• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Iránsky vodca: USA a Izrael hrajú dobrého a zlého policajta

  • 10:42 09.07.2014
  • TEHERÁN
Iránsky vodca: USA a Izrael hrajú dobrého a zlého policajta

Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí uviedol, že USA a Izrael sa v súvislosti s rokovaniami o jadrovom programe jeho krajiny hrajú na "dobrého a zlého policajta" s cieľom zastrašiť Irán a prinútiť ho k ústupkom.

Najmocnejší Iránec sa tak vyjadril v rozhovore s vysokými predstaviteľmi krajiny a jeho vyjadrenia v utorok priniesli viaceré svetové médiá. Líder islamskej republiky si myslí, že cieľom je "vytvoriť zdanie, že Izrael chce zaútočiť, no Spojené štáty ho zastavujú".

Ajatolláh Chameneí v čase prebiehajúcich rokovaní medzi Teheránom a svetovými mocnosťami okrem iného uviedol, že dôvodom, prečo napriek hrozbám Izraelčania a Američania na Irán nezaútočia, sú vysoké náklady na prípadný útok. Podľa jeho slov nepriateľ nemá nakoniec "inú možnosť, ako hroziť a uvaľovať sankcie". V súvislosti s rokovaniami o jadrovom programe vyjadril podporu vláde, prezidentovi Hasanovi Rúhánímu i vyjednávaciemu tímu, ktorý podľa neho "s určitosťou nerezignuje na práva národa".

Odporúčame aj:

Starý sklad chemických zbraní v Iraku je v rukách teroristov

Izrael je skeptický, jadrová dohoda s Iránom sa nestihne

Rokovania o jadrovom programe Iránu spejú do finále


Vyjednávači Iránu a šiestich svetových veľmocí, ktorí sa minulý týždeň stretli vo Viedni, pokračujú v záverečnej fáze rokovaní o spornom jadrovom programe krajiny s cieľom dosiahnuť dohodu v stanovenej lehote.

Tá by mala vypršať 20. júla, keď sa končí platnosť predbežnej dohody z novembra 2013, západní predstavitelia však neverejne pripúšťajú možnosť pokračovania rokovaní aj po tomto termíne. Na základe predbežnej dohody, ktorá začala platiť v januári, sa islamská republika už zbavila časti jadrového materiálu výmenou za uvoľnenie obchodných sankcií.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

VČERA - 22:13Zahraničné

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát republikánov za prezidenta Donald Trump prijal v piatok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo svojom sídle Mar-a-Lago v meste Palm Beach na Floride.

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

VČERA - 22:11Zahraničné

Olympijské hry v Paríži odštartovali v piatok unikátnym otváracím ceremoniálom, ktorý sa prvýkrát v histórii nekonal na hlavnom štadióne, ale v samotnom centre mesta.

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

VČERA - 21:29Zahraničné

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z "pirátstva"

VČERA - 18:59Zahraničné

Americký hudobný skladateľ Philip Glass obvinil divadlo na Rusmi okupovanom Kryme, že plánuje bez povolenia uviesť premiéru baletu s jeho hudbou.

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

VČERA - 18:02Zahraničné

Premiér SR Robert Fico v piatok opätovne telefonicky komunikoval otázku tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.