• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.5.2024Meniny má Blažena
17°Bratislava

Odovzdanie D1 pri Levoči a Martine načas, je ohrozené

  • 14:18 13.06.2014
  • BRATISLAVA
Odovzdanie D1 pri Levoči a Martine načas, je ohrozené

Práce na stavbe prvého úseku diaľnice D1 Jánovce - Jablonov a D1 Dubná Skala - Turany, ktoré mali skončiť v júli, resp. decembri tohto roka, meškajú oproti harmonogramu.

Odovzdanie prvého úseku diaľnice D1 Jánovce - Jablonov, ako aj D1 Dubná Skala - Turany do užívania v zmluvných termínoch v júli, resp. decembri tohto roka je ohrozené.

Práce na oboch stavbách podľa Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. (NDS) meškajú oproti harmonogramu, v prvom prípade najmä pre nedostatočné kapacity stavbárov. Plánovaný októbrový termín ukončenia stavby obchvatu Žiaru nad Hronom na rýchlostnej ceste R2 by však mal byť dodržaný.

Generálny riaditeľ NDS Milan Gajdoš v piatok na stretnutí s médiami potvrdil, že zhotoviteľ prvého úseku D1 Jánovce - Jablonov v dĺžke 9 kilometrov (Váhostav - SK, a.s. a Bögl a Krýsl, k.s.) už požiadal o predĺženie lehoty výstavby a žiadosť zatiaľ posudzuje stavebný dozor.

O predĺženie výstavby D1 Dubná Skala - Turany v dĺžke 16,4 km Váhostav, ktorý ju stavia samostatne, zatiaľ nepožiadal, ale práce na nosných objektoch sú v sklze niekoľko mesiacov. Váhostav už skôr priznal problémy s včasným platením svojim dodávateľom za vykonané práce.

Žiadosť o predĺženie sa posudzuje

"Nateraz máme signalizovanú požiadavku na predĺženie termínu výstavby na prvom úseku Jánovce - Jablonov. Táto požiadavka zhotoviteľa je aktuálne posudzovaná a ak bude stanovisko, následne rozhodneme, či a v akej miere lehota na výstavbu tohto úseku bude posunutá," priblížil Gajdoš.

"Žiadosť o posun termínu je aktuálne u externého stavebného dozoru, takže očakávame, že v najbližších týždňoch sa k žiadosti vyjadrí a následne bude známa aj lehota na predĺženie výstavby," dodal.

Stavebné firmy žiadajú na dokončenie západného úseku diaľnice pri Levoči podľa dostupných informácií navyše šesť mesiacov, ktoré by mali reálne k dispozícii na práce. Tie pritom v závislosti od počasia nie je možné vykonávať v zimnom období.

Prvý úsek D1 Jánovce - Jablonov mal byť pôvodne hotový koncom minulého roka. Tragická nehoda z novembra 2012, keď pri betonáži rozostavaného diaľničného mosta nevydržala podperná konštrukcia, oddialila lehotu dokončenia stavby o pol roka.

Zhotoviteľ úseku D1 Dubná Skala - Turany by mohol stavbu odovzdať v požadovanom termíne do konca tohto roka len v prípade veľkého zrýchlenia prác a zapojenia väčších stavebných kapacít.

"Ak sa však tak nestane, termín odovzdania tohto úseku v tomto roku bude nereálny," povedal Gajdoš s tým, že plnenie harmonogramu prác zaostáva niekoľko mesiacov.

"Termín dokončenia tohto úseku je práve v zime a vo finále vtedy nie je možné vykonávať všetky práce na stavbe. Ak teda bude požiadané o predĺženie lehoty výstavby, bude to ovplyvnené práve tým, že pôvodný termín bol v zime tohto roka."

Výstavba prvého úseku D1 Jánovce - Jablonov sa začala v júni 2011 za zmluvnú cenu 59,94 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Práce na D1 Dubná Skala - Turany sa začali koncom roka 2011 pri zmluvnej cene 137,72 milióna eur.

Stavba obchvatu Žiaru nad Hronom v dĺžke 5,8 km, ktorú realizuje firma Strabag s.r.o. v polovičnom profile, trvá od novembra 2012, zmluvná cena predstavuje 26,17 milióna eur bez dane.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Takmer 80 % žien čaká po príchode z práce ešte neplatená práca, z mužov sa k nej hlási 17 %

Takmer 80 % žien čaká po príchode z práce ešte neplatená práca, z mužov sa k nej hlási 17 %

DNES - 11:35Ekonomické

Takmer 80 % žien po príchode domov čakajú ďalšie neodkladné povinnosti súvisiace s domácnosťou a starostlivosťou o deti. Z mužov sa k neplatenej práci v domácnosti hlási necelých 17 % a ďalších 43 % čiastočne.

Zamestnancom firmy na východe meškajú výplaty, spoločnosť za to viní Mičovského

Zamestnancom firmy na východe meškajú výplaty, spoločnosť za to viní Mičovského

VČERA - 17:57Ekonomické

Firma za zlú finančnú situáciu viní bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. Ten reaguje, že problémy firme mohli spôsobiť iné okolnosti.

Nové výdavkové limity nie je možné so starými porovnávať, odkazuje ministerstvo financií

Nové výdavkové limity nie je možné so starými porovnávať, odkazuje ministerstvo financií

VČERA - 16:36Ekonomické

Výdavkové limity vyrátané podľa doteraz platného zákona nie je možné porovnávať s limitmi podľa vo štvrtok schválenej legislatívy.

Samozber jahôd v Návojovciach už začal, tento rok o tri týždne skôr

Samozber jahôd v Návojovciach už začal, tento rok o tri týždne skôr

VČERA - 15:16Ekonomické

Ovocinári začali v partizánskej mestskej časti Návojovce so samozberom jahôd. Oproti minulým rokom si ľudia môžu ovocie nazbierať o tri týždne skôr.

Od 15. mája budú platiť nové pravidlá pre predčasné starobné dôchodky

Od 15. mája budú platiť nové pravidlá pre predčasné starobné dôchodky

VČERA - 13:29Ekonomické

Od stredy 15. mája začnú platiť nové podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok. Zmení sa aj spôsob určenia jeho sumy.