• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.5.2024Meniny má Pankrác
14°Bratislava

Zamestnanosť v priemysle stále rastie, tržby išli hore

  • 12:26 11.07.2014
  • BRATISLAVA
Zamestnanosť v priemysle stále rastie, tržby išli hore

Zamestnanosť v priemysle sa v máji medziročne zvýšila o dve percentá a vzrástla tak ôsmy mesiac po sebe. Ako ďalej vyplýva z údajov zverejnených v piatok Štatistickým úradom (ŠÚ) SR, v máji v porovnaní s májom 2013 vzrástla zamestnanosť vo veľkoobchode o 7,8 percenta, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 7,7 percenta, v informačných a komunikačných činnostiach o sedem percent, vo vybraných trhových službách o 6,8 percenta a v ubytovaní o tri percentá.

Počet zamestnaných osôb klesol v predaji a oprave motorových vozidiel o 2,4 percenta, v doprave a skladovaní o dve percentá, v stavebníctve o 1,2 percenta a v maloobchode o 0,6 percenta.

V priemere za päť mesiacov v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2013 vzrástla zamestnanosť v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 8,8 percenta, vo veľkoobchode o 7,5 percenta, vo vybraných trhových službách o šesť percent, v informačných a komunikačných činnostiach o 5,6 percenta, v ubytovaní o 5,4 percenta a v priemysle o 1,7 percenta.

Klesla v predaji a oprave motorových vozidiel o 2,1 percenta, v doprave a skladovaní o 1,2 percenta, v stavebníctve a maloobchode zhodne o 0,4 percenta.

Tržby zvýšil hlavne dodávky elektriny, plynu a pary

Tržby v slovenskom priemysle po aprílovom poklese o 1,4 percenta sa v piatom mesiaci opäť vrátili k medziročnému rastu. V máji boli totiž vyššie o 1,9 percenta. Súviselo to najmä s rastom tržieb v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 4,8 percenta, v priemyselnej výrobe o 1,6 percenta a v ťažbe a dobývaní o 1,4 percenta.

V dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov tržby naopak medziročne klesli o 6,1 percenta. Medzimesačne v máji oproti aprílu však celkové tržby v priemysle mierne poklesli o 0,2 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

V rámci priemyselnej výroby v medziročnom porovnaní najvýznamnejšie zvýšenie tržieb bolo najmä vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 10,5 percenta.

Rast tržieb sa zaznamenal aj vo výrobe dopravných prostriedkov o 2,8 percenta, výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 7,3 percenta a vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 4,4 percenta. Tržby klesli hlavne vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 31 percenta a vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 7,3 percenta.

Stavebníctvo zvýšilo tržby o viac ako percento

Z ďalších odvetví hospodárstva prišli relatívne dobré správy opäť zo stavebníctva. Tržby v sektore totiž medziročne stúpli o 1,3 percenta, čo znamenalo rast už tretí mesiac v poradí.

Medzimesačne však klesli o 1,4 percenta. V doprave a skladovaní tržby medziročne vzrástli o 7,4 percenta pri medzimesačnom poklese o 0,3 percenta.

Tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa medziročne zvýšili o 7,5 percenta a medzimesačne vzrástli o 0,7 percenta. Vo vybraných trhových službách sa celkové tržby zvýšili o 4,6 percenta pri medzimesačnom náraste o 0,2 percenta.

Za prvých päť mesiacov roka tak tržby v slovenskom priemysle vzrástli o 2,4 percenta, keď sa zvýšili hlavne tržby vo výrobe dopravných prostriedkov o 6,4 percenta a výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 11,9 percenta.

Tržby dopravy a skladovania vzrástli o takmer desať percent

Tržby stavebných subjektov sa za päť mesiacov medziročne zvýšili o 0,1 percenta, v doprave a skladovaní tržby medziročne vzrástli o 9,8 percenta.

Celkové päťmesačné tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa zvýšili o 4,6 percenta a vo vybraných trhových službách tržby vzrástli o 4,6 percenta.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Takmer 80 % žien čaká po príchode z práce ešte neplatená práca, z mužov sa k nej hlási 17 %

Takmer 80 % žien čaká po príchode z práce ešte neplatená práca, z mužov sa k nej hlási 17 %

VČERA - 11:35Ekonomické

Takmer 80 % žien po príchode domov čakajú ďalšie neodkladné povinnosti súvisiace s domácnosťou a starostlivosťou o deti. Z mužov sa k neplatenej práci v domácnosti hlási necelých 17 % a ďalších 43 % čiastočne.

Zamestnancom firmy na východe meškajú výplaty, spoločnosť za to viní Mičovského

Zamestnancom firmy na východe meškajú výplaty, spoločnosť za to viní Mičovského

17:57 10.05.2024Ekonomické

Firma za zlú finančnú situáciu viní bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. Ten reaguje, že problémy firme mohli spôsobiť iné okolnosti.

Nové výdavkové limity nie je možné so starými porovnávať, odkazuje ministerstvo financií

Nové výdavkové limity nie je možné so starými porovnávať, odkazuje ministerstvo financií

16:36 10.05.2024Ekonomické

Výdavkové limity vyrátané podľa doteraz platného zákona nie je možné porovnávať s limitmi podľa vo štvrtok schválenej legislatívy.

Samozber jahôd v Návojovciach už začal, tento rok o tri týždne skôr

Samozber jahôd v Návojovciach už začal, tento rok o tri týždne skôr

15:16 10.05.2024Ekonomické

Ovocinári začali v partizánskej mestskej časti Návojovce so samozberom jahôd. Oproti minulým rokom si ľudia môžu ovocie nazbierať o tri týždne skôr.

Od 15. mája budú platiť nové pravidlá pre predčasné starobné dôchodky

Od 15. mája budú platiť nové pravidlá pre predčasné starobné dôchodky

13:29 10.05.2024Ekonomické

Od stredy 15. mája začnú platiť nové podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok. Zmení sa aj spôsob určenia jeho sumy.