• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.5.2024Meniny má Pankrác
14°Bratislava

Na Slovensku klesol počet ľudí ohrozených chudobou

  • 13:49 11.07.2014
  • BRATISLAVA
Na Slovensku klesol počet ľudí ohrozených chudobou

Najrizikovejšou skupinou sú osamelí rodičia s deťmi a deti vo veku do 18 rokov.

Počet ľudí, ktorí sú ohrození rizikom chudoby, na Slovensku v minulom roku mierne klesol.

Vlani bolo rizikom chudoby ohrozených 12,8 percenta obyvateľov Slovenska, čo je takmer 695 tisíc osôb. V porovnaní s predchádzajúcim rokom nastal mierny pokles o 0,4 percentuálneho bodu, čo predstavuje približne 22 tisíc ľudí.

Najvyššie riziko u nezamestnaných

Vyplýva to z výsledkov štatistického zisťovania o príjmoch a životných podmienkach domácností EU SILC 2013, ktoré v piatok prezentoval Štatistický úrad SR (ŠÚ SR). Hranica rizika chudoby bola podľa posledných údajov zisťovania 4 042 eur na rok, čo v prípade jednočlennej domácnosti predstavuje približne 337 eur na mesiac. Medziročný pokles v porovnaní s rokom 2012 bol približne deväť eur na mesiac. Mieru rizika chudoby na Slovensku najvýraznejšie ovplyvňuje ekonomická aktivita obyvateľstva.

Najvyššie riziko chudoby štatistici zaznamenali u nezamestnaných (43,8 percenta). Oproti roku 2012 je to mierny pokles o 0,8 percentuálneho bodu. V najväčšom riziku chudoby podľa typu domácnosti sú neúplné domácnosti (osamelí rodičia s najmenej jedným dieťaťom - 30,1 percenta) a domácnosti s tri a viac závislými deťmi (29,9 percenta). Oproti predchádzajúcemu roku vzrástlo riziko chudoby u osamelých rodičov s najmenej jedným dieťaťom, ktorí patria k najohrozenejším typom domácností, a to o 2,6 percentuálneho bodu.

Najohrozenejšou vekovou skupinou z hľadiska príjmovej chudoby sú deti vo veku do 18 rokov (20,3 percenta). Najnižšiu mieru rizika chudoby má veková skupina 65+ (6 percent).

Nižšia miera rizika v Európe

Z medzinárodného hľadiska patrí Slovensko v rámci Európskej únie medzi krajiny s nižšou mierou rizika príjmovej chudoby. "V tejto súvislosti však treba upozorniť, že tento indikátor je pre jednotlivé krajiny počítaný vo vzťahu k ich národným hraniciam chudoby. To znamená, že porovnateľnejšie výsledky získame po zohľadnení národných hraníc rizika chudoby vyjadrené v parite kúpnej sily," tvrdí štatistický úrad.

Z jednotlivých členských krajín EÚ sú zatiaľ k dispozícii údaje z posledného zisťovania EU SILC 2013 o miere rizika chudoby za Českú republiku (8,6 percenta), Island (9,3 percenta), Nórsko (10,9 percenta), Fínsko (11,8 percenta), Maďarsko (14,3 percenta) a Lotyšsko (19,4 percenta). Výberové zisťovanie o príjmoch a životných podmienkach EU SILC, ktoré podáva komplexný obraz o chudobe, sociálnom vylúčení a životných podmienkach, sa na Slovensku realizuje od roku 2005.

V súčasnosti sa uskutočňuje vo všetkých 28 krajinách EÚ, v Nórsku a na Islande. Výberové zisťovanie EU SILC 2013 sa uskutočnilo v apríli a máji minulého roka formou terénneho zberu dát prostredníctvom papierových dotazníkov v náhodne vybraných domácnostiach. Na zbere údajov sa zúčastnilo 364 opytovateľov, ktorí navštívili takmer 6 000 domácností vo viac ako 300 obciach Slovenska.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slováci pri nákupe odevov stále uprednostňujú kamenné predajne

Slováci pri nákupe odevov stále uprednostňujú kamenné predajne

DNES - 10:02Ekonomické

Väčšina Slovákov pri nákupe odevov stále dáva prednosť kamenným predajniam.

Takmer 80 % žien čaká po príchode z práce ešte neplatená práca, z mužov sa k nej hlási 17 %

Takmer 80 % žien čaká po príchode z práce ešte neplatená práca, z mužov sa k nej hlási 17 %

VČERA - 11:35Ekonomické

Takmer 80 % žien po príchode domov čakajú ďalšie neodkladné povinnosti súvisiace s domácnosťou a starostlivosťou o deti. Z mužov sa k neplatenej práci v domácnosti hlási necelých 17 % a ďalších 43 % čiastočne.

Zamestnancom firmy na východe meškajú výplaty, spoločnosť za to viní Mičovského

Zamestnancom firmy na východe meškajú výplaty, spoločnosť za to viní Mičovského

17:57 10.05.2024Ekonomické

Firma za zlú finančnú situáciu viní bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. Ten reaguje, že problémy firme mohli spôsobiť iné okolnosti.

Nové výdavkové limity nie je možné so starými porovnávať, odkazuje ministerstvo financií

Nové výdavkové limity nie je možné so starými porovnávať, odkazuje ministerstvo financií

16:36 10.05.2024Ekonomické

Výdavkové limity vyrátané podľa doteraz platného zákona nie je možné porovnávať s limitmi podľa vo štvrtok schválenej legislatívy.

Samozber jahôd v Návojovciach už začal, tento rok o tri týždne skôr

Samozber jahôd v Návojovciach už začal, tento rok o tri týždne skôr

15:16 10.05.2024Ekonomické

Ovocinári začali v partizánskej mestskej časti Návojovce so samozberom jahôd. Oproti minulým rokom si ľudia môžu ovocie nazbierať o tri týždne skôr.