• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

V Austrálii sa našli možné trosky zmiznutého lietadla duchov

  • 15:43 23.04.2014
  • PERTH/CANBERRA
V Austrálii sa našli možné trosky zmiznutého lietadla duchov

Austrálsky premiér Tony Abbott v stredu prisľúbil, že pátranie po lietadle v Indickom oceáne napriek doterajšej bezúspešnosti a zhoršujúcemu sa počasiu nezastavia.

Austrálske stredisko koordinujúce pátranie po nezvestnom boeingu Malaysia Airlines v stredu informovalo o náleze nešpecifikovaného materiálu, ktorý vyplavil oceán 10 kilometrov východne od mesta Augusta na juhozápadnom výbežku kontinentu.

Správa o možných troskách lietadla je prvou svojho druhu od jeho zmiznutia pred vyše siedmimi týždňami a prípadné potvrdenie by znamenalo prelom v doterajšom pátraní, ktoré zatiaľ neprinieslo žiadny hmatateľný dôkaz havárie.

Všetko o lietadle duchov sa dozviete TU

Zábery materiálu zaisteného políciou dostal k dispozícii Austrálsky úrad pre bezpečnosť dopravy, hlavný komisár Martin Dolan však na základe predbežnej analýzy pochybuje o tom, že by mohol pochádzať z lietadla. Skúmaný predmet pritom opísal ako plech s nitmi. Podľa Dolana potrvá skúmanie nálezu pravdepodobne do štvrtka, na čo by mali úrady zverejniť vyhlásenie.

Austrálsky premiér Tony Abbott v stredu prisľúbil, že pátranie po lietadle v Indickom oceáne napriek doterajšej bezúspešnosti a zhoršujúcemu sa počasiu nezastavia. "Pátranie môžeme značne prehodnotiť, nepoľavíme však dovtedy, kým neurobíme všetko v našich silách, aby sme túto záhadu vyriešili," povedal.

Pátranie momentálne pokračuje skenovaním oceánskeho dna v oblasti vzdialenej stovky kilometrov od západného pobrežia Austrálie, kde začiatkom apríla zachytili signál zodpovedajúci záznamníkom havarovaného lietadla. Predpokladá sa však, že batérie vysielača sa už odvtedy vybili.

Malajzijský boeing s 239 osobami zmizol 8. marca za dodnes neobjasnených okolností počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Napriek znefunkčneným komunikačným zariadeniam sa vyšetrovateľom podarilo zistiť, že stroj sa nad Juhočínskym morom otočil a zamieril nad Indický oceán, kde sa teraz pokúšajú nájsť jeho zvyšky.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

DNES - 11:08Zahraničné

Dvaja ľudia zahynuli v noci na nedeľu pri ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

DNES - 8:08Zahraničné

Už 58 obetí si vyžiadali rozsiahle záplavy na juhu Brazílie vyvolané prudkým dažďom na juhu Brazílie.

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

DNES - 7:25Zahraničné

Štyri deti utrpeli ťažké zranenia po tom, ako sa v noci na nedeľu prepadli strechou športového centra na juhozápade Nemecka, vyhlásila polícia.

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

DNES - 6:20Zahraničné

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny zostrelili stíhací bombardér Su-25, vyhlásil počas príhovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

DNES - 6:07Zahraničné

Polícia v austrálskom Perth zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu, vyhlásila polícia a premiér štátu Západná Austrália.