bolo 766. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom je to v oboch prípadoch približne dvanásťpercentný pokles.

Agentúru SITA o tom informovala Dagmar Kollárová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave.

Spomedzi okresov bolo najviac chorých na akútne respiračné ochorenia v okrese Piešťany, z hľadiska veku bola najviac postihnutá veková skupina detí do päť rokov.

Z celkového počtu akútnych respiračných ochorení bol u jedného percenta prípadov hlásený komplikovaný priebeh, najčastejšie zápal prínosových dutín. Z hľadiska intenzity výskytu je chrípka v Trnavskom kraji na úrovni sporadického výskytu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.