• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
16°Bratislava

Video: Pápež František sa ujal Petrovho stolca

  • 19:11 19.03.2013
  • RÍM
Video: Pápež František sa ujal Petrovho stolca

Pápež František v utorok začal svoju inauguráciu uctením si hrobky svätého Petra, ktorý bol prvou hlavou katolíckej cirkvi. Následne pred asi 200-tisícovým davom veriacich odslúžil slávnostnú svätú omšu. Tá definitívne a oficiálne odštartovala jeho začínajúci sa pontifikát.

Nový šéf Vatikánu vo svojej kázni opäť odkázal na svätého Františka z Assisi, po ktorom si zvolil svojej pápežské meno. Prisľúbil pritom, že svoj pontifikát zasvätí predovšetkým "chudobe".

Svetových lídrov pritom vyzval, aby nedovolili "znameniam skazy a smrti sprevádzať pokrok tohto sveta". Pápež musí podľa vlastných slov "jemne a citlivo uchopiť celé ľudstvo, predovšetkým najchudobnejších, najslabších, najmenej dôležitých". "V toľkej temnote potrebujeme vidieť svetlo nádeje," vyhlásil bývalý argentínsky kardinál Jorge Bergoglio.
Obrazom: Inaugurácia pápeža Františka vo Vatikáne

Na inaugurácii nechýbal slovenský prezident

František ešte pred omšou dostal aj svoj pápežský "rybársky prsteň" vyrobený na počet svätého Petra, ktorý bol sám rybárom. Ten však na rozdiel od prsteňa Benedikta XVI. nie je vyrobený z čistého zlata, ale len pozláteného striebra.

Ďalším dôležitým symbolom, ktoré Františkovi odovzdali kardináli, je takzvané pálium. Ide o širokú stuhu kruhovitého tvaru zdobenú šiestimi krížmi z čierneho hodvábu. Pálium je, podobne ako pápežský prsteň, neprenosné a po smrti pontifika ho pochovajú aj s ním.

Medzi státisícami veriacich zhromaždených na Námestí svätého Petra je aj viacero svetových lídrov vrátane slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča. Do Vatikánu prišli aj kontroverzní politici vrátane zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho, ktorý pre sankcie nemôže cestovať do krajín Európskej únie. Vatikán je však suverénnym územím a sankcie sa ho netýkajú.

Pápež prijme zástupcov 30 svetových náboženstiev

Američania do sídla Svätej stolice poslali viceprezidenta Joa Bidena. Z európskych lídrov sa očakáva účasť nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, španielskeho premiéra Mariana Rajoya, jeho francúzskeho kolegu Jeana-Marca Ayraulta, stáleho predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya i šéfa komisie Josého Manuela Barrosa.

Medzi juhoamerickými prezidentmi nebude okrem argentínskej prezidentky Cristiny Kirchnerovej chýbať brazílska hlava štátu Dilma Rousseffová, čílsky prezident Sebastián Piňera či ich mexický kolega Enrique Peňa Nieto.

V stredu pápež prijme zástupcov 30 svetových náboženstiev, v piatok ho čaká stretnutie s veľvyslancami jednotlivých krajín, ktorí pôsobia vo Vatikáne. Moment, ktorý sa však zapíše do dejín nastane v sobotu. Pápež František má naplánovaný obed so svojím prechodom. Prvýkrát sa tak stretne predchádzajúci pápež s novozvolenou hlavou katolíckej cirkvi.

Obrazom: Nový pápež František


Odporúčame:

Video: Ako vyzerala inaugurácia pápeža Benedikta XVI.

Pápežova sestra nechcela, aby kardináli zvolili jej brata

Obrazom: Najzaujímavejšie momenty zo života pápeža Františka

Pápež František túži po dobrých vzťahoch so Židmi

Pápež František je Kristov vojak, srší humorom
Úsmev rozhodne neskrýva

Aj tento signál dokazuje, že usmievavý rodák z Buenos Aires s civilným menom Jorge Mario Bergoglio si za necelý týždeň od svojho zvolenia v Sixtínskej kaplnke získal nielen srdcia miliónov katolíkov, ale aj sympatie predstaviteľov ostatných náboženstiev.

Potomok talianskeho páru sa od prvého okamihu výrazne odlišuje od svojho predchodcu Josepha Ratzingera, ktorý nikdy nepredniesol prejav bez precízne vypracovaných poznámok a nevtipkoval na verejnosti.

Zmysel pre humor neskrýval pápež František už pri svojom úvodnom predstavení po konkláve minulú stredu, keď povedal, že kardináli museli ísť až na koniec sveta, aby našli nového pápeža.

Ako píše agentúra AFP, 76-ročný pontifik žartoval aj pri neskoršej večeri s kardinálmi, keď na margo svojho zvolenia prehlásil: "Bože, odpusť im, čo urobili."

V telefonickom rozhovore so svojou talianskou známou vtipkoval, keď sa pápeža Františka spýtala, či ho má oslovovať Svätý Otec.

Ten jej s úsmevom na tvári odpovedal, že stačí, aby mu hovorila Otče ako predtým. Prvú nedeľňajšiu modlitbu Anjel Pána predniesol bez poznámok.

Obrazom: Prvá modlitba Anjel Pána od pápeža Františka
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

DNES - 16:13Zahraničné

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev evakuuje v piatok dve nemocnice pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

DNES - 13:51Zahraničné

Ruské úrady zadržali novinára ruského vydania magazínu Forbes pre obvinenia spojené so šírením nepravdivých informácií o ruskej armáde. Oznámil to v piatok novinárov právnik i samotný Forbes.

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

DNES - 11:44Zahraničné

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne, vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Trump odkázal do Budapešti, že sa teší na spoluprácu s Orbánom

Trump odkázal do Budapešti, že sa teší na spoluprácu s Orbánom

DNES - 11:33Zahraničné

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude "ako 47. prezident Spojených štátov" opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

DNES - 9:41Zahraničné

Kvôli krádeži meškajú vlaky, dopravu úplne odstavili.