• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

Bratislavu a Košice by mala prepojiť D1 do piatich rokov

  • 16:03 22.06.2014
  • BRATISLAVA
Bratislavu a Košice by mala prepojiť D1 do piatich rokov

Spojenie Bratislavy a Košíc diaľnicou D1 by malo byť hotové do roku 2019, povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek.

Spojenie Bratislavy a Košíc diaľnicou D1 by malo byť hotové do roku 2019. "Od Hričovského podhradia až po Turany sa už všetky úseky realizujú a tým pádom vieme, že by mali byť hotové do roku 2019. Čiže to je rozuzlenie celého príbehu D1, ktorý sa tu ťahá dlhé roky," povedal v nedeľu v televíznej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek (Smer-SD).

Uviedol to v súvislosti s minulotýždňovým poklepaním základného kameňa diaľničného tunela Višňové pri Žiline. Základný kameň pritom poklepávali už trikrát, naposledy to urobil premiér Fico v roku 2010 s tým, že už v polovici roka 2014 mal byť tunel sprejazdnený. Podľa Počiatka je toto poklepanie posledným. "Tentoraz už máme zmluvu so zhotoviteľom, bude odovzdané stanovisko a začne sa stavať," uviedol v diskusnej relácii Počiatek. Minister dopravy verí, že tentoraz sa už výstavba podarí, pretože existujú už reálne zmluvy s podmienkami, a ak nebude zhotoviteľ plniť plán načas, hrozia mu sankcie.

Tunel Višňové postavia za polovičnú sumu

Počiatek spolu s bývalým štátnym tajomníkom, dnes poslancom NR SR a podpredsedom hnutia KDH Jánom Hudackým prebrali aj financovanie tunela Višňové. V minulosti sa totiž jeho cena odhadovala na približne 900 miliónov eur, v súčasnosti sa hovorí o približne 410 miliónoch eur.

Podľa Počiatka je síce súčasná suma za výstavbu tunela Višňové stále tak na hrane, myslí si však, že už je v pásme reálnej ceny. "Aj zhotoviteľ hovorí, že je za tú sumu schopný to urobiť v kvalite, v ktorej sa zaviazal," dodal Počiatek.

Neobáva sa, že by cenu navýšili prípadné dodatky k zmluve. Podľa Počiatka by to bolo možné iba v prípade nepredvídaných okolností, aj to by si museli obhájiť, keďže projekt je financovaný z eurofondov.

Diaľnicu s tunelom Višňové vybuduje taliansko-slovenské konzorcium

Štátna expertíza v minulosti hovorila o nákladoch na výstavbu vo výške 900 miliónov eur. Podľa Počiatka práve z tejto expertízy vychádzali. Pripúšťa však, že rozdiel v odhadovanej a reálne ponúknutej cene je markantný, preto sa mohli objaviť aj otázky o tom, či je súčasná cena reálna.

Podľa Hudackého v štátnej expertíze ide o maximálnu cenu, v ktorej sú zakomponované aj riziká či rezerva. Na základe posudku sa potom porovnávali cenové ponuky, vysvetlil Hudacký.

Diaľnicu D1 s tunelom Višňové vybuduje taliansko-slovenské konzorcium. Spoločnosti Salini Impregilo S.p.A. a Dúha, a.s. Prešov majú diaľnicu postaviť do konca roka 2019 za 409,8 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

VČERA - 20:36Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tento druh ryže nemajú doma.

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

VČERA - 16:34Ekonomické

Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu v piatok popoludní.

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

VČERA - 15:36Ekonomické

Banka upozorňuje na falošné SMS správy, ktoré chcú od ľudí získať platobné údaje.

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

VČERA - 14:07Ekonomické

Po dvoch rokoch skúmania odštartovala koncom minulého roka Európska centrálna banka, spoločne s centrálnymi bankami členských krajín Eurosystému, prípravnú etapu zavedenia digitálneho eura.

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

VČERA - 13:48Ekonomické

Počet čerpacích staníc petrochemickej firmy OMV na Slovensku sa rozšíri.