• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
23°Bratislava

Agentúra Fitch aj Moody's zhodne znížili ratingy SPP

  • 12:53 06.06.2014
  • BRATISLAVA
Agentúra Fitch aj Moody's zhodne znížili ratingy SPP

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's znížila Slovenskému plynárenskému priemyslu, a. s. (SPP) emisný rating na stupeň Baa3 z úrovne Baa1.

Výhľad ratingu je stabilný. Agentúra uviedla, že ide o výsledok toho, že prehodnotila podnikateľský a finančný rizikový profil SPP po oznámení dokončenia reorganizácie skupiny SPP.

Agentúra konštatuje, že SPP už nebude mať stopercentný prístup k toku hotovosti dcérskych spoločností, ku ktorým patria eustream, a. s., SPP-distribúcia, a. s., Nafta a. s. a SPP Storage, s. r. o. SPP namiesto toho bude vlastniť 51 percent novovytvorenej spoločnosti SPP-Infrastructure, a. s., ktorá sa stala holdingovou spoločnosťou pre novú skupinu SPP-Infrastructure.

Zvyšných 49 percent akcií a manažérska kontrola v SPP-Infrastructure bude patriť Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH).

Výhľad ratingu je podľa agentúry negatívny

Moody's zároveň potvrdil emisný rating spoločnosti SPP-distribúcia, a. s. na stupni Baa1. Výhľad ratingu je negatívny. Potvrdenie ratingu tiež nasleduje po oznámení dokončenia reorganizácie SPP.

Agentúra konštatuje, že SPP-distribúcia, a. s. sa stala súčasťou holdingovej spoločnosti SPP-Infrastructure, a. s. spolu s eustream, a. s., Nafta a. s. a SPP Storage, s. r. o. Konečná vlastnícka štruktúra sa však nezmenila, keďže EPH vlastní 49 percent a manažérsku kontrolu v skupine SPP-Infrastructure a slovenská vláda v nej vlastní 51-percentný podiel.

Moody's dodáva, že negatívny výhľad ratingu SPP-distribúcia, a. s. nesúvisí so samostatným hodnotením firmy, ale skôr odzrkadľuje riziko vyplývajúce pre skupinu SPP-Infrastructure z terajšieho neistého politického prostredia na Ukrajine, čo by mohlo narušiť tranzit plynu cez Slovensko.

Spoločnosť SPP požiadala o zastavenie ratingov

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch znížila spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel a.s. (SPP) dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej a domácej mene na stupeň BBB- so stabilným výhľadom z úrovne A- a ukončila proces revízie ratingov s možnosťou ich zníženia.

Agentúra zároveň na žiadosť SPP ukončila ratingové hodnotenie tejto spoločnosti. Hovorca SPP Peter Bednár informoval, že ide o strategický zámer vyplývajúci z reorganizácie skupiny SPP, podľa ktorého materská spoločnosť SPP nebude využívať na financovanie svojich činností nástroje, pri ktorých je potrebné ratingové hodnotenie.

Právne vzťahy medzi vládou a SPP sú slabé

Zníženie ratingu Slovenského plynárenského priemyslu agentúrou Fitch podľa jej správy odzrkadľuje ukončenie reorganizácie SPP a zmenu vlastníctva. Jediným akcionárom SPP sa stala slovenská vláda.

Agentúra Fitch hodnotí prevádzkové a strategické vzťahy medzi SPP a vládou ako stredné až silné a právne vzťahy ako slabé vzhľadom na nedostatok priamych garancií záväzkov či explicitnej vládnej podpory. Preto Fitch hodnotí úverovú spoľahlivosť SPP na samostatnej báze napriek potenciálne zvýšenej pravdepodobnosti vládnej podpory po reorganizácii.

Fitch potvrdil rating spoločnosti SPPD a IDR

Agentúra Fitch zároveň potvrdila spoločnostiam SPP - distribúcia, a.s. (SPPD) a firme eustream, a.s. dlhodobé emisné ratingy (IDR) na stupni A- so stabilným výhľadom. Uviedla, že po reorganizácii SPP tieto firmy priamo úplne vlastní SPP Infrastructure (SPPI), ale ich konečné vlastníctvo a kontrola sa nezmenili.

Konečnými vlastníkmi SPPD a firmy eustream sú Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorý v nich nepriamo vlastní 49 percent a má manažérsku kontrolu, a Slovenská republika prostredníctvom 51-percentného podielu SPP ale bez manažérskej kontroly.

Slovenský plynárenský priemysel je energetická spoločnosť. SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. Spoločnosť poskytuje dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj na medzinárodných trhoch.

V súčasnosti dodáva elektrinu a plyn pre 1,3 milióna zákazníkov. V SPP vlani pôsobili dvaja akcionári. Štát ovládal 51 percent akcií a česká spoločnosť Energetický a průmyslový holding držal 49 percent akcií. V júni tohto roku prebrala SPP pod kontrolu výlučne Slovenská republika.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovensko čelí žalobe Európskej komisie, týka sa životného prostredia

Slovensko čelí žalobe Európskej komisie, týka sa životného prostredia

DNES - 11:26Domáce

Európska komisia žaluje Slovensko na Súdnom dvore Európskej únie v súvislosti s nesplnením si povinností týkajúcich sa preskúmania, aktualizácie a oznamovania plánov manažmentu povodňového rizika.

Auto zrazilo 16-ročné dievča na priechode pre chodcov

Auto zrazilo 16-ročné dievča na priechode pre chodcov

DNES - 10:14Domáce

Polícia sa zaoberá okolnosťami nehody.

PÁTRANIE: 20-ročného mladíka naposledy videla jeho matka

PÁTRANIE: 20-ročného mladíka naposledy videla jeho matka

DNES - 9:51Domáce

Mladík je nezvestný od štvrtka 25. apríla.

Osobné auto sa čelne zrazilo s vozidlom polície

Osobné auto sa čelne zrazilo s vozidlom polície

DNES - 9:44Domáce

Zranenia utrpeli všetci účastníci dopravnej nehody.

Po zrážke troch áut uzatvorili cestu

Po zrážke troch áut uzatvorili cestu

DNES - 8:04Domáce

Ranná dopravná nehoda mala šiestich účastníkov.