• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Najvyšší súd kritizuje zmenu ústavy, spomína policajný štát

  • 19:07 10.06.2014
  • BRATISLAVA
Najvyšší súd kritizuje zmenu ústavy, spomína policajný štát

Zmena ústavy podľa pléna najvyššieho súdu likviduje nezávislosť súdnej moci a znamená ohrozenie právneho štátu.

Plénum Najvyššieho súdu Slovenskej republiky ostro protestuje proti novele ústavy, ktorú poslanci parlamentu schválili minulý týždeň. Sudcovia najvyššieho súdu poukazujú na to, že zmenu ústavy prijali bez predchádzajúceho pripomienkového konania a rozpravy v odbornej verejnosti.

"Ústavný zákon Slovenskej republiky vo vzťahu k súdnej moci uzákonil možnosť ukončiť výkon funkcie sudcu aj iným spôsobom, ako na základe právoplatného odsudzujúceho rozsudku alebo rozhodnutia disciplinárneho senátu. Schválený ústavný zákon a pripravovaný návrh vykonávacích zákonov k tomuto ústavnému zákonu nie sú súladné s medzinárodnými štandardmi, najmä s odporúčaním CM/Rec(2010)12 Výboru ministrov Rady Európy členským štátom o nezávislosti, efektívnosti a zodpovednosti sudcov, prijatým 17. novembra 2010," uvádza sa v uznesení pléna najvyššieho súdu prijatom na dnešnom zasadnutí.

REAKCIE POLITIKOV, LGBTI OSÔB a BISKUPOV sa dočítate v TÝCHTO ČLÁNKOCH
--->>>
Novela ústavy je podľa LGBTI odporný kšeft, biskupi ďakujú

KDH a Smer si podľa SaS zmenou ústavy sľúbili lásku

Protiústavný postup výkonnej moci

Zmenami, ako sú napríklad bezpečnostné previerky súčasných sudcov, odňatie trestnoprávnej imunity sudcov a finančné postihy za rozhodovaciu činnosť sudcov, sa podľa uznesenia vyslovuje kolektívna vina iba jednej z mocí členského štátu EÚ bez toho, aby bezpečnostné previerky boli vykonané i u moci zákonodarnej a moci výkonnej.

"Tento postup výkonnej moci a moci zákonodarnej s využitím policajných a spravodajských zložiek je protiústavný a retroaktívny a navyše likviduje nezávislosť súdnej moci, je to začiatok policajného štátu na Slovensku a znamená ohrozenie právneho štátu," píše sa ďalej v uznesení.

Obavy z tohto stavu podľa uznesenia vyslovila i Európska asociácia sudcov (EAJ), ktorej prezident zaslal slovenskému prezidentovi, premiérovi a ministrovi spravodlivosti listy obsahujúce znepokojenie nad pripravovanými zmenami v justícii. Plénum najvyššieho súdu považuje prijatý ústavný zákon v časti týkajúcej sa justície za nesúladný s ústavnými princípmi právneho štátu a porušujúci základné európske štandardy na nezávislosť súdov a súdnictva ako celku. Plénum súdu vyzýva Národnú radu Slovenskej republiky, aby aktívne konala a prinavrátila do Ústavy Slovenskej republiky demokratické zásady trojdelenia štátnej moci.

Posledné slovo bude mať prezident

V novele ústavy poslanci minulý týždeň schválili plošné preverovanie sudcovskej spôsobilosti pre všetkých sudcov. O tom, či sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne, bude rozhodovať súdna rada. O strate predpokladov sudcovskej spôsobilosti rozhodne disciplinárny senát.

O sťažnosti proti uzneseniu súdnej rady o sudcovskej spôsobilosti bude rozhodovať ústavný súd. Súdna rada bude sudcov preverovať na základe podkladov od Národného bezpečnostného úradu. Posledné slovo pri menovaní a odvolávaní sudcov bude mať prezident. Sudcovia podľa novely prídu o trestnoprávnu imunitu, na súhlas s ich trestným stíhaním už nebude potrebný súhlas ústavného súdu. Súhlas ústavného súdu však bude naďalej potrebný na vzatie sudcu do väzby.

Viac o ústavnej zmene sa dočítate V TOMTO ČLÁNKU.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

VČERA - 18:27Domáce

SNS za nomináciou Štefana Harabina stojí. Vyplýva to z vyjadrení koaličných poslancov Národnej rady SR na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

VČERA - 17:35Domáce

Obec žiada obyvateľov o poskytnutie videonahrávok na presnú identifikáciu pohybu, lokality a teritória pohybu medveďov.

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

VČERA - 17:28Domáce

Koaliční poslanci chcú odvolávať Máriu Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby.

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

VČERA - 17:24Domáce

Mikuláš Černák zatiaľ zostáva vo väzení.

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

VČERA - 17:04Domáce

Muža, na ktorého zaútočil medvedica v katastri obce Selce v okrese Banská Bystrica, po vyšetrení v nemocnici prepustili do domácej liečby.