• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
19°Bratislava

Hrozby Gazpromu sú podľa Európskej komisie neprijateľné

  • 11:30 28.06.2014
  • BRUSEL
Hrozby Gazpromu sú podľa Európskej komisie neprijateľné

Európska komisia (EK) kritizovala hrozby zo strany ruského plynárenského podniku Gazprom voči spoločnostiam a krajinám, ktoré budú dodávať alebo dovážať plyn na Ukrajinu. EK považuje takéto "hrozby obmedzením dodávok plynu" za neprijateľné.

Podvodné praktiky

Zároveň vyjadrila presvedčenie, že Gazprom zostane dôveryhodným partnerom a dodrží záväzky voči svojim európskym partnerom. EK pripomína, že európske spoločnosti nakupujúce plyn od Gazpromu môžu s touto surovinou slobodne nakladať, z čoho vyplýva, že ho môžu predávať či dodávať i ďalším krajinám.

Komisia reagovala na hrozbu, ktorú vyslovil šéf plynárenskej spoločnosti Alexej Miller. Gazprom môže podľa neho obmedziť dodávky tým európskym zákazníkom, ktorí budú plyn spätne predávať Ukrajine. Takéto praktiky totiž považuje Gazprom za "sčasti podvodné". Miller konkrétne nespomenul krajiny, ktorých by sa mohlo prípadné obmedzenie dodávok plynu týkať.

Súvisiace:

Podľa Gazpromu bude plynovod cez Ukrajinu zbytočný

Centrálna banka prevezme dohľad nad ruskými bankami

Ukrajina predĺžila prímerie, separatisti predbežne súhlasia


Spor o miliardové dlhy

Rusko a Ukrajina v súčasnosti vedú spor o miliardové dlhy Ukrajiny za plyn. Rusko tvrdí, že nebude súhlasiť s revíziou ceny plynu pre Ukrajinu, kým mu Kyjev neuhradí 1,95 miliardy dolárov, čím by sa dlh znížil. Vyvoláva to možnosť prerušenia dodávok plynu do Európy. EK opakovane vyzvala zúčastnené strany, aby pokračovali v rokovaniach o riešení sporu a dúfa, že dosiahnu kompromis už toto leto. EK sa obáva že s nástupom zimy môže opätovne dôjsť k problémom so zásobovaním plynom v EÚ, keďže Ukrajina spotrebuje plyn uskladnený v podzemných zásobníkoch.

Kyjev hľadá spôsoby dovozu plynu zo Západu, ak by Moskva zastavila dodávky. To zahŕňa možnosť reverzných tokov, keď by krajiny EÚ, ako napríklad Slovensko, prepravovali plyn naspäť cez plynovody zvyčajne používané na dodávky z Ruska cez Ukrajinu na Západ. Ukrajinská a slovenská strana sa koncom apríla tohto roka dohodli na spätných dodávkach prostredníctvom plynovodu, ktorý spája Vojany a Užhorod. Ročne by mohlo vďaka spomínanému plynovodu prúdiť na Ukrajinu do 10 miliárd metrov kubických plynu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

DNES - 13:05Ekonomické

Česi opäť dostali chuť na nákupy nehnuteľností. V Prahe, ktorá je najväčším realitným trhom, predali developeri v 1. kvartáli 1600 nových bytov, čo je najväčší počet za posledné tri roky.

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

DNES - 11:08Ekonomické

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny.

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

DNES - 6:27Ekonomické

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila v piatok rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

VČERA - 21:17Ekonomické

Európska únia formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám.

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

VČERA - 20:23Ekonomické

SOI varuje pred nebezpečným produktom na slovenskom trhu.