• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
21°Bratislava

Ukrajinci sú fašisti, píše v správe o porušovaní práv Rusko

  • 9:07 06.05.2014
  • MOSKVA
Ukrajinci sú fašisti, píše v správe o porušovaní práv Rusko

Ruská vláda zverejnila 80-stranovú správu, v ktorej podrobne opisuje rozšírené a hrubé porušovanie ľudských práv na Ukrajine počas uplynulých šiestich mesiacov. Zodpovednosť za uvádzaný stav pripisuje novému vedeniu v Kyjeve a jeho západným spojencom.

Ruská vláda v pondelok zverejnila 80-stranovú správu, v ktorej podrobne opisuje "rozšírené a hrubé porušovanie ľudských práv" na Ukrajine počas uplynulých šiestich mesiacov. Zodpovednosť za uvádzaný stav pritom pripisuje novému vedeniu v Kyjeve a jeho západným spojencom.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Moskva týmto spôsobom vracia úder v informačnej vojne, v ktorej označuje svojich protivníkov na Ukrajine za fašistov a spôsob ich nástupu k moci za puč proti prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi podporovanému Kremľom. Ukrajinskí a západní predstavitelia medzitým pokračujú v obviňovaní Ruska z vyvolávania nepokojov na území susednej krajiny v snahe rozšíriť svoj vplyv po marcovom anektovaní Krymu.

Takzvanú Bielu knihu Rusko zverejnilo na internete

Správu pod názvom Biela kniha porušení ľudských práv a zásady zvrchovanosti práva na Ukrajine ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo na svojich internetových stránkach v ruštine i angličtine a predložilo ju taktiež prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorého hovorca označil za cieľ iniciatívy pritiahnuť pozornosť "medzinárodných právnych orgánov".

Dokument opisuje rôzne udalosti siahajúce od zničenia sochy Lenina po vniknutia do verejných budov, fyzické útoky na Židov a usmrtenie 77 ľudí v Kyjeve počas niekoľkých dní predchádzajúcich Janukovyčovmu úteku do Ruska 22. februára.

Odporúčame aj:

Rusko je s nami vo vojne, tvrdí ukrajinský prezident

Medzinárodný zásah je potrebný, zhodli sa Putin a Merkelová

Slovensko doplatí na sankcie voči Rusku, varuje premiér Fico

Švajčiari zmrazili Janukovyčovi desiatky miliónov eur

Autori v mnohých prípadoch neuvádzajú konkrétny zdroj, ministerstvo však na internete uvádza, že vychádza z "informácií od ruských, ukrajinských a západných mediálnych zdrojov, vyhlásení predstaviteľov terajších orgánov v Kyjeve a ich podporovateľov, výpovedí očitých svedkov a priamych pozorovaní a rozhovorov s ruskými nekomerčnými organizáciami".

Za paľbou na demonštrantov stoja odporcovia Janukovyča

Čo sa týka smrtiacej paľby počas nepokojov v Kyjeve správa vyslovuje podozrenie, že za ňou stoja odporcovia dnes už bývalého prezidenta, zatiaľ čo nová ukrajinská vláda so západnými spojencami pripisujú zodpovednosť policajným ostreľovačom.

V časti venovanej cudziemu "zasahovaniu" do diania na Ukrajine spomína prítomnosť západných predstaviteľov medzi účastníkmi protestov na kyjevskom Námestí nezávislosti. Zábery poukazujúce na účasť podporovateľov nacizmu majú podporovať záver, že februárový prevrat v Kyjeve bol dielom "extrémistov z radov ultranacionalistických a neonacistických síl", ktorým Západ poskytoval "aktívnu" podporu.

"Prejavy extrémizmu, ultranacionalizmu a neonacistických nálad, náboženskej neznášanlivosti, xenofóbie, neskrývaného vydierania, vyhrážok... represie, fyzického násilia a niekedy prostého zločineckého bezprávia sa stali na Ukrajine bežnou vecou," tvrdí ruský rezort diplomacie.

Účelom zverejnenia správy môže byť podpora postojov ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktoré v utorok odprezentuje na stretnutí s rezortnými partnermi z členských krajín Rady Európy vo Viedni. Ministerstvo vyhlasuje, že na organizáciu budú vyvíjať nátlak, aby na Ukrajine pomohla presadiť reformy, ktoré považuje za potrebné pre uvoľnenie napätia. Moskva naďalej popiera podozrenia, že na východe Ukrajiny nasadzuje svoje sily, a ubezpečuje, že sústredenie vojska pozdĺž hranice nie je prípravou na inváziu.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

DNES - 12:07Zahraničné

Koaličná SNS zvolala na pondelok svoj poslanecký klub, pričom očakáva definitívne stanovisko od Smeru-SD.

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

DNES - 7:45Zahraničné

Ukrajina s platnosťou od soboty obnovuje poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov v bojaschopnom veku, nachádzajúcich sa v zahraničí, oznámil Kyjev.

KĽDR potvrdila vypálenie balistickej rakety, Kim vyzval na urýchlenie produkcie

KĽDR potvrdila vypálenie balistickej rakety, Kim vyzval na urýchlenie produkcie

DNES - 6:28Zahraničné

Severná Kórea v sobotu potvrdila skúšobné odpálenie taktickej balistickej rakety vybavenej novou technológiou navádzania.

Čínskeho premiéra tiež šokoval útok na Fica, želá mu skoré zotavenie

Čínskeho premiéra tiež šokoval útok na Fica, želá mu skoré zotavenie

DNES - 6:16Zahraničné

Čínsky premiér Li Čchiang v piatok informoval, že ho šokoval stredajší útok na slovenského premiéra Roberta Fica v Handlovej.

Juhozápad Nemecka postihli záplavy spôsobené hustým lejakom

Juhozápad Nemecka postihli záplavy spôsobené hustým lejakom

VČERA - 23:13Zahraničné

Spolkovú krajinu Sársko na juhozápade Nemecka zasiahli v piatok prudké dažde, ktoré spôsobili záplavy a zosuvy pôdy.