• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
19°Bratislava

Medzi Ruskom a Ukrajinou nič nehrozí, myslí si Gašparovič

  • 12:10 23.04.2014
  • BRATISLAVA
Medzi Ruskom a Ukrajinou nič nehrozí, myslí si Gašparovič

Prezident Ivan Gašparovič zatiaľ nevidí dôvod na to, aby na naše územie prišli vojská Severoatlantickej aliancie.

Prezident Ivan Gašparovič je presvedčený, že nehrozí vojenský konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou. Slovensko je podľa hlavy štátu schopné zabezpečiť si v súčasnej situácii svoje územie. Gašparovič si preto myslí, že netreba uvažovať o rozmiestnení spojeneckých jednotiek na našich vojenských základniach.

"Uvažovať do budúcna o takýchto situáciách, ako ste naznačili, si myslím, dnes nie je treba," povedal Gašparovič po rokovaní Bezpečnostnej rady SR, na ktorom sa dnes osobne zúčastnil. Zatiaľ nevidí dôvod, aby na naše územie prišli vojská NATO.

Súvisiace:

USA tlačí na Putina, Rusko vyhostilo kanadského diplomata

Prvý muž armády končí, ministra Glváča požiadal o odvolanie

Hlava štátu prišla na rokovanie Bezpečnostnej rady práve preto, že mala na programe zhodnotenie bezpečnostnej situácie v Slovenskej republike a vo svete so zameraním na aktuálnu situáciu na Ukrajine.

"Vo štvrtok sa stretávam v Prahe s predstaviteľmi únie a štátov EÚ k východnej politike a situácii na Ukrajine. Preto som sa dostavil na zasadnutie rady, aby sme mali zjednotený názor a aby naše výstupy boli zhodné," vysvetlil prezident. Názor, ktorý tam budú prezentovať, bude podľa hlavy štátu taký ako doteraz - Slovensko pomôže Ukrajine so všetkým v rámci svojich možností tak, aby nebolo poškodené naše hospodárstvo.

Podľa Gašparoviča vláda v otázke spätného toku plynu zo SR na Ukrajinu povedala jednoznačne svoj názor, že urobíme všetko preto, aby sme reverzným tokom mohli nejaký plyn na Ukrajinu dať. Túto otázku nechcel prezident komentovať, necháva to na premiéra Roberta Fica.

Predložia návrh na odvolanie Vojteka

Minister obrany Martin Glváč v utorok avizoval, že bezpečnostnej rade predloží aj návrh na odvolanie náčelníka generálneho štábu Ozbrojených síl SR Petra Vojteka, ktorý sám pred mesiacom požiadal o uvoľnenie zo zdravotných dôvodov. V čele armády ho má nahradiť Milan Maxim.

Práve Vojtek v utorok ubezpečoval, že Slovensko v súvislosti so situáciou na Ukrajine veľmi úzko komunikuje s bruselskou centrálou NATO, ako aj partnerskými štátmi zoskupenia V4 a prijíma adekvátne kroky. Tie však nekonkretizoval. Podľa jeho slov majú pripravené také opatrenia, aby vedeli reagovať. "Nebudem vám hovoriť počty vojakov, útvary, miesta, kde predpokladáme zásah. Myslím si, že všetci chápeme prečo," poznamenal. Všetko podľa Vojteka závisí od toho, aká situácia nastane. Pripravujú celé spektrum reakcií, majú viacero scenárov.

Vojtek zriadil aj svoj poradný orgán, ktorý denne analyzuje všetky požiadavky. "Upravujeme plány, pripravujeme k tomu samozrejme aj cvičenia, kontrolujeme techniku, dávame dokopy všetky možné operačné plány a nasadenia, ktoré by prichádzali do úvahy," vysvetľoval Vojtek.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Rasmussen avizoval posilnenie síl

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen minulú stredu vyhlásil, že Aliancia okamžite posilní svoje sily v regióne. Ako povedal, nasadených bude "viac lietadiel, viac lodí a viac pozemných síl".

Rasmussen nešpecifikoval počet, povedal len, že bude "dostatočný a kedykoľvek sa ešte môže zvýšiť". Šéf NATO zdôraznil, že cieľom je odstrašenie a zníženie napätia v súvislosti s agresívnym konaním Ruska. Aliancia po obsadení Krymu ruskými vojakmi zrušila vojenskú spoluprácu s Moskvou. Posilnila tiež letecké hliadky na východných hraniciach a vzdušný priestor nad Poľskom a Rumunskom monitorujú bezpilotné lietadlá AWACS.

Poľský minister obrany Tomasz Siemoniak, ktorý sa v piatok stretol so svojím americkým partnerom Chuckom Hagelom, povedal pre The Washington Post, že USA vyšlú do Poľska pozemné jednotky ako súčasť posilňovania prítomnosti Severoatlantickej aliancie v strednej a východnej Európe v dôsledku ukrajinskej krízy.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tragédia na ihrisku: Zomrela mladá slovenská športovkyňa

Tragédia na ihrisku: Zomrela mladá slovenská športovkyňa

DNES - 18:02Domáce

Mladé dievča po niekoľkých dňoch boj o život prehralo.

Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

DNES - 15:39Domáce

Miestni videli popoludní medveďa, upozornila polícia.

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

DNES - 15:32Domáce

Čaputová naznačila, čomu sa plánuje v budúcnosti venovať.

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

DNES - 14:32Domáce

Čaputová prezradila, čo chce ešte stihnúť na sklonku svojho mandátu.

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

DNES - 13:12Domáce

Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR a exminister spravodlivosti Štefan Harabin by sa nemal stať členom Súdnej rady SR.