• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

Škótsky premiér sa vyjadril obdivne smerom k Putinovi

  • 6:10 28.04.2014
  • LONDÝN
Škótsky premiér sa vyjadril obdivne smerom k Putinovi

Škótsky prvý minister (premiér) a líder Škótskej národnej strany (SNP) Alex Salmond obdivuje "niektoré stránky" ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý podľa neho "obnovil podstatnú časť ruskej hrdosti".

Vodca Škótskej národnej strany a premiér Alex Salmond

Salmond to povedal v rozhovore pre najnovšie číslo britského časopisu GQ, ktoré vyjde 1. mája a dnes o ňom informuje britská tlač.

"Samozrejme, že nesúhlasím s mnohými krokmi Ruska, ale myslím si, že Putin je efektívnejší, než ako to vníma tlač, a môžete vidieť, akú má v Rusku podporu," vyhlásil Salmond v rozhovore, ktorý viedol Alastair Campbell, bývalý hlavný stratég britských labouristov.

Salmondov hovorca v tejto súvislosti zdôraznil, že rozhovor sa uskutočnil 14. marca, teda ešte pred anexiou Krymu Ruskom. "Odvtedy sa škótska vláda jasne vyjadrila k tejto nelegálnej anexii, vrátane rozhodnutia o zrušení pozvania na ruského generálneho konzula na večeru s predstaviteľmi konzulárneho zboru," citoval hovorcu denník Independent.

Salmondovi sa však nepáčia niektoré "aspekty ruskej ústavnosti" a prelínanie biznisu a politiky, ktoré je však ťažké oddeliť. "Mimochodom, Rusi sú fantastickí ľudia... Sú to milí ľudia," konštatoval škótsky premiér.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová je podľa Salmonda "veľmi efektívna". Niektorí jej predchodcovia sa báli presadzovať autoritu Nemecka. "Ona nie je tento prípad," konštatoval Salmond.

Rozhovor sa týkal aj budúcnosti Škótska. Salmond si myslí, že účasť na referende o jeho nezávislosti, ktoré sa uskutoční 18. septembra, dosiahne najmenej 75 percent. Zároveň zdôraznil svoj záväzok k zabezpečeniu menovej únie so zvyškom Spojeného kráľovstva a vyjadril sa aj k úsiliu škótskej vlády riešiť problematiku alkoholizmu.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

DNES - 8:08Zahraničné

Už 58 obetí si vyžiadali rozsiahle záplavy na juhu Brazílie vyvolané prudkým dažďom na juhu Brazílie.

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

DNES - 7:25Zahraničné

Štyri deti utrpeli ťažké zranenia po tom, ako sa v noci na nedeľu prepadli strechou športového centra na juhozápade Nemecka, vyhlásila polícia.

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

DNES - 6:20Zahraničné

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny zostrelili stíhací bombardér Su-25, vyhlásil počas príhovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

DNES - 6:07Zahraničné

Polícia v austrálskom Perth zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu, vyhlásila polícia a premiér štátu Západná Austrália.

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

VČERA - 18:50Zahraničné

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.